Architektura MuratorRealizacjeShowroom Office Inspiration Centre w Krakowie

Showroom Office Inspiration Centre w Krakowie

Budynek ma się stać modelowym salonem wystawienniczym firmy, służącym prezentacji najnowszych rozwiązań wyposażenia wnętrz biurowych. Z uwagi na modułową formę i wysokiej klasy materiały wykończenia sam przypomina ekskluzywny mebel – pisze Dawid Hajok.

Showroom Office Inspiration Centre w Krakowie
Budynek nowego Showroomu Grupy Nowy Styl pierwotnie miał być siedzibą firmy; prestiżowy charakter budynkowi nadaje zarówno forma obiektu, jak i detal, budzący skojarzenia z Europejskim Centrum Muzyki w Lusławicach również autorstwa biura DDJM; Fot. Bartosz Kutniowski; Grupa Nowy Styl
Showroom firmy Grupa Nowy Styl – Office Inspiration CentreKraków, ul. Walerego Eljasza Radzikowskiego 182
AutorzyDDJM Biuro Architektoniczne, architekci Marek Dunikowski, Jarosław Kutnowski, Wojciech Miecznikowski
Współpraca autorskaarchitekci Paweł Görlich, Justyna Tomczyk
Architektura wnętrzDDJM Biuro Architektoniczne, Grupa Nowy Styl: Joanna Zapała, Sebastian Wiśniewski
Architektura krajobrazuGAJDA – Architektura Krajobrazu
KonstrukcjaTEQUM, Tomasz Kęcki
Generalny wykonawcaWAKO
InwestorGrupa Nowy Styl
Powierzchnia terenu5394.0 m²
Powierzchnia zabudowy725.0 m²
Powierzchnia użytkowa1850.0 m²
Powierzchnia całkowita2216.0 m²
Kubatura9220.0 m³
Projekt (data)2013-2015
Data realizacji (początek)2015
Data realizacji (koniec)2017
Koszt inwestycjinie podano

Na terenie Bronowic Wielkich, w części ograniczonej ulicami Ojcowską, Jasnogórską, Smętną i Sosnowiecką, rozpościera się dawny zespół pałacowo-parkowy rodziny Fischerów. Pozostawiony przez nich eklektyczny dwór wraz ze stojącym po sąsiedzku pałacem Maksymiliana Rutkowskiego, jest dziś własnością Instytuty Farmakologii PAN. Od ruchliwej ul. Jasnogórskiej – stanowiącej wjazd do Krakowa od strony Katowic – obiekty te oddzielone są gęstym starodrzewem. Jednak sama zabudowa wzdłuż arterii, zdominowana obecnie przez zakłady samochodowe i stacje wulkanizacyjne, stwarza wrażenie przypadkowości. Skryte w głębi dawne „treści” stały się nieczytelne. Do czasu, kiedy w narożniku ul. Ojcowskiej i Jasnogórskiej powstał budynek Office Inspiration Centre.

To jedyna inwestycja komercyjna w okolicy, która z takim szacunkiem odniosła się do tradycji miejsca, wydobywając na pierwszy plan dworski charakter tego fragmentu Bronowic. Inwestor, produkująca meble biurowe Grupa Nowy Styl, która swój budynek ma po drugiej stronie ul. Jasnogórskiej, pierwotnie planował na działce nową siedzibę. W trakcie prac projektowych zdecydowano jednak, że obiekt posłuży jako showroom. W konsekwencji realizacja nosi znamiona tej modyfikacji. Czerpiąc z zapisów planu, budynek otwarto na otoczenie, wyprowadzając pergolą w głąb ogrodu. Prestiżowy charakter niedoszłej siedziby zarządu zdradza zarówno sama forma obiektu, jak i detal, budzący skojarzenia z Europejskim Centrum Muzyki w Lusławicach („Am” 09/2013) autorstwa tych samych architektów. Z uwagi na pieczołowitość wykonania zewnętrznej ramy z barwionego w masie, białego betonu oraz zastosowanie paneli z hebanowego forniru obiekt przypomina mebel, wprost nawiązując do swojej głównej funkcji, nowoczesnego salonu wyposażenia wnętrz. Choć program działalności Office Inspiration Centre nie przewiduje na razie niezapowiedzianych wizyt, otwarty charakter budynku przyciąga również przypadkowych przechodniów. Nocą zmienia się w rozświetlony lampion. W dzień nie pozostawia wątpliwości, że zaprojektowany został z myślą o okalającym go ogrodzie. Być może na to zainteresowanie postronnych wpływa również zainstalowany wewnątrz holu neon – Relax. Każde z trzech pięter stanowi otwartą na otoczenie platformę z centralnie usytuowaną klatką schodową, która integruje wszystkie strefy budynku. Rozpięta między kondygnacjami, skupia uwagę i buduje nastrój już na wejściu. Notabene ta zlicowana w całości płytami z hebanowego forniru forma przestrzenna też przypomina luksusowy mebel.

