Architektura MuratorRealizacjeSiedziba biura JLL w Warsaw Spire

Siedziba biura JLL w Warsaw Spire

Koncepcja warszawskiego biura JLL opiera się na założeniu, że najważniejsze są potrzeby i wygoda pracowników. Dzisiaj pracują w oryginalnie i ergonomicznie zaprojektowanej kreatywnej przestrzeni – pisze Dominika Olszyna.

Siedziba biura JLL w Warsaw Spire. Biblioteka
Bibliotekę o nazwie Kopernik zdobi makieta układu słonecznego, pop-artowe wizerunki astronoma na ścianach i wysokie lampy stylizowane na lunety. Są tu też wygodne fotele z pufami schowane za kotarami. Fot. JLL
Siedziba firmy Jones Lang LaSalle (JLL)Warszawa, pl. Europejski 1
AutorzyTétris Poland, architekt Danuta Barańska
Generalny wykonawcaTetris Poland
InwestorJones Lang LaSalle
Powierzchnia użytkowa4485.0 m²
Powierzchnia całkowita6250.0 m²
Kubatura22187.0 m³
Projekt2015-2016
Data realizacji (koniec)2016
Koszt inwestycjiNie podano kosztu inwestycji

W koncepcji projektowej przestrzeń biura nowej siedziby JLL miała być kreatywnym miejscem rozwoju, motywować do działania, ale również stanowić atut w procesie rekrutacji. Co więcej, od strony funkcji duży nacisk położono na wygodę i zapewnienie dogodnych warunków zarówno do indywidualnej pracy w skupieniu, jaki i w grupach. Aby poznać najważniejsze potrzeby pracowników przeprowadzono badania, które miały na celu nakreślić kluczowe aspekty, ale także zachęcić zespół do współtworzenia nowego miejsca pracy. Analizie poddano między innymi czas spędzany przy biurku, model pracy, częstotliwość spotkań poza biurem.

Okazało się, że duża liczba osób spędza w biurze tylko cześć swojego czasu pracy, a jeśli są na miejscu potrzebują często pracy w grupie, konsultacji. W związku z tym w projekcie pojawiła się koncepcja kreatywnej przestrzeni otwartej (open space) oraz tzw. hush roomów, czyli małych, wyciszonych pomieszczeń. Z ankiet przeprowadzonych wśród pracowników wynikało również, że chcieliby, aby wystrój wnętrz kojarzył się z polskim krajobrazem oraz symbolami. Związane jest to z polityką firmy, której w siedzibach zagranicznych znajdują się charakterystyczne motywy danego państwa.

Ściana w sali konferencyjnej Las wykonana jest z naturalnego mchu
Ściana w sali konferencyjnej Las wykonana jest z naturalnego mchu. Fot. JLL

W związku z tym zespół projektowy Tétris przygotował propozycje inspirowane polskim krajobrazem, fauną i florą oraz osiągnięciami w dziedzinie nauki. W biurze JLL pojawiły się takie akcenty jak koronka, krajobrazy, surowce mineralne. Widać to na przykład w pomieszczeniach konferencyjnych, gdzie każda sala ma swój motyw przewodni np. Bursztyn, Węgiel, Las, Morze, Sól, Plaża, Miód czy Zboże, i wykończona została wyszukanymi materiałami. Sala Węgiel ma ściany wyłożone prawdziwym kruszcem w postaci bezpiecznego w użytkowaniu spieku, ściana sali Las zrobiona jest z naturalnego mchu. W Bursztynie transparentny onyx imituje szlachetny kamień, a w Soli biały kwarcyt pokazuje po podświetleniu misterną, kryształową strukturę. W każdej z nich nie brakuje oryginalnych elementów wykończenia, które dopełniają polski charakter przestrzeni. Ogromne wrażenie robi stół ze 1000-letniego drewna dębowego, którego forma imituje kłodę wyrzuconą przez morze, zasypaną piaskiem, a teraz zatopioną w żywicy.

W związku z przeprowadzonymi badaniami w koncepcji biura JLL pojawiła się idea tzw. czystego biurka (clean desk policy). Wiąże się ona z elastycznym podejściem do wyboru stanowiska pracy – w zależności od potrzeb czy wykonywanych zadań. W praktyce oznacza to codzienną zmianę miejsca w zależności od potrzeb, nastroju czy charakteru wykonywanej pracy. Każde stanowisko zostało tak samo wyposażone – w wygodne regulowane biurko.

