Architektura MuratorRealizacjeZadaszenie dziedzińca Zamku Sułkowskich – Muzeum Historycznego w Bielsku-Białej

Zadaszenie dziedzińca Zamku Sułkowskich – Muzeum Historycznego w Bielsku-Białej

Koncepcję zadaszenia dziedzińca Zamku Sułkowskich - Muzeum Historycznego w Bielsku Białej opracowała pracownia Projekt Praga. Zadaszenie oparto na stalowych słupach i niesionym przez nie ruszcie, na którym zamocowano ażurowe moduły z blachy aluminiowej. Tworzą one półprzeźroczystą dekoracyjną strukturę filtrującą i rozpraszającą światło.

Projekt Praga, zadaszenie dziedzińca Zamku Sułkowskich
Projekt Praga, zadaszenie dziedzińca Zamku Sułkowskich - Muzeum Historycznego w Bielsku-Białej. Fot. Rafał Kłos
Zadaszenie dziedzińca ul. Wzgórze 16, Bielsko-Biała
Powierzchniaok. 300m²
Zespół projektowyarchitektura / generalny projektant - Projekt Praga Sp. z o.o. Marcin Garbacki Karolina Tunajek Maciej Rąbek Marta Pawlukiewicz Jakub Tolak
KonstrukcjaKiS PROJEKT s.c.
Technologia szklenia ESOX PROJEKT
Instalacje sanitarne CIGNI
Instalacje elektryczne AMPDESIGN
I nagroda w konkursiegrudzień 2010
Data realizacjimaj 2014

Pracownia Projekt Praga zwyciężyła w konkursie na koncepcję zadaszenia dziedzińca Zamku Sułkowskich - Muzeum Historycznego w Bielsku Białej w grudniu 2010. Tematem zadania konkursowego było rozszerzenie przestrzeni Muzeum poprzez wykorzystanie dziedzińca: przekształcenie przestrzeni zewnętrznej w wewnętrzną. Próbą odpowiedzi na tak sformułowany temat jest dziedziniec jako nowa wielofunkcyjna „komnata”. Tworzy ją wstawiona w dziedziniec nowa struktura, przywodzącą na myśl tradycyjne elementy wystroju wnętrz – kasetonowy sufit czy baldachim. Struktura ta, składająca się z czterech stalowych słupów kilkunastometrowej wysokości i niesionego przez nie rusztu, stanowi oparcie dla zadaszenia, dzięki czemu odciąża mury zamku. Stanowi również bazę do mocowania elementów takich jak ekrany, plansze, oświetlenie, nagłośnienie, niezbędnych dla wydarzeń organizowanych przez Muzeum - wystaw, koncertów, odczytów, projekcji filmowych czy spektakli. Dzięki zaprojektowanemu systemowi montażu nie ma potrzeby wstawiania tymczasowych systemów scenicznych.

Kamienna posadzka została zaprojektowana z marmurowych płyt kamiennych, których rysunek jest wariacją na temat nieregularnego kształtu dziedzińca. W posadzce rozmieszczona jest sieć punktów elektrycznych dających możliwość różnorodnej aranżacji przestrzeni. Ażurowe moduły zamocowane w ruszcie tworzą półprzeźroczystą dekoracyjną strukturę, filtrującą i rozpraszająca światło. Moduły zostały wycięte i wygięte z blachy aluminiowej. W każdym z dwudziestu pól rusztu znajduje się dwadzieścia pięć modułów. Szklany dach, wykonany w ślusarce z profili aluminiowych, oparty jest wielopunktowo na ruszcie stalowym. Winda osobowa umieszczona w narożniku dziedzińca łączy wszystkie poziomy Zamku i pozwala na dostęp osobom niepełnosprawnym. Obudowa szybu windowego została wykonana z plecionej siatki stalowej. Zaprojektowane zostały również nowe wrota szklane oddzielające dziedziniec od przejazdów bramnych. Wrota zostały wykonane z profili stalowych z chromowanymi pochwytami. W ramach inwestycji przeprowadzono kompleksowy remont elewacji dziedzińca, wykonany zgodnie z programem konserwatorskim.

Konkurs na siedzibę Wydziału Psychologii UW - wyniki Pierwsza nagroda w konkursie na nowy budynek wydziału, który ma stanąć na kampusie Ochota, przypadła pracowni Piotr Bujnowski Architekt we współpracy z Projekt Praga.
Pracownia Projekt Praga wyróżniona w konkursie Guggenheim Helsinki Pracownia Projekt Praga otrzymała wyróżnienie w międzynarodowym konkursie na projekt siedziby Guggenheima w Helsinkach. Do 16 maja w Kunsthalle w stolicy Finlandii można oglądać wystawę sześciu finalistów oraz piętnastu wyróżnionych prac, wyłonionych spośród 1715 nadesłanych projektów. Laureata konkursu poznamy już w czerwcu.
Pijalnia piwa w Lublinie Jednym z etapów rewitalizacji XIX-wiecznego browaru było odtworzenie istniejącej tam niegdyś pijalni piwa. Nowa organizacja przestrzeni sprawiła, że miejsce to szybko stało się popularne wśród lublinian – pisze Tomasz Michalak.
Perłowa Pijalnia Piwa w Lublinie Koncepcję architektury wnętrz Perłowej Pijalni Piwa w Lublinie opracowała warszawska pracownia Projekt Praga. Centralnym elementem jest tu 30-metrowy, cynkowy bar, wokół którego zasiadają goście lokalu. Lustrzana powierzchnia sufitu powiela wszystkie elementy znajdujące się poniżej, rozświetlając i optycznie podwyższając pomieszenie.
Nowe Żerniki we Wrocławiu. Wyniki konkursu architektonicznego na projekt TBS Nowa inwestycja we Wrocławiu to wielofunkcyjny kompleks z mieszkaniami, przedszkolem i budynkiem dla osób starszych. Pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym otrzymała pracownia architektoniczna Projekt Praga z Warszawy