Architektura MuratorRealizacjeSiedziba kancelarii prawnej projektu Konior Studio

Siedziba kancelarii prawnej projektu Konior Studio

W katowickim Wełnowcu dobiega końca realizacja nowej siedziby jednej z największych śląskich kancelarii prawnych – Ślązak, Zapiór i Wspólnicy. Projekt obiektu z wykorzystaniem elementów historycznych magazynów znajdujących się na działce opracowało Konior Studio.

Siedziba kancelarii prawnej projektu Konior Studio
Siedziba kancelarii Ślązak, Zapiór i Wspólnicy Katowice, ul. Gnieźnieńska 11
AutorzyKonior Studio, architekt Tomasz Konior
Zespół projektowyUrszula Wykrota, Izabela Serej, Dominika Lorek, Maria Mrowiec, Dominik Koroś
Generalny wykonawcaPrzedsiębiorstwo Budowlane LATUSEK, REMAR – Kompleksowa Realizacja Inwestycji
InwestorŚlązak, Zapiór i Wspólnicy Kancelarii Adwokatów i Radców Prawnych
Projekt (data)2016-2018
Data realizacji (początek)2018
Data realizacji (koniec)2019

Wełnowiec, północna dzielnica Katowic, od kilku lat podlega dynamicznym zmianom. Jedną z najnowszych inwestycji jest tu siedziba Kancelarii Adwokatów i Radców Prawnych Ślązak, Zapiór i Wspólnicy według projektu pracowni Konior Studio. Właściciele podkreślają bowiem, że od początku zależało im na tym, aby budynek zaprojektował architekt związany ze Śląskiem i Katowicami. Obiekt stanął przy ulicy Gnieźnieńskiej, w miejscu zrujnowanych przemysłowych magazynów z lat 20. ubiegłego wieku.

Mimo ich fatalnego stanu technicznego i pozwolenia na rozbiórkę, projektanci uznali, że trzeba zachować jak najwięcej z tego postindustrialnego dziedzictwa. Pozostałości historycznych hal wkomponowali więc w nową bryłę, a cegły uzyskane z rozbiórki wykorzystali na jednej z elewacji. Lubimy miejskie projekty. Odnoszą się zwykle do zastanego kontekstu: ulicy, pierzei, placu. Gdy brakuje odniesień, staramy się je tworzyć. Tak było w przypadku tego małego biurowca wśród zróżnicowanej zabudowy. Zaprojektowaliśmy kameralny obiekt z podcieniem, portykiem wejściowym i zielonym dziedzińcem – tłumaczą.

Tożsamość miejsca podkreślać mają także wykorzystane w projekcie materiały: głównie surowy beton, stal i szkło. W nowym budynku pracować będzie ok. 40 osób. Zakończenie inwestycji planowane jest na jesień tego roku.

Zdjęcia: Bartek Barczyk


W 2019 roku mija 25 lat od wydania pierwszego numeru „Architektury-murator”. Sprawdź, co przygotowaliśmy z okazji jubileuszu: www.architektura25.pl


Jubileusz Mistrzów Architektury W tym roku cykl Mistrzowie Architektury obchodzi 15-lecie. Zwieńczeniem jubileuszu będzie podsumowująca wystawa, na której nie tylko zobaczymy prezentację dorobku wszystkich dotychczasowych prelegentów, ale też wysłuchamy ich opinii na temat rozwoju i przyszłości Katowic.
Apartamentowce Złota 19 w Katowicach Na niewielkiej działce w pobliżu parku Śląskiego w Katowicach stanął zespół dwóch pięciokondygnacyjnych budynków mieszkalnych projektu biura Zalewski Architecture Group. Realizacja zdobyła wyróżnienie w tegorocznej edycji konkursu Architektura Roku Województwa Śląskiego 2019.
Kompleks biurowy .KTW – przemiana Katowic z udziałem Aluprof Katowice podlegają w ostatnich latach dużym przeobrażeniom. NOSPR, Muzeum Śląskie, Międzynarodowe Centrum Kongresowe czy pierwsza wieża kompleksu biurowego .KTW to tylko kilka symboli tych przemian,  w których obecne są systemy aluminiowe marki Aluprof.
Silesia Business Park projektu medusagroup Na dawnych terenach huty Baildon w Katowicach powstał zespół biurowy Silesia Business Park projektu pracowni medusagroup.
Plac na Glanc – warsztaty badawczo-projektowe w Katowicach W dniach 30-31 marca 2019 roku odbędą się warsztaty, w wyniku których powstanie projekt transformacji katowickiego podwórka przy ulicy Dworkowej. Zgłoszenia trwają do 24 marca!
Motyw balkonu – o koncepcji Unikato Robert Konieczny Katowicka moderna, kiedyś jasna, przez wiele lat wystawiona na działanie smogu, uległa przybrudzeniu i stała się niemal czarna. Z elewacją kontrastują zawsze nowe, białe okna. Obserwacja ta była inspiracją dla projektu. Z sąsiedniego budynku zaczerpnęliśmy charakterystyczny motyw balkonu w relacji z oknem. Pełna balustrada zakrywa wyjścia, dzięki czemu wszystkie okna wydają się kwadratowe. Budynek zachowuje spójność, a trzymane na zewnątrz przedmioty nie szpecą okolicy – pisze Robert Konieczny.