Architektura MuratorWydarzeniaNowe oblicze Audytorium Chemii we Wrocławiu. Wyniki studenckiego konkursu architektonicznego reACHtywacja

Nowe oblicze Audytorium Chemii we Wrocławiu. Wyniki studenckiego konkursu architektonicznego reACHtywacja

Zakończył się studencki konkurs architektoniczny reACHtywacja, którego celem było zebranie pomysłów na przekształcenie Audytorium Chemii we Wrocławiu. Kawiarnia, centrum kultury czy kino plenerowe? Prezentujemy nagrodzone prace

Zakończył się studencki konkurs architektoniczny poświęcony modernistycznemu budynkowi Audytorium Chemii Uniwersytetu Wrocławskiego. Celem konkursu było przemyślenie nowych funkcji dla zbudowanego w latach 1980-1971, wpisanego na listę zabytków budynku. Zadaniem studentów było przekształcenie audytorium przy zachowaniu jego substancji oraz uwzględnieniu lokalizacji na terenie kampusu uniwersyteckiego. Jurorzy przyznali dwie równorzędne nagrody i dwa równorzędne wyróżnienia. Czy konkurs pomoże w znalezieniu scenariusza dla zamkniętego od 2007 roku budynku?

Wyniki studenckiego konkursu architektonicznego na przekształcenie Audytorium Chemii

Nagrodę równorzędną otrzymały zespoły:
- Justyna Brząkała, Aleksander Chamielec, Aleksandra Czupkiewicz, Paweł Floryn za projekt "ACH! Zelig"
- Marta Michalak, Blanka Omari, Małgorzata Orłowska, Daria Socha

Wyróżnienia równorzędne przyznano zespołom:
- Karolina Kotlicka, Marta Kowalczyk za projekt "Chemia. Reakcja kulturalna"
- Marta Wójcik, Bartosz Wójcik za projekt "Horyzont zdarzeń"

Centrum kultury czy kino plenerowe? Scenariusze dla Audytorium Chemii Uniwersytetu Wrocławskiego

Pierwsza z nagrodzonych prac przewiduje wielość możliwych scenariuszy funkcjonowania budynku (stąd odniesienie do filmu Woody'ego Allena "Zelig"). Nowe elementy to kawiarnia oraz centrum studenckie finansowane z działalności komercyjnej. Zagospodarowanie terenu polegające na stworzeniu tarasów schodzących do Odry odwołuje się do niezrealizowanych projektów Krystyny i Mariana Barskich. Autorzy zaproponowali też dostosowanie obiektu do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Druga z nagrodzonych prac, odnosząc się z szacunkiem do zabytkowej substancji budynku, przewiduje zbudowanie nowych sal wykładowych na poziomie -1. Uzyskana przestrzeń w postaci amfiteatru w dzień mogłaby stanowić część rekreacyjną dla studentów, a podczas letnich wieczorów służyć jako kino plenerowe. Ponadto przewidziano możliwość organizacji wystaw, warsztatów oraz umieszczenie składanego i w pełni mobilnego baru w holu audytorium.

Wszystkie prace zakwalifikowane do drugiego etapu konkursu można obejrzeć na blogu reACHtywacja: http://reachtywacja.wordpress.com/wyniki/

Studencki konkurs architektoniczny na opracowanie koncepcji programowo-przestrzennej zagospodarowania Audytorium Wydziału Chemii Uniwersytetu Wrocławskiego został zorganizowany przez OSSĘ Wrocław we współpracy z Wydziałem Chemii Uniwersytetu Wrocławskiego, a Wydziałem Architektury Politechniki Wrocławskiej, Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Studentów Architektury OSSA oraz Fundacją Jednostka Architektury.

Prace studentów oceniało jury w składzie Zbigniew Maćków, Grażyna Hryncewicz-Lamber, Tomasz Głowacki, Amma Pater-Luty, Ingo Andreas Wolf

Studentom doradzali: Tomasz Głowacki, Grażyna Hryncewicz-Lamber, Mikołaj Smoleński, Krzysztof Ziental, Agata Gabiś, Paweł Buck, Romuald Tarczewski, Marta Mnich, Łukasz Krzywka, Anna Pater-Luty, Tomasz Gajda, Michał Duda.