Architektura MuratorStudenciPolski projekt zwycięża w konkursie Architecture at Zero

Polski projekt zwycięża w konkursie Architecture at Zero

Andrzej Kaczmarek z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej zdobył pierwsze miejsce w międzynarodowym konkursie Architecture at Zero.

Polski projekt zwycięża w konkursie Architecture at Zero
Projekt Atrial Creep zwycięża w konkursie Architecture at Zero

Architecture at Zero 2020

Konkurs architektoniczny Architecture at Zero to cykliczne wydarzenie skierowane zarówno do profesjonalnych biur projektowych, jak i studentów, niemniej jedynie ci ostatni nie muszą uiszczać opłaty za udział. Stanowi odpowiedź na założenie osiągnięcia przez budynki zerowej energii netto, wyznaczone w 2008 roku przez California Public Utility Commission rządową agencję odpowiadającą w stanie Kalifornia m.in. za firmy dostarczające energię elektryczną czy gaz ziemny. Nakreśla nowe standardy, zgodnie z którymi budownictwo mieszkaniowe do 2020 roku, a wszystkie obiekty komercyjne do roku 2030, mają stać się zeroenergetyczne. Konkurs organizowany jest przez prywatne przedsiębiorstwo Pacific Gas and Electric Company (PG&E), które zajmuje się zaopatrywaniem w gaz ziemny i energię elektryczną, a także kalifornijski oddział Amerykańskiego Instytutu Architektów (AIA).

Zadanie w tegorocznej, dziewiątej edycji Architecture at Zero polegało na zaprojektowaniu biblioteki dla hrabstwa San Benito w Hollister w stanie Kalifornia. Prace podlegały dwuetapowej ocenie. Pierwsza dotyczyła strony architektonicznej, druga natomiast skupiała się na zagadnieniach technicznych, przedstawieniu strategii i systemów efektywności energetycznej. W pięciosobowym jury znaleźli się architekci, badacze i wykładowcy – Gregg D. Ander, Marsha Maytum, Cole Roberts, Paul Torcellini i Allison Grace Williams.

Architecture at Zero - zwycięski projekt

Projekt Atrial Creep autorstwa Andrzeja Kaczmarka, pod opieką naukową dr. hab. inż. arch. Pawła Kirschke, zdobył ex aequo pierwszą nagrodę w kategorii studenckiej konkursu Architecture at Zero. W czasie tworzenia koncepcji kluczowa była analiza potrzeb okolicznych mieszkańców oraz tkanki miejskiej. Funkcjonalność budynku potraktowano na równi z projektowaniem zrównoważonym, przyjaznym dla środowiska. W efekcie zastosowano wiele rozwiązań ekologicznych, takich jak wykorzystanie energii słonecznej, wiatrowej, geotermalnej i ruchu, zmaksymalizowano również wykorzystanie naturalnego oświetlenia i wentylacji.

Autor rozpoczął od analizy terenu i otaczającej zabudowy. Zaproponował cofnięcie budynku w głąb działki oraz zagłębienie go na około 6 m. Zwiększenie odległości między obiektami i kontynuowanie linii zabudowy pozwoliły uzyskać lepszy układ urbanistyczny i proporcje. Ze względu na sejsmiczny charakter obszaru cała biblioteka została odizolowana od powierzchni ziemi za pomocą amortyzatorów.

Następnym krokiem było zaprojektowanie przestrzeni dla mieszkańców, w której mogliby się spotykać i spędzać czas wolny. Tak powstały dwa atria, usytuowane centralnie nad sobą, oraz amfiteatr łączący się bezpośrednio z piętrem podziemnym. W obiekcie dostępnych jest też wiele sal spotkań, w tym audytorium dla prawie 400 osób. Ważnym aspektem projektu było ponadto wykorzystanie w maksymalnym stopniu naturalnego oświetlenia. Autor zastosował więc elewację kinetyczną oraz rozsuwany dach, które – w zależności od pogody – zmieniają swoje ustawienie względem słońca.

Polski projekt zwycięża w konkursie Architecture at Zero
Polski projekt zwycięża w konkursie Architecture at Zero
Polski projekt zwycięża w konkursie Architecture at Zero
Polski projekt zwycięża w konkursie Architecture at Zero
Autor: (Red.)
Eco_talks, wydarzenie online organizowane przez koło naukowe Habitat Koło naukowe Habitat, działające na Wydziale Architektury Politechniki Wrocławskiej zaprasza na wydarzenie online Eco_talks, które odbędzie się w dniach 21-23 kwietnia.
Koło naukowe Habitat. Alternatywne sposoby zamieszkania Seria „Alternatywne sposoby zamieszkania” skupia się na kluczowych aspektach wznoszenia i użytkowania typów struktur mieszkalnych subiektywnie uznanych za nieprzeciętne.  Realizacja przyjęła formę regularnie publikowanych w mediach społecznościowych zestawów grafik.
Bridge The Gap – centrum wielofunkcyjne w Rotterdamie Bridge The Gap to koncepcja mostu kubaturowego w Rotterdamie, której celem jest zwrócenie uwagi na powiązania architektury ze współczesnym problemami cywilizacyjnymi. Skupia się przede wszystkim na aspekcie zanikania bioróżnorodnosci w miastach oraz responsywności architektury z użytkownikiem.
Samorząd Studencki Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej Studia architektoniczne to nie tylko projektowanie, czyli o tym, jak działa Samorząd Studencki Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej i urozmaica studiowanie na uczelni.
Spolia – co siedzi w głowie studentom z KNHA ArcHist   Historia architektury to nie tylko suche fakty, nauka kolejnych skomplikowanych nazw, dat i nazwisk, ale niezwykła przygoda – wyprawa do czasów minionych. Jako członkowie koła naukowego Archist dobrze o tym wiemy. Organizując warsztaty, wyjazdy naukowe i seminaria, staramy się odnaleźć w zabytkach inspiracje. Pragniemy czerpać z przeszłości pełnymi garściami i tworzyć lepszą przyszłość.
Drewno działa(ń) – Centrum Warsztatowe w Sztokholmie Drewno działa(ń) to obiekt, który sam w sobie jest ekspozycją drewna:zarówno w kontekście tradycyjnych form, jak i współczesnych możliwości jego zastosowania. Projekt zdobył II nagrodę w międzynarodowym konkursie pomysłów You’re ON, którego celem jest odkrywanie nowych talentów i zachęcania do innowacji wśród studentów architektury i designu.