Showroom Office Inspiration Centre w Krakowie
Rozpięta między kondygnacjami wstęga klatki schodowej; Fot. Bartosz Kutniowski; Grupa Nowy Styl

Prosta bryła, powstała – jak tłumaczą architekci – według sprawdzonych w praktyce zasad wolnego planu, w oparciu o racjonalny i powtarzalny moduł, daje wiele swobody w aranżacji wnętrz, doskonale doświetlonych dzięki olbrzymim przeszkleniom. Elementy wyposażenia opracował już dział projektów przestrzeni ekspozycyjnych Grupy Nowy Styl. Miejsce, będące przede wszystkim salonem wystawienniczym firmy, stanowi zarazem interesujący przegląd współczesnych trendów projektowania biur, inspirowanych koncepcją Activity Based Working. Począwszy od tapet z włókna szklanego oraz paneli wygłuszających, wykonanych w 100% z przetworzonych butelek PET, na współczesnym strefowaniu funkcji skończywszy. W przyszłości, jak zapowiadają przedstawiciele Grupy Nowy Styl, obiekt ma się stać rodzajem platformy służącej wymianie doświadczeń, spotkaniom i prezentacjom. Już dziś jednak korzystnie wpływa na jakość przestrzeni jednej z bram wjazdowych do miasta.

Założenia autorskie

U podstaw rozwoju Grupy Nowy Styl stoi kompleksowe myślenie o wszystkich aspektach wpływających na komfort pracy w biurze. Znaczenie ma zarówno ergonomia mebli czy akustyka, jak również przyjazne otoczenie. Ufamy, że w wyniku naszej współpracy, powstał obiekt zrealizowany według takiej filozofii. Budynek Office Inspiration Centre ma stać się modelowym salonem Grupy, służącym prezentacji kompletnych rozwiązań miejsc pracy w biurze przy użyciu jej własnych produktów. Zaprojektowaliśmy przestrzeń, opierając się sprawdzonych zasadach otwartego planu, wyznaczonego przez racjonalne i powtarzalne moduły, które umożliwiają swobodną aranżację wnętrza. Nasz główny pomysł polegał na wykorzystaniu potencjału miejsca, którego walorem jest otaczająca zieleń, a zwłaszcza starodrzew dawnego założenia pałacowo- -parkowego Fischerów-Benisów. W autonomicznej formie obiektu odnaleźć można pewne analogie do podmiejskiej zabudowy krakowskich Bronowic z lat 20., choćby pobliskiego zabytkowego pałacyku Rutkowskich czy też stojącej niegdyś na tych gruntach willi, zwieńczonej charakterystyczną galerią. Zasadniczą częścią kompozycji jest budynek loggia, którego dopełnienie stanowi kolumnada prowadząca między drzewami do otwartej altany. To miejsce w ogrodzie stworzone zostało z myślą o otwartej ekspozycji i imprezach plenerowych. Wszystkie elementy założenia stanowią jedność przestrzenną, dzięki czemu pracując w biurze, czerpiemy jednocześnie przyjemność z przebywania wśród zieleni. Z marketingowego punktu widzenia bardzo istotne jest, aby tego typu obiekt zwracał uwagę. Starano się, aby cechy budynku kojarzone były z wizerunkiem firmy silnej i stabilnej, nieulegającej przejściowym modom, a przy tym otwartej na świat.

Jarosław Kutnikowski

Showroom Office Inspiration Centre w Krakowie
Ekspozycja krzeseł i modułowych foteli biurowych; na pierwszym planie fotele Hexa; Fot. Bartosz Kutniowski; Grupa Nowy Styl
Autor: Dawid Hajok
Allegro największym najemcą Fabryki Norblina Firma Allegro wynajęła prawie 16 200 m kw. w Fabryce Norblina w Warszawie.  Projektem wnętrz nowego biura zajęła się warszawska pracownia architektoniczna The Design Group.
Z wizją w przyszłość: Business Garden Warszawa Zielony charakter zespołu biurowego Business Garden to nie tylko liczne rozwiązania energooszczędne, ale też ogólnodostępny miejski ogród, będący miejscem rekreacji pracowników oraz mieszkańców sąsiednich terenów. W jubileuszowym cyklu z Wizją w przyszłość prezentujemy znaczące inwestycje, które na przestrzeni ostatnich 25 lat zmieniały przestrzeń polskich miast.
Biurowiec Vector+ na warszawskiej Woli Dobiega końca realizacja nowego biurowca przy skrzyżowaniu ul. Obozowej z al. Prymasa Tysiąclecia w Warszawie. Za projekt obiektu odpowiada pracownia JSK Architekci.
Biurowiec Topsil w Skierniewicach Jedyną ekstrawagancją w minimalistycznej architekturze budynku jest rzeźbiarsko potraktowany hol. Czarna wstęga schodów ze złotymi obręczami kontrastuje ze ścianami z surowego betonu o specjalnie dobranej fak-turze – pisze Jerzy S. Majewski.
Neopark – ekologiczny kompleks biurowy autorstwa JEMS Architekci Na warszawskim Dolnym Mokotowie powstał kolejny biurowiec. Szklane płaszczyzny fasady są przełamane łąkową zielenią dziedzińca, a funkcja biurowa uzupełniona jest wypoczynkową.
Biurowiec Villa Metro w Warszawie Na warszawskim Mokotowie oddano do użytku budynek biurowo-usługowy projektu pracowni Dziuba Architekci. W ramach inwestycji przebudowano także wejścia do stacji metra Wilanowska.