Architektura MuratorRealizacjeOśrodek Radioterapii w Kaliszu

Ośrodek Radioterapii w Kaliszu

Pomimo dużego stopnia trudności realizacji i niskich kosztów inwestycji, uzyskano nowoczesny obiekt szpitalny. Autorom przyświecała myśl Franka Lloyda Wrighta, według którego pacjenci szpitala nigdy nie powinni być przepełnieni myślą, że są chorzy. Skomplikowane rozwiązania konstrukcyjne - żelbetowe bunkry ze ścianami o grubości dochodzącej do 1,70 metra - były konsultowane ze specjalistami z zakresu fizyki jądrowej. Za koncepcję obiektu odpowiada Pracownia Projektowa Architektura i Budownictwo.

Ośrodek Radioterapii w Kaliszu
Elewacja ogrodowa, fot. Anna Grzegorczyk
Ośrodek Radioterapii w Kaliszu62-800 Kalisz, ul. Kaszubska 12
AutorzyPracownia Projektowa Architektura i Budownictwo, Anna Malicka (główny projektant), Dorota Szaroleta, Agnieszka Nowakowska, Małgorzata Korsak
KonstrukcjaPracownia Projektowa P.A. Przemysław Augustyniak
Generalny wykonawcaSkanska S.A.
InwestorSamorząd Województwa Wielkopolskiego, urząd miasta Kalisza, Wielkopolskie Centrum Onkologii
Powierzchnia terenu10570.0 m²
Powierzchnia zabudowy2525.0 m²
Powierzchnia użytkowa4087.0 m²
Powierzchnia całkowita6093.0 m²
Kubatura21475.0 m³
Projekt (data)2010-2011
Data realizacji (początek)2012
Data realizacji (koniec)2014

Ośrodek Radioterapii powstał na terenie Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kaliszu przy ul. Kaszubskiej 12. Koncepcję architektoniczną obiektu wyłoniono w ramach konkursu rozstrzygniętego w 2010 roku, w którym pierwszą nagrodę przyznano Pracowni Projektowej Architektura i Budownictwo. Założenie składa się z budynku radioterapii z hostelem dla pacjentów oraz małego budynku kawiarni. Wszystkie obiekty są połączone łącznikiem z istniejącym szpitalem. Niska, dwukondygnacyjna skala budynków pozwoliła na wpisanie obiektów w istniejący układ urbanistyczny. Ośrodek został laureatem konkursu "Mister Budownictwa" za rok 2014. Doceniono przede wszystkim humanistyczne założenia, które w centrum stawiają komfort pacjenta oraz skomplikowane rozwiązania konstrukcyjne.

Założenia autorskie

Myślą przewodnią projektu było stwierdzenie amerykańskiego architekta Franka Lloyda Wrighta: pacjenci szpitala nigdy nie powinni być przepełnieni myślą, że są chorzy; zdrowie powinno być stale przed ich oczami. Zaproponowano rozwiązania architektoniczne przełamujące stereotyp o nieprzyjaznym charakterze szpitalnych wnętrz. Dla pacjentów przewidziano wygodne dwuosobowe pokoje, jadalnię, salę klubową oraz kawiarnię z letnim tarasem. W projekcie wnętrz założono, że przestrzeń szpitalna ma wpływ na samopoczucie pacjentów, dlatego poszukiwano najlepszych rozwiązań funkcjonalnych i aranżacyjnych możliwych do realizacji przy niskich nakładach inwestycyjnych.

Rozwiązania funkcjonalne

Ośrodek Radioterapii tworzy niezależną jednostkę medyczną, której zadaniem jest prowadzenie diagnostyki onkologicznej oraz opieka nad pacjentami leczonymi promieniowaniem jonizującym. Program użytkowy obejmuje dwa bunkry dla akceleratorów, pomieszczenia symulatora, pracownię tomografu, gabinet mammografii i USG, przychodnie, gabinety zabiegowe, pomieszczenia socjalne, administracyjne oraz hostel dla pacjentów niewymagających hospitalizacji.

Na parterze budynku umieszczono pomieszczenia przeznaczone dla pacjentów. Bunkier, poradnie i część diagnostyczna połączone są wspólnym korytarzem, ale każda funkcja posiada odrębną poczekalnię i rejestrację. Wydzielenie kilku rejestracji i poczekalni przeciwdziała zatłoczeniu oraz rozdziela pacjentów, którzy zgłosili się do diagnostyki od chorych będących w trakcie leczenia, tak aby zmniejszyć stres, który w różnym stopniu towarzyszy podejrzeniu choroby nowotworowej i czynnej chorobie. Na piętrze umieszczono część biurowo-socjalną oraz pomieszczenie telekonferencyjne umożliwiające pracownikom interdyscyplinarne konsultacje ze specjalistami z innych ośrodków medycznych.

