Architektura MuratorTechnikaCentrum Sztuk Performatywnych Yang Liping w Dali

Centrum Sztuk Performatywnych Yang Liping w Dali

Skomplikowana tektonika dachu wymagała zaprojektowania kratownicy o unikalnej geometrii węzłów i dużej dokładności wykonania prefabrykowanych elementów. O technicznych aspektach realizacji Centrum Sztuk Performatywnych Yang Liping według projektu Studio Zhu-Pei pisze Wiktor Kowalski.

Centrum Sztuk Performatywnych Yang Liping w Dali
Centrum Sztuk Performatywnych Yang Liping w Dali, proj. Studio Zhu-Pei; fot. Jin Weiqi

Centrum Sztuk Performatywnych Yang Liping znajduje się na północno-wschodnim krańcu starożytnego miasta Dali. Jego wschodnią i południową stronę stanowią pola uprawne, strumienie, lasy i mokradła, a zachodnią i północną – wioski. Miasto położone jest między łańcuchem górskim Cang o wysokości 4000 m n.p.m. a 40-kilometrowym jeziorem Erhai. Dali było ważnym przystankiem na starożytnym szlaku herbacianym oraz słynęło z wysokiej jakości marmuru, wykorzystywanego zarówno w budownictwie, jak i do celów dekoracyjnych. Surowiec sprowadzany z tego regionu był tak ceniony, że współczesne chińskie słowo oznaczające marmur brzmi dosłownie „kamień z Dali”.

Obecnie miasto jest ważnym ośrodkiem turystycznym. Stara część została w dużej mierze zachowana i wciąż można w niej znaleźć pozostałości historycznych murów miejskich i bram z wieżami obronnymi. Dzięki transportowi kolejowemu, a następnie lotniczemu, w XX wieku obszar ten stał się dostępny dla turystów. Aby zachować atrakcyjność starego miasta, rozwój przemysłu został ograniczony do nowszych dzielnic, a przepisy budowlane nakazują, by nowe budynki na starym mieście i w okolicznych wsiach były zgodne z tradycyjnym chińskim stylem – dachy powinny być pokryte dachówką lub łupkiem a elewacje być ceglane, lub bielone.

Ice Cubes w Xinxiang Nieregularny układ sześcianów sprawia, że nawet w obrębie jednego modułu każda z kondygnacji wymagała zastosowania innego układu belek stropowych. O technicznych aspektach realizacji Centrum Turystyki Kulturowej Ice Cubes w Xinxiang projektu Zone of Utopia i Mathieu Forest Architecte pisze Wiktor Kowalski.
Pawilon livMatS / Fryburg Pawilon to pierwszy budynek o konstrukcji nośnej wykonanej w całości z włókna lnianego, materiału w pełni odnawialnego i biodegradowalnego. O realizacji architektów i inżynierów z Uniwersytetu w Stuttgarcie oraz biologów z Uniwersytetu we Fryburgu pisze Wiktor Kowalski.
Tagi:
Polski program do analizy chłonności działek Konsorcjum firm Designbotic i Roark Studio pracuje nad programem komputerowym, który będzie samodzielnie wykonywał analizę chłonności działek w wielorodzinnej zabudowie mieszkaniowej. Oprogramowanie oparte jest na optymalizacji z zastosowaniem algorytmów genetycznych oraz algorytmów sztucznej inteligencji.
Innowacje to nasza codzienność O rosnącym w Europie trendzie na termomodernizację, edukacji technologicznej i wyzwaniach, jakie stawia przed branżą budowlaną dzisiejszy rynek rozmawiamy z Małgorzatą Respektą-Paszkiewicz, menedżerem ds. Komunikacji B2B w firmie WIŚNIOWSKI.
Westbeat. Innowacyjna architektura z Amsterdamu Wielkim zwycięzcą tegorocznej Amsterdamskiej Nagrody Architektonicznej jest Westbeat – pionierski budynek-hybryda, będący miejscem do mieszkania i pracy, mający dodatkowo własną, ale otwartą dla gości z zewnątrz przestrzeń publiczną, która może być wykorzystywana na różne sposoby.
Interfejs mózg-komputer w projektowaniu architektonicznym Polski start-up Designbotic pracuje nad wykorzystaniem elektroencefalografii w dziedzinie projektowania architektonicznego. Właśnie udało się im wykonać z sukcesem interfejs, który pozwala na bezbłędne sterowanie modelem budynku przy pomocy fal mózgowych. O wstępne podsumowanie badań poprosiliśmy architekta Kacpra Radziszewskiego, współzałożyciela Designbotic.
Voxel, czyli ekochata na czas kwarantanny Voxel to prototyp zaawansowanego ekologicznie budynku, który może stać się schronieniem na przykład podczas kwarantanny. W parku przyrodniczym Collserola zbudowali go studenci z barcelońskiej szkoły architektury IAAC.
Zjednoczeni przez zabawę. Beazley Design of the Year 2020 Najlepszy projekt roku 2020 według londyńskiego Design Museum to huśtawka na granicy między Stanami Zjednoczonymi a Meksykiem. Chodzi o ideę łączenia się, dostępu i prawdziwego wiązania ze sobą, nawet jeśli między nami jest przestrzeń lub nawet ściana - uzasadnia jury.