Architektura MuratorWydarzeniaMuzeum Sztuki Współczesnej we Wrocławiu

Muzeum Sztuki Współczesnej we Wrocławiu

Muzeum Architektury we Wrocławiu ma przyjemność zaprosić na kolejną odsłonę Galerii Jednego Projektu. Tym razem, Pracownia Architektoniczna Nizio Design International z projektem "Muzeum Sztuki Współczesnej we Wrocławiu".

8 kwietnia (czwartek) 2010, godz. 17.30, ul. Bernardyńska 5

Form followes function. Ta słynna dewiza modernistów stała się lejtmotywem projektu Muzeum Współczesnego Wrocław. Minimalistyczna bryła z czarnego kamienia jest tu bowiem pochodną precyzyjnie rozplanowanej przestrzeni wnętrza, przeznaczonej zarówno na wystawy czasowe i prezentację stałej kolekcji jak i magazynom zbiorów. Inspiracją architektonicznej formy była również działka – kwadrat wyznaczony ulicami Bernardyńską, Jana Ewangelisty Purkyniego, Andrzeja Frycza Modrzewskiego i Jana Kapistrana (oddzielającą nowy obiekt od Muzeum Architektury). Czy obecność MWW wyzwoli szczególną synergię między istniejącymi tu instytucjami (oprócz Muzeum Architektury – Muzeum Narodowe i Panorama Racławicka oraz ASP) żyjącymi ze sztuki i dla sztuki?

Czytaj także>>

Struktura miejsca. 10-lecie Nizio Design International
Ekspozycja ukazuje dorobek nie tylko charakterystycznej dla studia przestrzeni pamięci i historii. Zaprezentowana zostanie również koncepcja na nowy gmach Muzeum Sztuki Współczesnej we Wrocławiu.

Muzeum Sztuki Współczesnej we Wrocławiu
Bryła muzeum wpisuje się w zastany porządek urbanistyczny i dynamicznie podkreśla osie widokowe. Przede wszystkim zaś stwarza doskonałe możliwości ekspozycyjne. Autorem zwycięskiej koncepcji na nowy gmach muzeum jest Mirosław Nizio (Nizio Design International).

Muzeum Gross-Rosen
Główną ideą projektu było stworzenie rzeźbiarsko-architektonicznej kompozycji o symbolicznej wymowie, która upamiętniałaby ofiary obozu Gross-Rosen w zachowanym kamieniołomie. Autor - Mirosław Nizio - Nizio Design International.

Na spotkanie z autorami projektu – Mirosławem Nizio i Damianem Cyrylem Kotwickim – zapraszamy 8 kwietnia o godz. 17.30 do Muzeum Architektury przy ul. Bernardyńskiej 5 we Wrocławiu. Gośćmi Galerii będą również Dorota Monkiewicz (Wydział Kultury UMW), Paweł Jarodzki (BWA Awangarda) i Piotr Krajewski (WRO Center) - kuratorzy programu Muzeum Współczesnego Wrocław.

Muzeum Sztuki Współczesnej kupuje dom Zofii i Oskara Hansenów Znajdujący się na liście "Iconic Houses" dom w Szuminie stanie się oddziałem muzeum. Planowane są prace inwentaryzacyjne i konserwatorskie.
Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie W dawnej fabryce Oskara Schindlera na krakowskim Zabłociu powstała przestrzeń dla sztuki zrealizowana według konkursowego projektu włoskich architektów z pracowni Claudio Nardi Architetto
Nowe Piętro „Nowe Piętro” to organizowany przez „Architekturę-murator” i Muzeum Sztuki Nowoczesnej cykl comiesięcznych spotkań z młodymi architektami, dizajnerami i grafikami z różnych środowisk. 4 maja 2011 w MSN w Warszawie, gośćmi wieczoru byli architekci ze studia SLAS, Beza Projekt i Paweł Kłudkiewicz
Nowe Piętro „Nowe Piętro” to organizowany przez „Architekturę-murator” i Muzeum Sztuki Nowoczesnej cykl comiesięcznych spotkań z młodymi architektami, dizajnerami i grafikami z różnych środowisk. Na najbliższe spotkanie zapraszamy w środę 27 kwietnia 2011 do Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie. Gośćmi wieczoru będą: Jakub Koźniewski, architekci ze studia KameleonLab i Maja Ganszyniec. Kolejne części cyklu w każdą przedostatnią środę miesiąca
Nowe Piętro „Nowe Piętro” to organizowany przez „Architekturę-murator” i Muzeum Sztuki Nowoczesnej cykl comiesięcznych spotkań z młodymi architektami, dizajnerami i grafikami z różnych środowisk. Na najbliższe spotkanie zapraszamy w środę 23 marca 2011 do Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie. Gośćmi wieczoru będą: Maja Wolna, Marta Niemywska, Tomasz Olszewski. Kolejne części cyklu w każdą przedostatnią środę miesiąca
Muzeum Sztuki Współczesnej na terenie byłej Fabryki Schindlera W dawnej fabryce Oskara Schindlera na krakowskim Zabłociu powstała przestrzeń dla sztuki zrealizowana według konkursowego projektu włoskich architektów z pracowni Claudio Nardi Architetto