Architektura MuratorStudenciProjekt niskoemisyjnego osiedla autorstwa Dominiki Bednarek z nagrodą w konkursie Architecture at Zero

Projekt niskoemisyjnego osiedla autorstwa Dominiki Bednarek z nagrodą w konkursie Architecture at Zero

Dyplom inżynierski Dominiki Bednarek z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej powstał w ramach zgłoszenia na międzynarodowy konkurs Architecture at Zero 2021. Praca autorki zwyciężyła w kategorii studenckiej, pokonując kilkaset projektów z całego świata.

Projekt niskoemisyjnego osiedla autorstwa Dominiki Bednarek z nagrodą w konkursie Architecture at Zero
Niskoemisyjne osiedle dla rodzin pracowników rolnych
Autor:
Dominika Bednarek
Autor obliczeń dotyczących zużycia energii: Andrzej Kaczmarek
Nazwa uczelni: Politechnika Wrocławska
Wydział: Architektury
Rok studiów: IV
Rok rozpoczęcia studiów: 2018
Opieka naukowa: dr hab. inż. arch. Paweł Kirschke

Konkurs architektoniczny Architecture at Zero to cykliczne wydarzenie skierowane zarówno do profesjonalnych biur projektowych, jak i studentów, niemniej jedynie ci ostatni nie muszą uiszczać opłaty za udział. Organizowany jest przez kilkanaście instytucji na czele z Pacific Gas and Electric Company (PG&E) i kalifornijskim oddziałem Amerykańskiego Instytutu Architektów (AIA).

Zadanie w ostatniej edycji Architecture at Zero polegało na zaprojektowaniu osiedla socjalnego w miejscowości Visalia w stanie Kalifornia. Zespół miał być przeznaczony dla rodzin pracowników rolnych i składać się w całości z budynków niskoemisyjnych i zeroenergetycznych. Uczestnicy musieli opracować też dokumentację proponowanych w koncepcji proekologicznych rozwiązań. W kategorii studenckiej zwyciężyła Dominika Bednarek z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej.

Autorka zaprojektowała zespół obejmujących łącznie 105 mieszkań, zróżnicowanych pod względem powierzchni. Jak tłumaczy, kluczową kwestią było zmierzenie się z  trudnymi warunkami klimatycznymi oraz częstymi pożarami na terenie Kalifornii. Projektowane obiekty mają dwie lub trzy kondygnacje naziemne oraz jedną, niewielką kondygnację podziemną. Podstawową decyzją urbanistyczną było nadanie zabudowie formy minikwartałów. Mają one półotwartą formę, co ułatwia ich przewietrzanie. Skrzydła każdego obiektu tworzą wewnętrzny dziedziniec, będący strefą półprywatną lokatorów. Znajduje się tam zieleń, zbiornik wodny oraz szklarnia, gdzie mieszkańcy mogą wspólnie uprawiać różnego rodzaju rośliny. W ten sposób mają zapewniony dostęp do świeżych owoców i warzyw – tłumaczy Dominika Bednarek.

Projekt niskoemisyjnego osiedla autorstwa Dominiki Bednarek z nagrodą w konkursie Architecture at Zero
Niskoemisyjne osiedle dla rodzin pracowników rolnych, proj. Dominika Bednarek

Bryły poszczególnych obiektów zostały miejscowo obniżone. Powstały tam tarasy użytkowe, by zapewnić lepsze doświetlenie we wszystkich lokalach, a także odtworzyć pierwotną powierzchnie biologicznie-czynną. Poprowadzono dwie osie dróg dzielące cały teren na trzy części. W ten sposób uzyskano sześć kwartałów, składających się z trzech modułów mieszkalnych, łączących mieszkania z jedną, dwiema i trzema sypialniami. W centrum kompleksu znajduje się budynek wspólnotowy wraz z terenami rekreacyjnymi. W jego skład wchodzą m.in. boisko, plac zabaw, siłownia plenerowa oraz miejsce do spotkań przy grillu.

