Projekt zespołu opieki 65+

Natalia Graba oraz Zuzanna Jóźwiak, studentki  Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej zostały laureatkami konkursu semestralnego dla Wektor Inwestycje, którego przedmiotem opracowania był wielofunkcyjny obiekt dla grupy wiekowej 65+.

Projekt zespołu opieki 65+
Autorzy: Zuzanna Jóźwiak i Natalia Graba
Uczelnia: Politechnika Śląska
Wydział: Wydział Architektury
Rok studiów: III rok studiów
Rok rozpoczęcia studiów: 2018 r.
Opieka naukowa: dr inż. arch. Anna Sulimowska


Przedmiotem opracowania konkursowego dla Wektor Inwestycje, którego zostałyśmy laureatkami był wielofunkcyjny obiekt dla grupy wiekowej 65+ przy ulicy Zygmunta Starego w Gliwicach. Całość założenia miała obejmować części leczniczo-rehabilitacyjną, usługową oraz pobytową podzieloną na czasową i stałą.
Najważniejszym zamierzeniem projektu było maksymalne wykorzystanie naturalnego oświetlenia działki do doświetlenia budynku, czego udało się dokonać dzięki zastosowaniu brył kaskadowych. Wszystkie mieszkania oraz tarasy są zlokalizowane po stronie południowo-zachodniej. Tarasy zostały zaprojektowane poprzez odwrócenie standardowej kompozycji, gdzie balkony znajdują się na zewnątrz budynku. W naszej koncepcji tarasy znajdują się w centrum założenia.  Lokalizacja przedsięwzięcia nie pozwoliła na wysokie zazielenienie, dlatego tarasy zawierają dużo roślinności oraz w zależności od strefy są podzielone na wspólne oraz prywatne.
W budynku leczniczo-rehabilitacyjnym zastosowano wewnętrzny dziedziniec, który  doświetla wewnętrzne pomieszczenia budynku takie jak: sala terapii zajęciowej oraz sala rehabilitacyjna. Ponadto wprowadzenie zieleni do wnętrza dziedzińca uatrakcyjnia przestrzeń.
Budynki podzieliłyśmy na: pierwszy usługowo-pobytowy oraz drugi leczniczo-rehabilitacyjny wplatający kilka lokali usługowych przy woonerfie. Przestrzeń usług w budynku pierwszym została podzielona na dwie części w celu lepszego doświetlenia, przez co powstała  „wewnętrzna uliczka”. Część pobytowa na pierwszej kondygnacji z lokalami przeznaczonymi na pobyt czasowy została połączona łącznikiem z budynkiem leczniczym, dla zapewnienia szybszej komunikacji pomiędzy strefami. Z kolei mieszkania przeznaczone na stały pobyt są zlokalizowane na wyższych kondygnacjach.
Woonerf biegnący między dwoma budynkami spaja przestrzeń obu obiektów oraz znacząco rozbudowuje ofertę przestrzeni publicznych w mieście.
Jednym z kluczowych elementów projektu było stworzenie jak największych ilości przestrzeni integracji społecznej. Oprócz wspomnianego woonerfu oraz tarasów zaprojektowano restauracje z zewnętrznym tarasem dostępnym bezpośrednio z woonerfu, ogród zimowy, świetlicę, czytelnię, ogródek warzywny dla mieszkańców stałego pobytu oraz kafeterię otwartą na duży taras z widokiem na dziedziniec w budynku leczniczym.
Projekt zakłada zastosowanie cegły na elewacji oraz z płyt włókno-cementowych. Ponadto nowoczesność założenia przełamuje detal gzymsu, który jest nawiązaniem do murowania z cegły.


Dom Kobiet w Senegalu Projekt Weroniki Piotrowskiej, Agnieszki Laski, Victori Gnot, Roksany Gleizner, Magdaleny Banasik powstał w ramach  konkursu  – Kaira Looro 2021 - Dom Kobiet. Wyzwaniem tegorocznej edycji było zaprojektowanie domu dla kobiet, który ma na celu promowanie równości płci jako kluczowego czynnika w rozwoju obszarów wiejskich.    
Teatr światła - zwycięski projekt studentów z Polski w konkursie International VELUX Award 2020 Studenci Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej w Gliwicach znaleźli się w gronie laureatów regionalnych  konkursu International VELUX Award 2020. Ich projekt Teatr światła zwyciężył w kategorii Badania nad światłem naturalnym w regionie Europa Wschodnia i Bliski Wschód.
Studenci projektują wschodnie wybrzeże jeziora Paprocańskiego w Tychach Prezentujemy projekt zagospodarowania Dzikiej Plaży na Paprocanach w Tychach. Monada - praca Piotra Gajdki i Krzysztofa Hendela zajęła I miejsce w konkursie organizowanym przez miasto Tychy.  
I miejsce dla studentów Politechniki Śląskiej w konkursie na opracowanie placu Władysława Reymonta w Złotoryi Koncepcja studentów Politechniki Śląskiej pod opieką naukową dr hab. inż. arch. Szymona Opani PŚ zajęła I miejsce w ogólnopolskim konkursie urbanistyczno-architektonicznym na opracowanie placu Władysława Reymonta w Złotoryi.
Portugalia jako kraj pełen słońca i kontrastów - relacja z wymiany Erasmus+ w Lizbonie Inny kraj, inna kultura, inne potrzeby w miastach - takie wyzwania postawiła przede mną Portugalia w zajęciach projektowych w ramach wymiany międzynarodowej Erasmus+. O przemyśleniach na temat wymiany, kraju i podejścia do projektowania w czasach pandemii.
Koło naukowe LAB 60+ na Wydziale Architektury Politechniki Śląskiej Koło naukowe LAB 60+ na Wydziale Architektury Politechniki Śląskiej od kilku lat sukcesywnie promuje wśród przyszłych architektów i architektek problematykę projektowania wobec potrzeb starzejącego się społeczeństwa.