W budynku znajduje się również hostel dla pacjentów obejmujący dziesięć dwuosobowych pokoi z łazienkami, w tym dwa przystosowane dla osób niepełnosprawnych. Na parterze ulokowano część recepcyjną i pomieszczenia personelu, natomiast pokoje pacjentów z jadalnią, salą klubową i tarasem umieszczono na piętrze.

Na poziomie pierwszego piętra nowy budynek jest połączony przeszklonym korytarzem ze starym szpitalem. W celu optycznego i konstrukcyjnego skrócenia długiego łącznika, w połowie odległości zaprojektowano budynek kawiarni. Obiekt, zlokalizowany wśród istniejącej zieleni szpitalnej, obejmuje na parterze kawiarnię z letnim tarasem, a na piętrze niewielką salę dydaktyczną.

Jedną z istotnych cech budynku jest prosty układ funkcjonalny i komunikacyjny. Główny korytarz łączy kilka rejestracji i poczekalni, które umieszczono pod trzema świetlikami. Każda z tych przestrzeni ma nieco inny wygląd, ale wspólnymi elementami jest okładzina ścienna i aranżacja z zielonych pnączy. Jasna okładzina, ze szklanymi wstawkami odbijającymi światło słoneczne, powiększa przestrzeń i chroni ściany.

Rozwiązania konstrukcyjne

Konstrukcja budynków jest żelbetowa, monolityczna z minimalistycznie określonymi przekrojami elementów nośnych. Podpory liniowe znajdują się tylko w miejscach koniecznych wygrodzeń funkcjonalnych. Zaprojektowano stropy bezbelkowe, z pogrubieniem płyty nad słupami w formie płaskich głowic. Jest to rozwiązanie umożliwiające elastyczne kształtowanie przestrzeni (open space), swobodne rozprowadzenie instalacji oraz ułatwiające przyszłe zmiany. Ważną częścią budynku radioterapii są masywne, żelbetowe bunkry ze ścianami o grubości dochodzącej do 1,70 metra. W obszarze najintensywniejszego promieniowania wykonane zostały wkładki z ciężkiego betonu barytowego. Rozwiązania wymagały współpracy ze specjalistami z zakresu fizyki jądrowej. Konstrukcję budynku zaprojektowano z uwzględnieniem możliwości nadbudowy o jedną kondygnację, co daje Inwestorowi dodatkowe możliwości w zakresie modernizacji i rozbudowy kompleksu szpitalnego, bez prac na niższych piętrach.

Tagi:
Autor: Anna Malicka
Rozbudowa Wielkopolskiego Centrum Onkologii - konkurs Przed uczestnikami konkursu stoi zadanie rozbudowania kompleksu szpitalnego w ścisłym centrum Poznania o nowy budynek ambulatoryjny.
Szpital GeoMedical w Katowicach Architektura budynku stanowi minimalistyczne opakowanie zaawansowanej technologii medycznej i rozbudowanego programu. Wolna od znamion reprezentacyjności i modnych gadżetów, jest przede wszystkim utylitarna, choć niepozbawiona elegancji – pisze Jerzy S. Majewski.
Rozbudowa Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu Założony przez Zbigniewa Religę słynny ośrodek leczenia chorób serca z Zabrzu powiększył się o kolejny budynek. Obiekt powstał według projektu Atelier Tektura.
Ośrodek Radioterapii w Kaliszu Standardem wykończenia wnętrz nowy kaliski pawilon przypomina ośrodek wypoczynkowy. Szpitalna przestrzeń, choć skromna, zaprojektowana została z myślą o dobrym samopoczuciu i komforcie pacjenta. Ma redukować stres i strach – pisze Grzegorz Stiasny.
Rozbudowa Warszawskiego Szpitala dla Dzieci Ze względu na sąsiedztwo historycznej zabudowy i traktu królewskiego nowe skrzydło szpitalne pokrywa szlachetna kamienna okładzina, której detal nawiązuje do bogatej warszawskiej tradycji wyszukanych form elewacyjnych – pisze Grzegorz Stiasny.
Szpital Pediatryczny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego Otwarty pod koniec września Szpital Pediatryczny WUM to nowoczesna placówka lecznicza i edukacyjna. Budynek powstał według projektu Open Architekci. Założeniem autorów było stworzenie miejsca przyjaznego dla użytkowników - zarówno pacjentów, jak i personelu.