Architektura MuratorRealizacjePlisowana elewacja butiku Diora na Florydzie

Plisowana elewacja butiku Diora na Florydzie

Nowy butik Diora w Miami na Florydzie oddaje charakter słynnego domu mody dzięki rozrzeźbionej elewacji, która przypomina plisowaną tkaninę. Obiekt powstał według projektu francusko-włoski duet BarbaritoBancel.

Butik Diora w Miami na Florydzie
Fot. Alessandra Chemollo
Butik DiorMiami, Floryda, USA
AutorzyBarbaritoBancel architects
Architekt lokalny:Bromley Cook Eng. & Store Q
Projekt oświetlenia:Metis Lighting
Generalny wykonawcaTwenty – two group
InwestorChristian Dior Couture
Powierzchnia:700 m²
Data realizacji (początek)2014
Data realizacji (koniec)2016

Butiki Diora na całym świecie projektowane są przez znane pracownie – flagowy sklep w Tokio został zaprojektowany przez japońską pracownię SANAA, a koncepcję siedziby w Seulu opracował Christian de Portzamparc. Elewacje obu realizacji inspirowane były tekstyliami, podobnie jest w przypadku nowego butiku w Miami na Florydzie, którego koncepcję opracował francusko-włoski duet BarbaritoBancel.

Budynek powstał na terenie dzielnicy dizajnu (Miami Design District) na północy miasta, gdzie w bliskim sąsiedztwie funkcjonują luksusowe butiki, galerie sztuki i dizajnu. Architektom zależało na przywołaniu atmosfery historycznego paryskiego butiku znajdującego się przy 30 av Montaigne oraz wykreowaniu bryły „uszytej na miarę”, którą cechowałyby wartości charakterystyczne dla „wysokiego krawiectwa”, takie jak indywidualizm, wysoka jakość wykończenia, luksus i wyrafinowanie. Celem było również stworzenie projektu dostosowanego do klimatu Miami oraz charakteru okolicy.

Powstał usytuowany narożnie budynek z białą, rzeźbiarsko potraktowaną elewacją, pokrytą płytami wykonanymi z betonu z dodatkiem sproszkowanego marmuru. W założeniu architektów takie rozwiązanie ma przypominać długą, rozkloszowaną suknię o wydatnych plisach, która pojawiła się w inspirowanej Japonią kolekcji wiosna-lato 2007. Zakrzywione płaszczyzny o zachodzących na siebie granicach sprzyjają powstawaniu gry światła i cienia w słoneczne dni. Nocą miejsca na styku płyt rozświetlają się dzięki umieszczonym w zagłębieniach świetlnym listwom. Główne wejście oraz witryny zaprojektowano w cofniętym w stosunku do ulicy parterze.

Obiekt otrzymał srebrną nagrodę American Architecture Prize 2016 w kategorii architektura komercyjna.

Tagi:
USA
Obserwatorium Gemma W New Hampshire w Stanach Zjednoczonych powstało prywatne obserwatorium astronomiczne. Projekt opracowała pracownia Anmahian Winton Architects.