Budynki są dostosowane do warunków klimatycznych panujących w obszarze terenu opracowania dzięki zastosowaniu szeregu rozwiązań architektury zrównoważonej. Wykorzystano zarówno naturalne materiały budowlane, jak i zaawansowane systemy proekologiczne. To m.in. system ścian pasywnych, wykonanych z betonu konopnego – bardzo dobrego izolatora, eliminującego mostki termiczne. Jego niezwykle cenną cechą jest również ujemny ślad węglowy. Jako jedyny z materiałów budowlanych ma tendencje do pochłaniania nadmiaru CO2 z otoczenia. Jest budulcem odnawialnym, zwiększającym bioróżnorodność. Jest także materiałem niepalnym, co jest bardzo istotne w tym regionie – podkreśla autorka.

Projekt niskoemisyjnego osiedla autorstwa Dominiki Bednarek z nagrodą w konkursie Architecture at Zero
Niskoemisyjne osiedle dla rodzin pracowników rolnych, proj. Dominika Bednarek

Ze względu na susze, dość często występujące na terenie Kalifornii, budynki zostały wyposażone w zbiorniki na deszczówkę. Ponadto w obrębie całego osiedla zaprojektowano ocienione zbiorniki wodne, które umożliwiają magazynowanie i ponowne wykorzystanie wody, a jednocześnie poprawiają mikroklimat otoczenia. Wszystkie kwartały zostały wyposażone w gruntową pompę ciepła. Zgodnie z przepisami dotyczącymi zeroenergetyczności budynków w stanie Kalifornia, powstające tam obiekty muszą posiadać pozytywny bilans energetyczny. Znaczna przewaga dni słonecznych w ciągu roku i niewielkie zachmurzenie sprzyja dużej ilości potencjalnej energii solarnej możliwej do uzyskania. W związku z tym budynki połączone są z siecią instalacji fotowoltaicznych, zastosowano również innowacyjny system perowskitów – wyjaśnia Bednarek. W projekcie wykorzystała transparentne ogniwa przepuszczające promienie słoneczne i zapewniające dobre oświetlenie, pozyskujące jednocześnie energię solarną. Wykonano obliczenia na podstawie budynku wzorcowego, z których wynika że przyjęte rozwiązania pozwalają nie tylko na pokrycie zapotrzebowania na energię, ale także uzyskanie zysków – dodaje.

Kolejny konkurs na oprawę pomnika Narutowicza w Warszawie Miasto st. Warszawa ogłosiło nowy konkurs na oprawę architektoniczno-rzeźbiarską pomnika Gabriela Narutowicza. Poprzedni, w którym zwyciężyła koncepcja firmy Granity Skwara Group, został unieważniony.
Park Aktywności Rodzinnej w Wawrze: wyniki konkursu Plany realizacji Parku Aktywności Rodzinnej w Wawrze budzą kontrowersje. Czy słusznie? Władze miasta właśnie rozstrzygnęły konkurs na zagospodarowanie czterohektarowej polany w sąsiedztwie tzw. Lasku Wawerskiego.
Będzie nowa siedziba Muzeum Okręgowego w Lesznie. Właśnie ogłoszono konkurs na jej projekt Nowa siedziba Muzeum Okręgowego w Lesznie powstać ma w wyniku adaptacji i rozbudowy tzw. Starej Octowni w samym centrum miasta. Poznański oddział Stowarzyszenia Architektów Polskich właśnie ogłosił konkurs na projekt obiektu.
Będzie konkurs architektoniczny na odbudowę Pałacu Saskiego Projekt odbudowy Pałacu Saskiego zostanie wyłoniony w konkursie architektonicznym. Powołana w celu realizacji inwestycji spółka Pałac Saski planuje go ogłosić na początku 2023 roku.
W poszukiwaniu uczciwych konkursów: rozmowa z Robertem Majkutem Są konkursy, które służą tylko do finansowania biznesu organizatorów. Red Dot Design Award pokazał światu, że można tak działać. Wątpliwą sprawą jest tu już niezliczona liczba bardzo wąskich kategorii, skonstruowanych celowo tak, by niemal każdy uczestnik mógł zwyciężyć w jednej z nich.
Jedno z pierwszych osiedli Społecznych Inicjatyw Mieszkaniowych powstanie w Tczewie. Wyniki konkursu Pracownia BudCud wygrała konkurs na projekt budynku wielorodzinnego przy ul. Bałdowskiej w Tczewie. Będzie to jedna z pierwszych realizacji Społecznych Inicjatyw Mieszkaniowych, które mają zastąpić funkcjonujące dotychczas Towarzystwa Budownictwa Społecznego.