Architektura MuratorRealizacjeRzeźba w krajobrazie - Centrum Morza Wattowego w Danii

Rzeźba w krajobrazie - Centrum Morza Wattowego w Danii

Pracownia Dorte Mandrup Arkitekter zaprojektowała rozbudowę Centrum Morza Wattowego w Danii. Powstał oszczędny w formie budynek nawiązujący do lokalnych tradycji budowlanych.

Centrum Morza Wattowego w Danii
Fot. Adam Mørk

Morze Wattowe to obszar obejmujący wody przybrzeżne Danii, Holandii i Niemiec. Tworzą rozległe watty, czyli rozległe płycizny i równiny wyłaniające się z wody w czasie odpływu morza. Ze względu na unikalny charakter terenu oraz występujące tu liczne gatunki ptaków, większość rozciągających się na wiele kilometrów plaż objęta jest ścisłą ochroną. Od 2009 roku Morze Wattowe znajduje się także na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO.

3 lutego po trwającej 18 miesięcy rozbudowie wznowiono działalność Centrum Morza Wattowego, które stanowi bramę wejściową na teren parku, punkt obsługi licznych odwiedzających go turystów oraz przestrzeń ekspozycyjną. Odpowiedzialna za koncepcję przebudowy duńska pracownia Dorte Mandrup Arkitekter zaprojektowała powściągliwy budynek o przekrytym strzechą dachu i ścianach, nawiązujący do lokalnych tradycji budowlanych.

Naszym celem było połączenie pięknej lecz surowej tradycji budowlanej regionu z ultra nowoczesnym, rzeźbiarskim i architektonicznym wyrazem – mówi Dorte Mandrup. Łączna powierzchnia budynku wynosi 2,8 tys. m2. Duże przeszklenia zapewniają widoki zarówno na zewnętrzną ekspozycję, jak i na płaski, ciągnący się aż po horyzont krajobraz. Od samego początku zdecydowaliśmy się na zintegrowane podejście do architektury i wystawy – na przykład świadomie wykorzystaliśmy światło dzienne w przestrzeniach ekspozycyjnych, jak również zapewniliśmy widoki na otaczający krajobraz – dodaje.

Projektantka podkreśla, że istotnym aspektem projektu było nawiązanie do typowych dla regionu czteroskrzydłowych wiejskich domów przekrytych strzechą. Z kolei w odnosząc się do dawnych gospodarstw Wikingów, budynek centrum umieszczono na platformie. Zdecydowaliśmy, że budynek powinien mieć cechy rzeźbiarskie i być osadzony w otoczeniu w taki sposób, jak gdyby wyrósł spod ziemi – wyjaśnia architektka.

Do realizacji wykorzystano lokalne materiały budowlane, zabezpieczone przed działaniem warunków atmosferycznych dzięki zdolności absorbowania obecnej w powietrzu soli. Strzecha nawiązuje do antycznego rzemiosła. Nieprzetworzona, zebrana niedawno, suszona i wiązana na miejscu słoma, jest pięknym materiałem. W odróżnieniu od wielu innych materiałów, jest naturalne zaimpregnowana przez sól obecną w powietrzu napływającym od strony morza – opowiada Mandrup. Naszą ambicją było zrealizowanie projektu, nakierowanego na przyszłość i osadzonego w lokalnej tradycji i historii. Celem stało się wprowadzenie architektury Morza Wattowego do XXI wieku – dodaje.

Future Living w Gdyni Do 19 stycznia w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym w Gdyni można oglądać wystawę „Future Living. Duńskie miasta przyszłości”, prezentująca różnego rodzaju rozwiązania współczesnych problemów cywilizacyjnych, jakie udało się dotąd wdrożyć Skandynawom.
Apartamentowiec The Silo w Kopenhadze Rewitalizacja terenów Portu Północnego w Kopenhadze jest obecnie największym projektem urbanistycznym w Skandynawii. Do roku 2025 planuje się tu realizację mieszkań dla 100 tys. osób. W ramach przedsięwzięcia na cele mieszkaniowe przebudowano m.in. silos zbożowy z lat 60. XX wieku. Dziś to dwunastokondygnacyjny apartamentowiec mieszczący na 17 poziomach 38 indywidualnych jednostek mieszkalnych o powierzchni od 106 do 401 m2 i wysokości dochodzącej do 7 m – pisze Maciej Lewandowski.
Miasto dzieci - przedszkole w Kopenhadze Dania od lat króluje w Europie pod względem liczby miejsc w przedszkolach i żłobkach. Słynie też z najbardziej niekonwencjonalnych placówek i metod wychowawczych, stawiając na naukę przez eksperymentowanie i eksplorowanie przyrody, niezależnie od warunków panujących na zewnątrz. Do takich aktywności zachęca między innymi oddane niedawno do użytku największe publiczne przedszkole we Frederiksbergu, dzielnicy Kopenhagi.
Kampus UCN. Edukacja w trzech wymiarach Prosta bryła nowego kampusu duńskiego uniwersytetu UCN skrywa trójwymiarowe atrium, które stanowi centrum studenckiego życia. Projekt budynku opracowała kopenhaska pracownia ADEPT.
Dom kultury... fizycznej w Frederiksbergu Projektanci z MVRDV i ADEPT stworzyli nowy typ budynku. To połączenie lokalnego centrum kultury, hali sportowej i toru przeszkód. Struktura obiektu pozwala użytkownikom samodzielnie eksplorować przestrzeń i za każdym razem odkrywać ją na nowo.
Nowy most w kopenhaskim porcie Most Inderhavnen powstał według koncepcji londyńskiej pracowni Studio Bednarski Ltd., tej samej, która wygrała konkurs na projekt obrotowej kładki w Gdańsku.