Architektura MuratorRealizacjeRezydencja „Martis Camp” w Kalifornii

Rezydencja „Martis Camp” w Kalifornii

W założeniu dom miał współgrać z otoczeniem, stać się niejako częścią krajobrazu zachodniego skłonu gór Sierra Nevada w Kalifornii. Architekci z biura Bohlin Cywinski Jackson zaprojektowali budynek o licznych przeszkleniach, przypominający rozłożone origami.

Rezydencja „Martis Camp” w Kalifornii
Rezydencja „Martis Camp” w Kalifornii, proj. Bohlin Cywinski Jackson; fot. Vance Fox Photography
Rezydencja Martis CampTruckee, Stany Zjednoczone
AutorzyBohlin Cywinski Jackson, architekt Peter Bohlin
InwestorMassy Medhipour
Powierzchnia użytkowa1100.0 m²
Systemy Reynaers Aluminiumdrzwi: SlimLine 38, okna: SlimLine 38, drzwi przesuwne: CP 155 (-LS), ściany osłonowe: CW 50, systemy uzupełniające: Mosquito

Martis Camp to położona w górach Sierra Nevada rozległa posiadłość podzielona na trzy odrębne wnętrza mieszkalne: dla inwestorki oraz rodzin każdego z jej dwojga dorosłych dzieci. Wyodrębiona jest także centralna, wspólna przestrzeń życiowa, służąca do spotkań towarzyskich i relaksu. Rozpoczyna się ona przeszklonym pawilonem wejściowym, prowadzącym do przykrytej świetlikiem klatki schodowej łączącej trzy poziomy. Tuż przy wejściu znajduje się wysoki na 7 metrów wielki pokój z pięknym widokiem na okolicę oraz towarzyszące mu pomieszczenia mieszkalne i jadalne – jest to serce domu. Przylegające tarasy zewnętrzne i duże werandy również funkcjonują jako przestrzenie wspólne, podobnie jak półpodziemne piętro, gdzie przewidziano pomieszczenie na wino, pokój gier i symulator golfa.

Rezydencja „Martis Camp” w Kalifornii
Rezydencja „Martis Camp” w Kalifornii, proj. Bohlin Cywinski Jackson; fot. Vance Fox Photography

Matka rodziny – Massy Medhipour – ma prywatny apartament nad wielkim pokojem, a jej dzieci i wnuki zajmują dwa skrzydła we wschodniej i południowej części budynku. Nieruchomość zwrócona jest na zachód, a jej tył skierowany jest w stronę sąsiednich nieruchomości położonych wzdłuż wiecznie zielonej wschodniej drogi dojazdowej, co maksymalizuje prywatność i daje poczucie odosobnienia. Tył domu jest osłonięty fasadą wykonaną z nakładających się na siebie elementów cedrowych, częściowo pełnych, a częściowo z listew, które tworzą grę światła i cienia w relacji z otaczającymi drzewami, a także przestrzeniami wewnętrznymi.

Elewacje są barwione na szaro, czarno lub czerwono, co odpowiada trzem obszarom wewnętrznego układu domu. Fasada zachodnia jest prawie w całości przeszklona. Zastosowanie szkła miało na celu stworzenie nieoczekiwanych linii widokowych pod różnymi kątami, ale także przełamanie bariery pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem.

Kosmiczny dom Charlesa Jencksa Jak mieszkał najsłynniejszy krytyk architektury XX wieku? We wrześniu zostanie udostępniony publiczności dom piewcy architektury postmodernistycznej Charlesa Jencksa, a my już dziś podglądamy niezwykłe wnętrza, które w pełni zasługują na to, by określać je mianem Cosmic House.
Hyttee – kompaktowy dom letniskowy made in Poland Architektka Marlena Kilian i Marek Piojda stworzyli projekt kompaktowego domu o formie inspirowanej jednocześnie skandynawskim minimalizmem i regionalną architekturą Sudetów. Prototyp stanął w Górach Bardzkich i można go wynająć.
Polska Zagroda: nowoczesne siedlisko według BXBstudio W miejscu pięciu dawnych budynków gospodarczych architekci z BXBstudio zaprojektowali pięć nowych, w typologii nowoczesnej stodoły. Połączone bryły tworzą współczesne siedlisko, które poprzez pomosty i kładkę na piętrze zintegrowano z otaczającą zielenią.
Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt Dom Graniczny z jednej strony zamyka wnętrza na hałas dobiegający z pobliskiej ulicy, z drugiej otwiera widoki na intymne patio i daleką perspektywę ogrodu. Prezentujemy najnowszą koncepcję pracowni Toprojekt.
Honay House w Dursztynie koło Nowego Targu Na szczycie góry Honaj w polskiej części Spisza stanął niewielki Honay House. Wakacyjny domek z prefabrykatów zaprojektowali architekci z polsko-chińskiego studia JANG.
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie W willowej okolicy na warszawskich Włochach stanął nowy dom jednorodzinny według projektu pracowni Kruszewski Architekci. Prosta, powściągliwa bryła kadruje widoki na pobliski park z zespołem malowniczych stawów.
Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch Dom w podwarszawskim Józefosławiu miał być pełen światła i pomieścić czteroosobową rodzinę. By zapewnić optymalne nasłonecznienie wnętrz, architekci skomponowali budynek z dwóch brył o nieco odmiennych rzutach.
Dom jednorodzinny The Sunny w Konstancinie The Sunny to kolejny po Kamiennej Rezydencji Steinhaus i Dworku w Lesie + dom jednorodzinny, który Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz realizuje w ścisłym centrum Konstancina.