Architektura MuratorTechnikaSiedziba Intesa Sanpaolo w Turynie

Siedziba Intesa Sanpaolo w Turynie

Nowy turyński wieżowiec zlokalizowano na obrzeżach historycznego śródmieścia. Budynek ten, o wysokości ponad 166 metrów, mieści siedzibę główną i biura wszystkich podstawowych komórek organizacyjnych banku Intesa Sanpaolo. Elewację wschodnią i zachodnią zaprojektowano jako dwuwarstwowe, z żaluzjami sterowanymi mechanicznie w celu kontroli dostępu światła słonecznego i regulacji przepływu powietrza. Południową zaś w całości obłożono panelami fotowoltaicznymi o łącznej powierzchni około 1600 m2.

Biurowiec w Turynie
W ogrodzie zimowym na najwyższych kondygnacjach posadzono rośliny dostosowane do mikroklimatu wnętrza, m.in. eukaliptus czy akację. Fot. Enrico Cano
Siedziba banku Intesa SanpaoloTuryn, Włochy
AutorzyRenzo Piano Building Workshop
WspółpracaInarco
Architektura wnętrzMichele De Lucchi; Pierluigi Copat Architecture
Konsultant ds. fasadyRFR
Konsultant ds. akustykiPeutz & Associés; Onleco
Konsultant ds. ochrony środowiskaEléments Ingénieries; CSTB; RWDI
Architektura krajobrazuAtelier Corajoud; Studio Giorgetta
KonstrukcjaExpedition Engineering; Studio Ossola; M. Majowiecki
InwestorIntesa Sanpaolo
Powierzchnia całkowita7000.0 m²
Wysokość166,26 m
Projekt2006
Data realizacji (koniec)2015
Koszt inwestycji500 000 000 EUR

Nowy turyński wieżowiec zlokalizowano na obrzeżach historycznego śródmieścia, w pobliżu linii szybkiej kolei i stacji metra. Budynek ten, o wysokości ponad 166 metrów, mieści siedzibę główną i biura wszystkich podstawowych komórek organizacyjnych banku Intesa Sanpaolo. Charakterystyczne dla jego układu funkcjonalnego są dwa zespoły ogólnodostępnych wnętrz powiązanych z miejską przestrzenią publiczną. U podstawy wieżowca zaprojektowano transparentny hol i salę audytoryjną na około 360 miejsc, w której mogą być organizowane sympozja, koncerty czy wystawy. Z kolei na szczycie budynku urządzono trzypoziomową przestrzeń o kubaturze 15 000 m3, gdzie na 35 piętrze znajduje się ogród zimowy z restauracją, kondygnację wyżej – sala wystawowa, a z kolei nad nią kawiarnia z tarasem na antresoli. Z samego szczytu rozciągają się widoki na miasto, tereny zielone i odległą panoramę Alp. W wentylowanym naturalnie podniebnym ogrodzie posadzono rośliny dostosowane do mikroklimatu wnętrza, takie jak eukaliptus, akacja czy lawenda. Na 27 kondygnacjach urządzono przestrzeń biurową dla 2000 pracowników, a na 31 piętrze centrum innowacji, w którym prowadzone są interdyscyplinarne badania.

Na poziomie sutereny zaaranżowano kolejny ogród, na który otwiera się kantyna i przedszkole dla dzieci pracowników. W ramach inwestycji rewaloryzacji poddano też położony w sąsiedztwie park Nicola Grosa, który powiązano z zagospodarowaniem terenu wokół budynku i z jego głównym lobby.

Czytaj też: Wiadukt Morandi: nowy most Polcevera projektu Renzo Piano |

Biurowiec w Turynie
Widok od strony wschodniej – dzięki zastosowaniu na elewacji lekkich materiałów w jasnych odcieniach charakteryzujących się wysokim współczynnikiem odbicia światła, fasada zapobiega przegrzewaniu się budynku. Fot. Enrico Cano

Konstrukcja

W obiekcie wykorzystano wiele technologii służących ograniczeniu zapotrzebowania na energię. Elewację wschodnią i zachodnią zaprojektowano jako dwuwarstwowe, z żaluzjami sterowanymi mechanicznie w celu kontroli dostępu światła słonecznego i regulacji przepływu powietrza. Południową zaś w całości obłożono panelami fotowoltaicznymi o łącznej powierzchni około 1600 m2. Od południa zaaranżowano również jeszcze jeden ogród zimowy, z roślinami pnącymi, które w efektowny sposób filtrują światło dzienne. System klimatyzacji i wentylacji mechanicznej wykorzystuje energię z gruntowych wymienników ciepła, co ogranicza emisję pyłów i gazów do atmosfery. By zapewnić pracownikom optymalny komfort, szczególnie dużo uwagi poświęcono projektowi oświetlenia, warunków mikroklimatycznych i aranżacji przestrzeni. Kondygnacje biurowe mają wysokość netto 3,2 m, a w celu ich doświetlenia wykorzystano oświetlenie pośrednie. Dużą uwagę zwrócono na ograniczenie zużycia wody pitnej (oszczędność do 48%). Obiekt wyposażono także w system odzyskiwania deszczówki, którą wykorzystuje się do spłukiwania toalet i nawadniania terenów zielonych. Projekt budynku stał się przedmiotem zajęć kierunkowych w ramach programu Design and Construction of Tall Buildings na politechnice w Turynie.

Tagi:
Wiadukt Morandi: nowy most Polcevera projektu Renzo Piano Zaledwie 10 miesięcy trwała realizacja nowego wiaduktu Morandi w Genui według projektu biura Renzo Piano Building Workshop. Obiekt zastąpił starą konstrukcją, która zawaliła się w 2018 roku [ZDJĘCIA Z BUDOWY].
Wiemy, jak ma wyglądać nowy wiadukt Morandi! Koncepcję opracował społecznie Renzo Piano Kilka miesięcy temu informowaliśmy, że włoski architekt Renzo Piano zaproponował zaprojektowanie nowej przeprawy w miejscu tej, która zawaliła się w połowie sierpnia. Dziś publikujemy jej pierwsze wizualizacje.
Renzo Piano proponuje projekt nowego wiaduktu Morandi Architekt Renzo Piano zaproponował, że zaprojektuje nową przeprawę w rodzinnej Genui. Konstrukcja stanie w miejscu wiaduktu Morandi, który zawalił się w połowie sierpnia tego roku.
"Architektura-murator" nr 5/ 2014. Relacja z Wydziału Architektury Politechniki w Mediolanie Co łączy Aldo Rossiego, Gio Pontiego, Renzo Piano i Ernesto Nathana Rogersa? Przemysław Chimczak, ambasador „Architektury-murator”, student IV roku Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej, opisuje studia na Politechnice w Mediolanie...