Architektura MuratorRealizacjeOśrodek Radioterapii w Kaliszu

Ośrodek Radioterapii w Kaliszu

Standardem wykończenia wnętrz nowy kaliski pawilon przypomina ośrodek wypoczynkowy. Szpitalna przestrzeń, choć skromna, zaprojektowana została z myślą o dobrym samopoczuciu i komforcie pacjenta. Ma redukować stres i strach – pisze Grzegorz Stiasny.

Ośrodek Radioterapii w Kaliszu
Widok od ulicy Kaszubskiej; po lewej główne wejście do ośrodka; po prawej przeszklony budynek kawiarni. Fot. Fotoarchitektura A.Gregorczyk
Ośrodek RadioterapiiKalisz, ul. Kaszubska 12
AutorzyPracownia Projektowa Architektura i Budownictwo, architekci Anna Malicka (główny projektant), Dorota Szaroleta, Agnieszka Nowakowska, Małgorzata Korsak
Architektura wnętrzarchitekci Anna Malicka, Dorota Szaroleta, Agnieszka Nowakowska
Architektura krajobrazuarchitekci Anna Malicka, Dorota Szaroleta, Agnieszka Nowakowska
InwestorSamorząd Województwa Wielkopolskiego, Urząd Miasta Kalisza, Wielkopolskie Centrum Onkologii
Powierzchnia całkowita6093.0 m²
Kubatura21475.0 m³
Projekt konkursowy2010
Projekt (data)2010-2011
Data realizacji (początek)2012
Data realizacji (koniec)2014
Koszt inwestycji19 700 000 PLN

Z punktu widzenia pacjenta organizacja leczenia nowotworów w Polsce często przypomina koszmar. Szpitale to zwykle bloki molochy wypełnione tłumami sfrustrowanych chorych i jeszcze bardziej sfrustrowanych nikłymi sukcesami swej pracy lekarzy. Doświadczenia przestrzenne zaś to godziny i dnie spędzane w niekończących się korytarzach i poczekalniach o architekturze najczęściej bezradnie drętwej. Tak jest jednak nie tylko w naszym kraju. W ostatnich dziesięcioleciach zeszłego wieku prowadzono nawet badania naukowe dotyczące wpływu szpitalnej przestrzeni na proces leczenia. Rozpowszechniło się pojecie healing environment – środowiska, w którym rozplanowanie wnętrz i jakość architektury redukują stres związany z chorobą i pozytywnie wpływają na przebieg hospitalizacji. Niezwykle istotne dla procesu leczenia jest przekonanie, że pacjent ma wpływ na to, co dzieje się wokół niego, że zasługuje na specjalne traktowanie. Podejmowane są więc próby zapewnienia mu jak największej prywatności i komfortu przestrzennego, kontaktu z dobrze utrzymanym terenem zewnętrznym i wypełnionymi naturalną zielenią przestrzeniami wspólnymi. Wprowadzane są także udogodnienia dla rodzin i przyjaciół pacjentów. Taka architektura szpitalna powinna budzić uczucia spokoju, nadziei, duchowej refleksji, a także stwarzać miejsca, gdzie możliwy jest wypoczynek, edukacja, czy nawet odrobina rozrywki.

Ośrodek Radioterapii w Kaliszu
Widok od strony północnej; po prawej łącznik oraz budynek kawiarni; niski, dwukondygnacyjny obiekt wpisuje się w istniejący układ urbanistyczny. Fot. aribud.pl

