Architektura MuratorTechnikaSala gimnastyczna Arc / Bali

Sala gimnastyczna Arc / Bali

Wyzwanie stanowiło zadaszenie o dużej rozpiętości, wykonane z wiązek bambusa tworzących konstrukcję w postaci wzajemnie przenikających się łuków parabolicznych. O technicznych aspektach budowy sali gimnastycznej Arc w zespole tzw. Zielonej Szkoły na Bali pisze Wiktor Kowalski.

Sala gimnastyczna Arc / Bali
Sala gimnastyczna Arc na Bali, proj. IBUKU; fot. Tommaso Riva, dzięki uprzejmości pracowni IBUKU

Zielona Szkoła na wyspie Bali w Indonezji jest miejscem, w którym dzieci od przedszkola po liceum mają możliwość rozwoju blisko natury, w harmonii z otoczeniem. Jej twórcy w swoim nietypowym podejściu do edukacji stawiają przede wszystkim na zrównoważony rozwój i ochronę środowiska. Idee te przejawiają się w organicznej architekturze szkolnego kampusu, który niemal w całości powstał z wykorzystaniem naturalnych materiałów takich jak bambus czy niewypalana glina. W skład Zielonej Szkoły wchodzi ponad 70 budynków, które nie tylko wzniesiono z odnawialnych surowców, ale także wyposażono w zasilanie pozyskiwane w 90% ze zlokalizowanych na terenie szkoły odnawialnych źródeł energii – głównie z paneli fotowoltaicznych. Także nowo wybudowana sala gimnastyczna The Arc, która zapewnia kampusowi dodatkowe 760 m² powierzchni, powstała w zgodzie z ideałami założycieli szkoły. Budynek to połączenie naturalnych, lekkich materiałów z niezwykle efektowną formą, która współgra z siłą grawitacji, zamiast zaprzeczać jej istnieniu.

Za projekt nowego budynku odpowiada pracownia architektoniczna IBUKU, która specjalizuje się w stosowaniu bambusa jako podstawowego budulca – od mebli, przez pawilony, na budynkach, zwłaszcza mieszkalnych, kończąc. Konstrukcję The Arc, zaprojektowaną przez biuro konstrukcyjne Atelier One, stanowią wzajemnie przenikające się bambusowe łuki o rozpiętości 19 m i wysokości 14 m. Całe zadaszenie wzniesione w 8 miesięcy ma długość 41 m i szerokość blisko 24 m. Każdy z 16 łuków składa się z wiązki od 4 do 6 pni bambusowych i posadowiony jest na jednej z 18 żelbetowych stóp fundamentowych. Wiązki pni bambusa zespolone są drutami stalowymi i prętami gwintowanymi, natomiast wszystkie łuki połączone są ze sobą antyklastyczną membraną, która nie tylko stanowi przekrycie dachu, ale także zabezpiecza łuki przed wyboczeniem. Dla autora koncepcji szkoły, Jorga Stamma, inspirację dla tej organicznej struktury stanowiła klatka piersiowa ssaka – łuki przypominają żebra, natomiast elastyczna, a zarazem charakteryzująca się dużą wytrzymałością na rozciąganie powłoka łączy je i stęża podobnie jak mięśnie oplatające tkankę kostną.

Hala sportowa przy szkole podstawowej nr 3 w Stalowej Woli W centrum Stalowej Woli, na terenie objętym nadzorem konserwatora zabytków, powstała nowa hala sportowa. Budynek, o architekturze nawiązującej do zabudowy przemysłowej lat 30. XX wieku, zaprojektowała pracownia ARP Manecki.
Hala sportowa przy Szkole Podstawowej nr 151 w Krakowie Rozpoczyna się budowa nowej hali sportowej w Krakowie. Kino plenerowe, warzywnik oraz biblioteka na dachu to tylko niektóre pomysły uczniów, które architekci z ARP Manecki uwzględnili w projekcie obiektu.
Hala sportowa jak miejski ogród według projektu biura DreamWorlds z Mysłowic Władze warszawskiej dzielnicy Praga-Północ zorganizowały pierwszy w historii konkurs architektoniczny. Zadaniem uczestników było zaprojektowanie hali sportowej przy podstawówce na Białostockiej. Zwyciężyła pracownia DreamWorlds z Mysłowic.
Modernizacja hali Gwardii w Warszawie Dawna hala Gwardii zostanie zaadaptowana na funkcje targowe według koncepcji biura Bulanda, Mucha Architekci.
Hala sportowo-widowiskowa w Suwałkach Miejski konkurs na projekt obiektu wygrała pracownia Restudio.
Hala widowiskowo-sportowa w Toruniu Realizacja wielkokubaturowego obiektu sportowego w mieście słynącym ze zwartej, średniowiecznej zabudowy stanowiła duże wyzwanie. Hala nie nawiązuje do tradycji Torunia, raczej pokazuje jego potencjał i kierunek zmian.