Architektura MuratorTechnikaWarsztatSzklana elewacja i drewno. Francis Gregory Library w Waszyngtonie projektu Adjaye Associates

Szklana elewacja i drewno. Francis Gregory Library w Waszyngtonie projektu Adjaye Associates

Biblioteka Francis Gregory Library zaprojektowana przez pracownię architektoniczną Adjaye Associates to lekki, harmonijnie wpisany w otoczenie budynek. Projektanci zastosowali szkło powlekane, planując zastosowanie pasywnego ogrzewania słonecznego. O wyrazie architektonicznym obiektu decyduje nietypowa elewacja zbudowana z drewnianej kratownicy i szklanych tafli

Francis Gregory Library w Waszyngtonie. Drewno, szkło i beton. Fot. Jeff Sauers
Francis Gregory Library w Waszyngtonie. Drewno, szkło i beton. Fot. Jeff Sauers

Energooszczędna szklana elewacja
Francis Gregory Library sprawia wrażenie budynku otwartego na otaczającą przestrzeń. Przez elewację frontową dojrzeć można drzewa rosnące za biblioteką. Okna w formie rombów osadzone są głęboko w drewnianej kratownicy. Od zewnątrz elewacja jest szachownicą przezroczystych szyb i lustrzanych tafli. Do wykonania elewacji użyte zostało szkło SunGuard SuperNeutral 68 i Silver 20. Wykorzystanie szkła powlekanego (o współczynniku U=1,0 W/m2K) pozwala ograniczyć wykorzystanie sztucznego oświetlenia, przy dobrych właściwościach termoizolacyjnych. Przed nadmiernym promieniowaniem chroni bibliotekę ażurowe zadaszenie, nadwieszone ponad budynkiem. Konstrukcja "parasola" wykonana została z aluminiowych paneli. Ukośnie ułożone żaluzje ustawione są tak, by osłaniać budynek przez południowym słońcem.
Na wszystkich ścianach i dachu powtarza się ten sam rysunek – diamentowy wzór z przecinających się linii. Budynek uzyskał srebrny certyfikat LEED. Projektanci nie tylko zastosowali rozwiązania zmniejszające zużycie energii i ograniczające potrzebę klimatyzowania wnętrza, ale też wykorzystali w niektórych elementach materiały z recyklingu.


Wyświetl większą mapę

Biblioteka w zieleni
W przeszklonych płaszczyznach elewacji odbija się otoczenie – park porastający fortyfikacje z Wojny Secesyjnej, Fort Davis Park. Widziane od środka, ściany biblioteki wypełnione są na przemian rombami okien i drewnem. Okna osadzone są w kratownicy wystarczająco głębokiej, by najniższy poziom kubików mógł być używany jako rząd siedzisk.

Według projektantów, sam wygląd budynku ma przyciągać uwagę i zachęcać przechodniów do wejścia. Oprócz wypożyczalni książek biblioteka ma  ogólnodostępną kawiarnię i zewnętrzny taras. Dzięki przeszklonej elewacji wnętrze budynku pełne jest naturalnego światła, docierającego głównie od strony wschodniej. Dwukondygnacyjny budynek podzielony jest na strefy dorosłych, młodzieży i dzieci. W bibliotece są również sale konferencyjne, w których organizowane mogą być wystawy, stanowiska z dostępem do internetu, sala przeznaczona dla najmłodszych. Księgozbiór obejmuje 80 000 tomów i zbiory multimedialne. 

Francis Gregory Library w Waszyngtonie otwarta została dla czytelników w 2012 roku. Koszt budowy wyniósł 13.5 mln $. Głównym projektantem jest David Adjaye (Adjaye Associates), brytyjski architekt pochodzący z Tanzanii, autor m.in. projektu Muzeum Narodowego Afro-amerykańskiej Historii i Kultury w Waszyngtonie, którego otwarcie zapowiadane jest na 2015 rok.  

Moomoo architects: zespół budynków mieszkalnych w Arabii Saudyjskiej W Jeddah (Arabia Saudyjska) powstaje kompleks budynków mieszkalnych projektu polskiej pracowni Moomoo architects. Białe bryły willi, domów jednorodzinnych oraz bliźniaków łączą tradycję europejskiego modernizmu z elementami architektury arabskiej
Poznańska pracownia architektoniczna Easst.com zaprojektowała centrum kulturalne w Berlinie Kulturmanufaktur to nowa inwestycja w Berlinie zaprojektowana przez poznańską pracownię architektoniczną Easst.com. Centrum kulturalne zlokalizowane w dzielnicy Lichtenberg pomieści przede wszystkim pracownie dla środowisk twórczych
Nowe Żerniki we Wrocławiu. Wyniki konkursu architektonicznego na projekt bazaru osiedla WuWA 2 Znamy wyniki wewętrznego, dwuetapowego konkursu architektonicznego na bazarek osiedla Nowe Żerniki we Wrocławiu. Zwycięski projekt przygotowało Biuro Architektoniczne Sirojć i Szkółka (BASIS)
Wyniki konkursu architektonicznego na Centrum Nobla w Sztokholmie. Nową siedzibę zaprojektuje David Chipperfield David Chipperfield i Chritoph Felger wygrali konkurs architektoniczny na projekt Centrum Nobla w Sztokholmie. Nowa siedziba Nobla reprezentować ma wartości symboliczne wpisane w nagrodę
Nowa międzynarodowa nagroda architektoniczna – Moriyama RAIC International Prize Nagroda Raymonda Moriyamy w wysokości 100.000 CAD przyznawana będzie architektom lub osobom o szczególnych zasługach dla dyscypliny przez Kanadyjski Królewski Instytut Architektów
Współczesna architektura skandynawska: Snøhetta projektuje Hotel Opera na Lofotach Pracownia architektoniczna Snøhetta zaprezentowała swój najnowszy projekt. Hotel Opera powstanie w odległym, malowniczym zakątku archipelagu Lofotów