Architektura MuratorTechnikaZespół sportowy w Hellerup w Danii

Zespół sportowy w Hellerup w Danii

Ze względu na niewielką działkę, nowa sala gimnastyczna została zagłębiona cztery metry pod poziom terenu pośrodku szkolnego dziedzińca. Powierzchnia wielokrzywiznowego zadaszenia opartego na konstrukcji z sosnowego drewna klejonego stanowi dziś atrakcyjną przestrzeń spotkań dla uczniów. Umieszczono tu siedziska z blachy powlekanej, na których spodzie zamontowane zostały lampy LED, tworzące po zmierzchu efektywne oświetlenie placu.

Szkoła w Hellerup w Danii
W północno-wschodniej części ukształtowanego w formie zbocza dziedzińca umieszczono metalowe krzesełka, również zaprojektowane przez architektów pracowni BIG; fot. Rasmus Hjortshoj/dzięki uprzejmości Bjarke Ingels Group
Sala gimnastyczna oraz budynek dydaktyczny przy publicznym gimnazjum Gammel HellerupHellerup, Dania
AutorzyBjarke Ingels Group – BIG
Współpraca autorskaMidconsult I Herning, Bent Nygaard Sørensen, Grontmij
KonstrukcjaEKJ
Generalny wykonawcaCG Jensen
Inwestorpubliczne gimnazjum Gammel Hellerup
Powierzchnia całkowita:2500 m2 (1100 m2 – sala gimnastyczna; 1400 m2 – budynek dydaktyczny)
Projekt2012 (I etap); 2014 (II etap)

Publiczne gimnazjum w duńskim mieście Hellerup mieści się w budynkach z lat 50. ubiegłego wieku, z trzech stron otaczających niewielki plac. Intencją architektów było dostosowanie zespołu szkoły do zmieniających się potrzeb instytucji przy poszanowaniu charakteru istniejącej architektury. Projekt rozbudowy zespołu zakładał realizację sali gimnastycznej oraz boiska. Przy okazji jeden z istniejących obiektów miał zostać zmodernizowany i dostosowany do nowych funkcji, ponieważ jednak okazało się to niemożliwe, w jego miejscu powstał nowy, dwukondygnacyjny, którego zadaszenie płynnie przechodzi w nawierzchnię boiska. W budynku tym, na powierzchni około 1500 m2, znalazły się sale zajęć teatralnych, muzycznych i plastycznych, a także siłownia i szatnie. Ze względu na niewielką działkę, sala gimnastyczna została zagłębiona cztery metry pod poziom terenu pośrodku szkolnego dziedzińca.

Konstrukcja

Powierzchnia wielokrzywiznowego zadaszenia sali gimnastycznej opartego na konstrukcji z sosnowego drewna klejonego stanowi dziś atrakcyjną przestrzeń spotkań dla uczniów. Umieszczono tu siedziska z blachy powlekanej, na których spodzie zamontowane zostały lampy LED, tworzące po zmierzchu efektowne oświetlenie placu. Strzałka balistycznej krzywizny przekrycia wynosi około pięciu metrów, a rozpiętość rozstawionych co metr łukowych belek – dwadzieścia dwa metry. Obrzeże zaprojektowano jako ażurowe, szerokie, wykończone drewnem dębowym siedzisko, które pełni również funkcję świetlika. Ściany podziemnej hali, o powierzchni 1100 m2, zostały wykonane z eksponowanego betonu i zabezpieczone powłoką przeciwpyłową, natomiast podłogę i zadaszenie wykończono drewnem (jesion, sosna). W nowym budynku dydaktycznym wykorzystano te same materiały, ale w odwrotnym układzie – sufity i podłogi wykonane są z betonu, a ściany obłożone są drewnem. Osiemdziesiąt procent energii potrzebnej do wentylowania i oświetlenia hali zapewniają panele fotowoltaiczne zamontowane na dachu jednego z istniejących budynków.

Apartamentowiec The Silo w Kopenhadze Rewitalizacja terenów Portu Północnego w Kopenhadze jest obecnie największym projektem urbanistycznym w Skandynawii. Do roku 2025 planuje się tu realizację mieszkań dla 100 tys. osób. W ramach przedsięwzięcia na cele mieszkaniowe przebudowano m.in. silos zbożowy z lat 60. XX wieku. Dziś to dwunastokondygnacyjny apartamentowiec mieszczący na 17 poziomach 38 indywidualnych jednostek mieszkalnych o powierzchni od 106 do 401 m2 i wysokości dochodzącej do 7 m – pisze Maciej Lewandowski.
Norweskie tradycje - muzeum w Romsdal Romsdal Folk Museum to hołd dla tradycyjnej, norweskiej architektury. Inspiracją dla projektantów z pracowni Reiulf Ramstad Arkitekter były kościoły klepkowe, charakteryzujące się wysoką sylwetą, strzelistą wieżą i spadzistym dachem.
Nadmorskie schroniska w Danii Łącznie 50 drewnianych kabin oddano do użytku turystów odwiedzających południową Danię. Projekt powstał w pracowni LUMO Architects.
Most - muzeum w Norwegii Pracownia Bjarke Ingels Group zaprojektowała budynek łączący funkcje przestrzeni ekspozycyjnej i mostu. Obiekt powstanie w otoczeniu malowniczego krajobrazu na terenie parku rzeźby około 50 km na północ od Oslo.
Oranżeria w barokowym ogrodzie Obiekt jest połączeniem form wywiedzionych z historii architektury i współczesnych materiałów. Punktem wyjścia dla projektantów był rzymski kościół San Carlo alle Quattro Fontane Francesca Borrominiego.
Most "Motyl" w Kopenhadze Uniesione przęsła mostu tworzą charakterystyczną formę przypominającą skrzydła motyla. Za projekt odpowiada pracownia Dietmar Feichtinger Architectes.