Pracownik każdy dzień zaczyna od wyjęcia swojego komputera z szafki oraz swoich prywatnych przedmiotów ułożonych w specjalnym organizerze. Dopiero później wybiera dla siebie miejsce oraz biurko. W projekcie przestrzeni uwzględniono rozwiązania ułatwiające organizację pracy i zwiększające bezpieczeństwo. Nowoczesne systemy integrują tu oświetlenie, nagłośnienie, zaciemnianie okien czy działanie sprzętu audiowizualnego. Na przykład po podłączeniu rzutnika do komputera w sali szkoleniowej, automatycznie opuszczają się rolety i przygaszane jest światło.

Salę konferencyjną można zarezerwować na daną godzinę poprzez elektroniczny panel, znajdujący się przy jej drzwiach wejściowych, ale też przez specjalny portal dostępny z dowolnego miejsca na świecie. Na całej powierzchni biura zamontowano system nagłośnienia, który jest połączony z systemem przeciwpożarowym budynku.

Biura JLL. Hush room
Hush roomy, czyli małe, wyciszone pomieszczenia do pracy w małych grupach lub indywidualnej. Cała powierzchnia przeszła szereg testów akustycznych. Pomieszczenia do rozmów są dekorowane kolorowymi panelami o geometrycznych kształtach, obitymi tłumiącym dźwięki filcem. Fot. JLL

Poza sposobem organizacji przestrzeni pracy duże wrażenie w realizacji robi także zaplecze socjalne. Na piętrze 28. stworzono tzw. Town Hall, czyli miejsce do nieformalnych spotkań pracowników w trakcie dnia, ale i po godzinach pracy, na przykład w celu wspólnego oglądania wydarzeń sportowych. W samym centrum pomieszczenia zlokalizowano bar, w którym serwuje się jedzenie oraz napoje. Na każdym piętrze znajdują się także w pełni wyposażone kuchnie z miejscem na zjedzenie posiłku oraz przestrzenie relaksu z widokiem na Warszawę. Tak również urządzone zostały biblioteki, gdzie oprócz pracy w skupieniu pracownicy mogą odpocząć na fotelu czy pufie. Wśród pomieszczeń specjalnych zorganizowano pokój dla mamy z dzieckiem, wyposażony w meble, telewizję, pluszaki i zaplecze kuchenne oraz pokój nazywany przez pracowników „fitness“, gdzie mogą rozciągnąć kręgosłup czy pochodzić dla relaksu na bieżni. W tym kontekście biuro JLL w kategorii stworzenia warunków do pracy wydaje się miejscem nie tylko niezwykłym, ale także modelowym wzorem dla każdego pracodawcy.

Tagi:
Biuro coworkingowe The Nest w Warszawie Celem projektu było stworzenie atrakcyjnego wizualnie wnętrza z możliwością realizacji różnych modeli pracy. Klienci w zależności od potrzeby mogą wybrać biurko we wspólnej przestrzeni lub prywatny gabinet – pisze Olga Strużyna-Mazurkiewicz.
Biuro i hurtownia farmaceutyczna w Piszu Wbrew wyobrażeniom o architekturze przemysłowej najważniejszą inspiracją dla projektantów stała się natura. Wątek mazurskiej zieleni, drewna oraz kamieni przewija się w każdym detalu w sposób subtelny i nowoczesny – pisze Jerzy S. Majewski.
Woodi To krzesła z siedziskiem wykonanym ze sklejki i podstawą z aluminium. Sprawdzą się zarówno w salach konferencyjnych jak i gabinetach. Dostępne w kilku opcjach: różnych wykończeniach sklejki i tapicerki, kilku typach stelaża oraz kolorystyce elementów. Ich wzornictwo pasuje do wnętrz klasycznych, jak i nowoczesnych.
Siedziba tygodnika „Wiadomości Wrzesińskie” Architekci zaprojektowali optymalne środowisko pracy dla kreatywnego zespołu. Dodatkowy atut stanowi przenikająca się z obiektem przestrzeń publiczna, która może zmienić siedzibę lokalnej gazety w ważny element lokalnej tożsamości – pisze Krzysztof Mycielski.
1200 m² dobrze zaprojektowanej przestrzeni. Grupa Nowy Styl na targach ORGATEC Premierowe produkty światowych projektantów, najnowsze badania i technologie – w dniach 25–29 października na targach ORGATEC Grupa Nowy Styl zaprezentuje nie tylko komfortowe wyposażenie miejsc pracy, ale także swoją wiedzę na temat ich aranżowania.
Nowe Piętro Młoda architektura, grafika i wzornictwo. Cykl spotkań 2010 „Architektury-murator” w Muzeum Sztuki Nowoczesnej. Gośćmi wieczoru byli: Front Architects, Paweł Grobelny i Jan Dziaczkowski.