Stary Browar po nowemu: trwa rearanżacja wnętrz według projektu mode:lina™

i

Autor: Archiwum Architektury Food court w atrium Starego Browaru, proj. mode:lina™; fot. Patryk Lewiński

Stary Browar po nowemu: trwa rearanżacja wnętrz według projektu mode:lina™

2018-09-10 16:38

Architekci z pracowni mode:lina™ całkowicie przebudowali piętro gastronomiczne w atrium Starego Browaru. To pierwsza z planowanych w najbliższym czasie dużych zmian, nad których projektem czuwa poznańska pracownia.

Nazwa obiektuFood court w atrium Starego Browaru
Adres obiektuPoznań, ul. Półwiejska 42
Autorzymode:lina™, architekci Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Małgorzata Wawrzynek, Kinga Kin
InwestorDeutsche Asset & Wealth Management
Powierzchnia użytkowa450.0 m²
Data realizacji (koniec)2018

Centrum handlowe Stary Browar, otwarte w 2003 roku, uznawane jest za jedną z ikon współczesnej architektury w Polsce. Budynek, według projektu Studia ADS, nie przypomina innych obiektów tego typu – kojarzy się raczej z paryskimi pasażami handlowymi i XIX-wiecznymi ekskluzywnymi magazynami. Na zlecenie nowego właściciela Browaru, funduszu Deutsche Asset & Wealth Management, biuro mode:lina™ opracowało projekt rearanżacji niektórych jego przestrzeni. Na pierwszy ogień poszła strefa gastronomiczna w atrium.

Odświeżony foodcourt to zróżnicowana przestrzeń inspirowana stylistyką nowoczesnych domowych kuchni i historią, z którą Stary Browar, jako obiekt przemysłowy i światowy wzorzec udanej komercjalizacji zrewitalizowanych budynków, jest tak silnie związany. Wśród mebli można więc odnaleźć wiele miedzianych dekoracji przypominających o starych urządzeniach browarniczych – tłumacza autorzy.

Zmiany sięgnęły także tarasu oraz jednego z mniej znanych, a publicznie dostępnych zakątków Starego Browaru – tzw. Kajówki. Nazwa nawiązuje do autora pierwszego wystroju foodcourtu, Ryszarda Kai, cenionego scenografa, malarza oraz grafika. Wnętrze to rozświetla dziś neon z podpisem artysty, a ściany pokrywa 115 pocztówek z jego kultowej serii Plakat-Polska. Cały design jest bardzo socjalny, sprzyja dobremu nastrojowi i otwartości na innych, a jednocześnie daje poczucie bezpieczeństwa – dodaje Renata Gralec, dyrektor Starego Browaru.