Przykładem podobnego podejścia do projektowania w Polsce może być Ośrodek Radioterapii w Kaliszu. Architektura i wnętrza obiektu, choć skromne, opracowane zostały z myślą o dobrym samopoczuciu pacjenta, o jego komforcie. Od medycznej technologii odwrócić się jednak całkiem nie da. Sercem dwukondygnacyjnego pawilonu pozostają umieszczone na jego zapleczu dwa żelbetowe bunkry mieszczące medyczne akceleratory – niemal dwumetrowej grubości ściany wzniesiono z użyciem zatrzymującego promieniowanie betonu barytowego. Przed nimi w podłużnym trakcie ulokowano pomieszczenia dla pacjentów. Recepcja, poradnie i część diagnostyczna rozłożone są wokół trzech dwukondygnacyjnych przestrzeni nakrytych szklanymi dachami. Rozdział pacjentów, którzy zgłosili się do diagnostyki od chorych nie tylko przeciwdziała zatłoczeniu, ale i zmniejsza stres. Poczekalnie wypełnione są zielenią, a tuż przed wejściem, pod łącznikiem prowadzącym do kolejnego pawilonu szpitalnego, urządzono kawiarenkę. Piętro to już nie blok łóżkowy, ale raczej pokoje hotelowe umożliwiające dłuższe prowadzenie terapii. Zorganizowano tu także salkę klubową i jadalnię z tarasem. Standardem pawilon przypomina raczej ośrodek wypoczynkowy, a nie szpitalny oddział. I o to chodzi. Próba humanizacji technologicznej architektury szpitali, zapewnienia choć odrobiny domowego komfortu w architekturze wnętrz, ma ułatwiać życie osobom hospitalizowanym, ulżyć ich cierpieniom, zredukować stres i strach.

Ośrodek Radioterapii w Kaliszu
Pomieszczenie tomografu. Fot. Abet Laminati  

Nadrzędnym celem projektu było zapewnienie pacjentom przyjaznych warunków leczenia i domowego komfortu. Zastosowane rozwiązania zrywają z medycznym charakterem obiektów szpitalnych i tworzą przestrzeń, która może pozytywnie wpłynąć na samopoczucie osób chorych. Anna Malicka

Tagi:
Rozbudowa Wielkopolskiego Centrum Onkologii - konkurs Przed uczestnikami konkursu stoi zadanie rozbudowania kompleksu szpitalnego w ścisłym centrum Poznania o nowy budynek ambulatoryjny.
Szpital GeoMedical w Katowicach Architektura budynku stanowi minimalistyczne opakowanie zaawansowanej technologii medycznej i rozbudowanego programu. Wolna od znamion reprezentacyjności i modnych gadżetów, jest przede wszystkim utylitarna, choć niepozbawiona elegancji – pisze Jerzy S. Majewski.
Rozbudowa Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu Założony przez Zbigniewa Religę słynny ośrodek leczenia chorób serca z Zabrzu powiększył się o kolejny budynek. Obiekt powstał według projektu Atelier Tektura.
Rozbudowa Warszawskiego Szpitala dla Dzieci Ze względu na sąsiedztwo historycznej zabudowy i traktu królewskiego nowe skrzydło szpitalne pokrywa szlachetna kamienna okładzina, której detal nawiązuje do bogatej warszawskiej tradycji wyszukanych form elewacyjnych – pisze Grzegorz Stiasny.
Ośrodek Radioterapii w Kaliszu Pomimo dużego stopnia trudności realizacji i niskich kosztów inwestycji, uzyskano nowoczesny obiekt szpitalny. Autorom przyświecała myśl Franka Lloyda Wrighta, według którego pacjenci szpitala nigdy nie powinni być przepełnieni myślą, że są chorzy. Skomplikowane rozwiązania konstrukcyjne - żelbetowe bunkry ze ścianami o grubości dochodzącej do 1,70 metra - były konsultowane ze specjalistami z zakresu fizyki jądrowej. Za koncepcję obiektu odpowiada Pracownia Projektowa Architektura i Budownictwo.
Szpital Pediatryczny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego Otwarty pod koniec września Szpital Pediatryczny WUM to nowoczesna placówka lecznicza i edukacyjna. Budynek powstał według projektu Open Architekci. Założeniem autorów było stworzenie miejsca przyjaznego dla użytkowników - zarówno pacjentów, jak i personelu.