Energia do kwadratu

Kompleks biurowo-magazynowy w podwarszawskiej Siestrzeni jest wizytówką promowanego przez inwestora programu Energy2, przewidującego projektowanie powłok budynków energooszczędnych, a zarazem generujących energię.

Energia do kwadratu
Siedziba Schüco PolskaSiestrzeń
AutorzyFORMO 3 ARCHITEKCI
Powierzchnia całkowita1000.0 m²

Nowa siedziba Schüco Polska, FORMO 3 ARCHITEKCI

Okazuje się, że można zharmonizować projekt osłony budynku i jego położenie, orientując poszczególne funkcje względem stron świata. W północno-zachodniej części elewacji, w celu skuteczniejszej ochrony przed hałasem (obiekt jest zlokalizowany przy ruchliwej trasie Katowickiej), zastosowano konstrukcję dwupowłokową o najwyższych parametrach cieplnych. W wewnętrzną powłokę wpięto ultraciepłe okna aluminiowe z mechatronicznymi okuciami. Dzięki zaplanowanemu scentralizowanemu zarządzaniu zespołami okiennymi budynek może być przewietrzany nocą lub w ustalonych odstępach czasu. Nasłoneczniona fasada południowo-zachodnia została pokryta modułami fotowoltaicznymi do generowania darmowej energii elektrycznej, potrzebnej do zasilania wentylacji mechanicznej, systemu chłodzenia oraz innych urządzeń. Okna są przesłaniane sterowanymi żaluzjami zewnętrznymi, dodatkowo zabezpieczającymi pomieszczenia przed przegrzewaniem. W projekcie przewidziano także wspomaganie systemu c.w.u. instalacją solarną. Dach hali magazynowej o powierzchni 5000 m2 został zabudowany kolektorami słonecznymi, odciążającymi od ponoszenia wysokich kosztów ogrzewania gazowego. Posiadając wszystkie atrybuty budynku niskoenergetycznego, nowa siedziba Schüco stanowi przykład "zielonej architektury".

Dwukondygnacyjny budynek biurowy o łącznej powierzchni ok. 1000 m2 został południową ścianą połączony z częścią magazynową. Elementem charakterystycznym jest część północna ze strefą wejściową. Podwójna przeszklona fasada ujawnia ścianę budynku pokrytą aluminiową okładziną elewacyjną. Strefę wejścia zabudowano drewnianymi panelami. Okładzina tworzy kontrast z chłodnymi kolorami elementów szkalno-aluminiowych. Strona północno-zachodnia, oprócz funkcji praktycznej związanej z pozyskiwaniem energii, przyciąga uwagę charakterystycznym wyglądem uzyskanym dzięki wbudowanym modułom fotowoltaicznym. Natomiast ściana północno-wschodnia została wyposażona w system stałych dużych żaluzji przeciwsłonecznych. Znajdującą się na tyłach halę magazynową pokryto szarymi panelami elewacyjnymi.

"Zielona" charakterystyka obiektu
1. elewacja PV - fotowoltaiczna konwersja promieniowania słonecznego,
2. elewacja wentylowana - sezonowe, naturalne wspomaganie wentylacji + akustyka,
3. osłony przeciwsłoneczne przed nadmierną insolacją: zewnętrzne i wewnętrzne, stałe i ruchome,
4. materiały odnawialne - drewno jako ukłon w stronę zrównoważonego rozwoju,
5. kolektory cieczowe - fototermiczna konwersja promieniowania słonecznego

fotka z /zdjecia/78_0001_art.jpg