Architektura MuratorRealizacjeUtylitarne pudełko. Centrum Technologii Trumpf w Warszawie

Utylitarne pudełko. Centrum Technologii Trumpf w Warszawie

Amerykańsko-niemiecka pracownia Barkow Leibinger zaprojektowała warszawską siedzibę firmy Trumpf Polska. Budynek jest przykładem niedrogiej architektury przemysłowej, w której połączono prostą formę ze skomplikowanym ornamentem.

Centrum Technologii Laserowej i Obróbki Plastycznej Blach Trumpf Polska
Fot. David Franck
Warszawa
AutorzyBarkow Leibinger Frank Barkow | Regine Leibinger
Zespół projektowyHeiko Krech (Project Architect), Christian Coburger, Gustav Düsing, Antje Steckhan, Annette Wagner
Architektura krajobrazucapatti staubach, Berlin
KonstrukcjaAbatos
Generalny wykonawcaStrabag
InwestorTrumpf Polska
Data realizacji:lipiec 2015 - wrzesień 2016

Obiekt powstał w północnej przy ulicy Połczyńskiej 111, na działce o powierzchni 10 tys. m2. Posługując się środkami architektonicznymi, autorzy budynku zapowiadają jego funkcję już na zewnątrz. Północną i południową elewację prostopadłościennej bryły ukryto za wyciętymi przy pomocy lasera pasami ze stali. Dziesięciometrowej długości wstęgi zwężają się i poszerzają tworząc wrażenie dynamicznej, falującej powierzchni. Tak rozwiązane elewacje służą jako prezentacja zastosowania maszyn do cięcia i obróbki metalu, w których produkcji specjalizuje się firma Tumpf.

Projektując budynek architekci z niemiecko-amerykańskiej pracowni Barkow Leibinger czerpali inspirację z najbliższego otoczenia. Przy ulicy Połczyńskiej, podobnie jak przy kilku innych drogach dojazdowych do centrum, miasta mieści się wiele zakładów produkcyjnych. Nie brakuje też wielkoformatowych reklam, które tworzą typowy podwarszawski krajobraz. Zamontowane na elewacjach zwróconych w stronę drogi pasy tworzą powierzchnie przypominające ekrany reklamowe. Jednocześnie, dzięki wysokiej jakości wykonania, nadają szlachetności temu skądinąd bardzo prostemu budynkowi.

Centrum Technologii Laserowej i Obróbki Plastycznej Blach Trumpf Polska
Fot. David Franck

Prostopadłościenny obiekt o dwóch kondygnacjach ma powierzchnię 3200 m2. Zapewnia miejsce pracy dla 50 osób oraz miejsce przeznaczone do prezentacji urządzeń. Wnętrza zaprojektowano wokół dziedzińca – ogrodu na pierwszym piętrze oraz znajdującego się poniżej bloku z magazynem i pomieszczeniami gospodarczymi. Po północnej i wschodniej stronie zlokalizowano wysoką na dwie kondygnacje przestrzeń ekspozycyjną w kształcie litery L. Po stronie południowej i zachodniej budynek jest podzielony na dwa poziomy mieszczące biura, sale konferencyjne i kawiarnię dla pracowników. W miejscu skrzyżowania tych dwóch, odmiennie zaprojektowanych stref, w południowym narożniku znalazło się foyer z recepcją. Naprzeciwko, w północnozachodnim narożniku przewidziano obniżony do wysokości jednej kondygnacji showroom – miejsce prezentacji produktów i maszyn wraz z przykładowymi zastosowaniami. Powyżej znajduje się dostępna za pośrednictwem klatki schodowej przeszklona galeria, która służy jako miejsce spotkań z widokiem na przestrzeń ekspozycyjną.

Zarówno we wnętrzach budynku, jak i na zewnątrz wykorzystano niedrogie materiały i konstrukcje przemysłowe. W części biurowej, gdzie znajdują się klatki schodowe zastosowano żelbetową ramę. Natomiast w części dwukondygnacyjnej wykorzystano pomalowany na czarno stalowy szkielet. Poza względami estetycznymi, istotnym argumentem za zastosowaniem takich rozwiązań przemawiała możliwość szybkiej realizacji – budowa trwała zaledwie 12 miesięcy.

Na zewnątrz, oprócz stali dominują faliste blachy aluminiowe, które przesłaniają części z pomieszczeniami użytkowymi. Jednorodną powierzchnię przerywają wycięcia na drzwi i bramy dla samochodów dostawczych, a z drugiej strony pasy okien doświetlające biura.

Centrum Technologii Laserowej i Obróbki Plastycznej Blach Trumpf Polska
Fot. David Franck

Zamontowane na dwóch pozostałych elewacjach stalowe pasy oprócz tego, że są wizytówką firmy, mają też uzasadnienie użytkowe – pełnią funkcję żaluzji, których szerokość dostosowano do potrzeb pomieszczeń znajdujących się wewnątrz. Po stronie północnej pasy zwężają się zapewniając wgląd do wnętrza przestrzeni ekspozycyjnej. Z drugiej strony prześwity są znacznie węższe, by chronić biura przez nadmiernym nasłonecznieniem. Dzięki takiemu rozwiązaniu, gdy po zmroku zapalane jest światło, budynek rozświetla się niczym latarnia.

 


 

Barkow Leibinger to pracownia architektoniczna z założona w 1993 roku przez Franka Barkowa i Regina Leibinger z siedzibą w Berlinie i Nowym Jorku. Biuro ma na swoim koncie realizacje o różnych funkcjach i skali – od biurowców, przez obiekty kulturalne, aż po niewielkiej skali pawilony. Do najbardziej znanych projektów należą pawilon Biosfera w Poczdamie (2001) oraz budynek TRUTEC w Seulu. Wśród niedawno ukończonych obiektów znajdują się wieżowiec biurowy Tour Total w Berlinie, kompleks fabryczny HAWE w Kaufbeuren oraz Pawilon Stypendystów Amerykańskiej Akademii w Berlinie.

Ich prace były pokazywane w ramach Międzynarodowego Biennale Architektury w Wenecji w 2008 i 2014 roku, Biennale w Marrakeszu w 2012. Pracownia zaprojektowała także jeden z pawilonów letnich galerii Serpentine w Londynie w 2016 roku. Realizacje pracowni uhonorowano wieloma nagrodami, m.in. Global Holcim Innovation Award oraz nagrodą Niemieckiego Muzeum Architektury we Frankfurcie.

Centrum Technologii Trumpf Polska w Warszawie. Akustyka wnętrz - indywidualne rozwiązania Siedziba firmy Trumpf Polska w Warszawie jest przykładem architektury, w której, mimo bardzo prostej formy, zadbano o szlachetność wyrazu i komfort pracowników.