Architektura MuratorTechnikaWarsztatCentrum kulturalne w Seulu

Centrum kulturalne w Seulu

Najciekawsze zagadnienie techniczne: elewacja, pokryta 45 000 perforowanych paneli z blachy aluminiowej o różnych rozmiarach i promieniach gięcia, do realizacji których wykorzystano projektowanie parametryczne i narzędzia BIM

Zaha Hadid Architects, architektura parametryczna, Centrum Kulturalne w Seulu
Zaha Hadid Architects, Centrum Kulturalne DDP (Dongdaemun Design Plaza). Elewację budynku pokryto aluminiowymi panelami, do realizacji których wykorzystano projektowanie parametryczne i narzędzia BIM. Zdjęcie: Virgile Simon Bertrand, dzięki uprzejmości Zaha Hadid Architects
Centrum kulturalne DDP (Dongdaeum Design Plaza)Seul, Korea Południowa
AutorzyZaha Hadid Architects
Współpraca autorskaSamoo Architects & Engineers
Architektura krajobrazuGross Max; Dong Sim Won
KonstrukcjaARUP; Postech
Generalny wykonawcaSamsung Construction
InwestorSeoul Metropolitan Government/Seoul Design Foundation
Powierzchnia terenu62692.0 m²
Powierzchnia całkowita86574.0 m²
Projekt (data)2007
Data realizacji (początek)2009
Data realizacji (koniec)2014
Koszt inwestycji484 000 000 000 KRW (338 800 000 EUR)

DDP to wielofunkcyjne centrum kulturalne w Dong- daemun, historycznej dzielnicy targowej Seulu. Wokół, na powierzchni trzech hektarów, urządzono park inspirowany tradycyjnym ogrodem koreańskim, który stanowi kompozycyjną całość z budynkiem, a zarazem zieloną enklawę, odizolowaną od miejskiego zgiełku. Pod jego powierzchnią zlokalizowano strefę handlową, sale audytoryjne, garaż wielopoziomowy i pomieszczenia techniczne. Dużym wyzwaniem dla architektów był jednak fakt, że na działce znajdowały się pozostałości historycznych murów obronnych, które należało zachować. Relikty te nie tylko wkomponowano w nową strukturę podziemnej części, ale też odpowiednio wyeksponowano – można je dziś oglądać z poziomu parku poprzez umieszczone w nawierzchni okna i świetliki.

Konstrukcja

Przy opracowywaniu koncepcji obiektu autorzy wykorzystali projektowanie parametryczne i narzędzia BIM,a w trakcie realizacji – dodatkowo zaawansowane technologicznie metody produkcji. Dzięki nim można było w sposób ekonomiczny ukształtować konstrukcję i wielokrzywiznowe elementy metalowe fasady przy jednoczesnej kontroli jakości i kosztów. Konstrukcję przyziemia wykonano jako żelbetową, w miejscach widocznych opracowaną w technologii betonu architektonicznego. Wielokrzywiznową obudowę kondygnacji nadziemnych wykonano z kolei ze stalowych rur łączonych specjalnie zaprojektowanymi elementami węzłowymi. Konstrukcję stalową pokryto 45 tysiącami perforowanych paneli elewacyjnych z blachy aluminiowej o różnych rozmiarach i promieniach gięcia. Przez perforacje przenika światło z diod LED odbite od warstwy wiatroizolacyjnej na ścianie. Otwory zagęszczano w strefach wejściowych i na przejściach między elewacją nieprzezroczystą i przeszkloną, by granica ta była mniej wyraźna.

Rozwiązania energooszczędne

W celu zmniejszenia zużycia energii architekci starali się uzyskać jak najniższy współczynnik przenikania ciepła U i możliwie największą pojemność cieplną przegród. W systemach wentylacji zastosowano odzysk ciepła ze zużytego powietrza, a do ogrzewania wykorzystano pompy ciepła i gazowe agregaty kogeneracyjne (produkujące także energię elektryczną). Również w instalacjach wodno-kanalizacyjnych zastosowano systemy proekologiczne, minimalizujące zużycie wody. Do spłukiwania toalet wykorzystywana jest woda szara i deszczówka, zamontowano też oszczędne baterie umywalkowe. Aby zagospodarować jak najwięcej wód opadowych, również do nawadniania zieleni, na terenie całego parku zastosowano wodoprzepuszczalne nawierzchnie utwardzone.

Nowa stacja moskiewskiego metra od Zaha Hadid Architects Moskiewskie metro każdego roku przewozi 2,5 miliarda pasażerów, a ich dzienna liczba dochodzi do 10 milionów. Nową stację podziemnej kolei w Moskwie zaprojektuje londyńskie biuro Zaha Hadid Architects. W swoim zwycięskim konkursowym projekcie architekci zaproponowali innowacyjny system oświetlenia i informacji dla pasażerów.
Wieżowiec Zahy Hadid otwarto dla publiczności Generali Tower można było odwiedzić po raz pierwszy w niedzielę 15 października 2017. Mediolańska wieża ma 170 metrów wysokości, jej budowa zakończy się na początku 2018 roku.
Matematyczna galeria Zahy Hadid Przy projektowaniu wystawy o matematyce inspiracją dla Zahy Hadid były prądy powietrza wywoływane przez unoszący się samolot. Otwarta w grudniu w londyńskim Muzeum Nauki Mathematics: The Winton Gallery jest jedyną stale dostępną muzealną ekspozycją stworzoną przez znaną architektkę.
Drewniany stadion od Zaha Hadid Architects Pracownia Zaha Hadid Architects wygrała konkurs na projekt stadionu klubu Forest Green Rovers w Stroud w Wielkiej Brytanii. Powstanie najbardziej ekologiczny obiekt tego typu na świecie.
Budynek administracyjny portu w Antwerpii Obiekt powstał w wyniku przebudowy dawnego gmachu straży pożarnej. Nad historycznym obiektem zrealizowano pięciokondygnacyjną bryłę, opartą na dwóch żelbetowych filarach oraz grupie czterech pochylonych, stalowych kolumn. Jej geometria nawiązuje do kadłuba statku, ale dzięki pofalowanej elewacji z trójkątnych elementów o różnej przezierności przypomina też nieco diament, z których szlifowania Antwerpia słynie od wieków.
City Life w Mediolanie. Apartamenty projektu Zahy Hadid City Life to jedno z największych przedsięwzięć architektoniczno-urbanistycznych ostatnich lat w Mediolanie. Projektantami budynków wchodzących w skład wielofunkcyjnego kompleksu są Zaha Hadid, Arata Isozaki oraz Daniel Libeskind. Całość zostanie ukończona w 2018 roku.