Architektura MuratorTechnikaWarsztatBiurowiec L'UNI we Wrocławiu

Biurowiec L'UNI we Wrocławiu

Dzięki zastosowaniu nowej metody wzmocnienia konstrukcji i budowie stropów w systemie upside down udało się skrócić czas realizacji oraz zredukować ilość stali potrzebnej do wzmocnienia budynku. O wyzwaniach związanych z przebudową zabytkowego obiektu przy ulicy Grodzkiej we Wrocławiu pisze Zbigniew Maćków.

Biurowiec L'UNI we Wrocławiu
Przebudową zabytkowego obiektu przy ulicy Grodzkiej we Wrocławiu, proj. Maćków Pracownia Projektowa; fot. Maciej Minch

Biurowiec L’UNI powstaje w ramach przebudowy zabytkowego obiektu przy ulicy Grodzkiej 9 we Wrocławiu. Gmach, według projektu niemieckiego architekta Theodora Milczewskiego, stanął w 1864 roku na nabrzeżu Odry. Początkowo mieściło się w nim Muzeum Mineralogiczne i Paleontologiczne Uniwersytetu Wrocławskiego, po wojnie stał się siedzibą Wydziału Farmacji Akademii Medycznej. Projekt adaptacji obiektu historycznego na nowoczesny biurowiec opracowała Maćków Pracownia Projektowa.

Przygotowania do prac remontowych na terenie budynku historycznego ze względu na zmiany decyzji administracyjnych przeciągały się w czasie. Kiedy jednak rewitalizacja się rozpoczęła, okazała się udanym mariażem kompetencji, elastyczności, decyzyjności i umiejętności znajdowania partnerów w tym niełatwym, wymagającym przedsięwzięciu.

Lokalizacja budynku, funkcjonującego już pod nową nazwą L’UNI, jest równocześnie malownicza i prestiżowa. Bezpośrednie sąsiedztwo Odry, parku Ossolineum, widok na Ostrów Tumski i Wyspę Słodową, umożliwiają codzienne obcowanie z najbardziej ikonicznymi widokami Wrocławia. Z kolei sąsiedztwo uniwersytetu i instytucji naukowych decyduje o atmosferze zupełnie innej niż w otoczeniu typowych budynków biurowych. Łatwo wyobrazić sobie, że najemca, wybierając to miejsce, będzie miał nieco inne priorytety, niż zwolennik business-hubów czy parków technologicznych. Kogoś takiego – o szczególnym guście i wyrafinowanych potrzebach – miał na myśli inwestor, świadomie i odważnie podejmując decyzję o zakupie nieruchomości w tej lokalizacji i takim anturażu oraz stanie technicznym. Nosi on bowiem na sobie ślady zniszczeń wojennych, po drugie adaptacji obiektu do funkcji dydaktycznych i badawczych tak specyficznej specjalności, jak farmacja. Efekt zakłada transformację wnętrz w nowoczesne, a z uwagi na wysokość i rozległość pięter – przestronne powierzchnie.

Dom handlowy Renoma we Wrocławiu: kolejna przebudowa [ZDJĘCIA] Dom handlowy Renoma we Wrocławiu po raz kolejny poddawany jest przebudowie. Właśnie zakończył się pierwszy etap modernizacji obiektu przeprowadzonej według koncepcji Maćków Pracownia Projektowa.
Apartamentowiec Bernardyńska we Wrocławiu od Maćków Pracownia Projektowa [NOWE WIZUALIZACJE] Na skwerze w sąsiedztwie Muzeum Architektury już za dwa lata stanie apartamentowiec Bernardyńska. Projekt budynku o charakterystycznych, rozrzeźbionych elewacjach pokrytych klinkierowymi płytkami ułożonymi w jodełkę opracowała Maćków Pracownia Projektowa.
Biurowiec L’UNI we Wrocławiu: zaglądamy do środka dawnego wydziału Farmacji Akademii Medycznej we Wrocławiu Trwa przebudowa dawnej siedziby Wydziału Farmacji przy ulicy Grodzkiej we Wrocławiu. Zabytkowy obiekt zostanie zaadaptowany na biurowiec według koncepcji Maćków Pracowni Projektowej. Zapraszamy na fotospacer po modernizowanym gmachu.
Osiedle Aleja Dębowa we Wrocławiu Zaprojektowane w minimalistycznej estetyce proste, geometryczne rozwiązania subtelnie odwołują się do przeszłości i otoczenia – o nowej realizacji biura Maćków Pracownia Projektowa pisze Anna Miśniakiewicz.
Wyniki konkursu na zespół szkolno-przedszkolny na Lipie Piotrowskiej we Wrocławiu Maćków Pracownia Projektowa zwyciężyła w konkursie na koncepcję Zespołu Szkolno-Przedszkolnego przy ul. Cynamonowej we Wrocławiu. Prezentujemy prace nagrodzone i wyróżnione.
Zbigniew Maćków z Honorową Nagrodą SARP 2020 Tegorocznym laureatem Honorowej Nagrody SARP został wrocławski architekt Zbigniew Maćków. Kapituła doceniła projektanta za talent, maestrię i umiar.