Architektura MuratorWydarzeniaToaleta publiczna dla Płocka. Wyniki konkursu KOŁO

Toaleta publiczna dla Płocka. Wyniki konkursu KOŁO

Rozstrzygnięto osiemnastą edycję konkursu KOŁO na projekt toalety publicznej w Płocku. Grand Prix otrzymała praca Stanisława Łakińskiego i Łukasza Spychaja z Poznania. Zwycięski projekt zakłada budowę obiektu w postaci sztucznego pagórka, harmonijnie wpisanego w parkowe otoczenie.

Toaleta publiczna dla Płocka. Wyniki konkursu KOŁO
Grand Prix „Łazienka KOŁO 2016”, autorzy: Stanisław Łakiński, Łukasz Spychaj (Poznań)

Pod koniec 2015 roku, w ramach akcji Nie olewamy miasta, zapytano mieszkańców ośmiu największych miast w Polsce, czego najbardziej brakuje w miejscach ich zamieszkania. Wśród 5 głównych potrzeb, wskazano m.in. konieczność wybudowania nowych toalet publicznych. Problem ich deficytu podejmowany jest od kilkunastu lat w ramach konkursu KOŁO. W jego wyniku zrealizowano już kilka obiektów - m.in. Pawilon Plażowy w Warszawie (projekt: Katarzyna Szpicmacher, Maja Matuszewska i Aleksandra Krzywańska) oraz toaletę w Kazimierzu Dolnym (projekt: Piotr Musiałowski i Łukasz Przybyłowicz).

Przedmiotem tegorocznej, osiemnastej już edycji konkursu, było opracowanie projektu koncepcyjnego wolnostojącej toalety miejskiej w Płocku. Na lokalizację wybrano aleję Antoniego Roguckiego - ciąg spacerowy, znajdujący się na największym osiedlu Płocka - Łukasiewicza. Osiedle powstało w latach 70-tych XX wieku i zdominowane jest przez wielorodzinną zabudowę mieszkaniową. Aleja Antoniego Roguckiego stanowi miejsce rekreacji i wypoczynku dla mieszkańców osiedla oraz wraz z aleją Spacerową tworzy zielony ciąg pieszy, połączenie ze Starym Miastem i nabrzeżem wiślanym. O miejscu powstania toalety zdecydowali sami mieszkańcy – zgłaszając je m.in. w ramach budżetu partycypacyjnego.

W tym roku na konkurs wpłynęło blisko 300 zgłoszeń. Grand Prix otrzymała praca Stanisława Łakińskiego i Łukasza Spychaja z Poznania. Autorzy ukryli toaletę w sztucznym wypiętrzeniu terenu. Przekryty zielonym dachem obiekt nie zmniejsza przestrzeni rekreacyjnej parku i wpisuje się w zastany układ ścieżek. W uzasadnieniu jury czytamy: Nagroda została przyznana za wyraźne ukształtowanie miejsca rekreacji, zabaw, spotkań. Toaleta miejska jest tylko jednym z powodów do złożenia tam wizyty. (...) Porośnięta endemiczną roślinnością skarpa w lecie będzie miejscem spotkań, a w zimie górką saneczkową. Proekologiczne ukształtowanie przestrzeni trafnie odczytuje współczesne wyzwania stojące przed architekturą. Urząd Miasta Płock, który jest partnerem konkursu, wyraził gotowość realizacji zwycięskiej pracy.

Oprócz nagrody głównej, jury przyznało pięć wyróżnień. Wyróżnienie I stopnia otrzymali Antoni Łanocha i Agnieszka Biesaga (Kraków), wyróżnienie II stopnia Michał Bakuła (Sierpc), trzy wyróżnienia równorzędne III stopnia Kacper Radziszewski i Jakub Grabowski (Gdańsk), Damian Fryde, Szamil Jachimczyk i Damian Granosik (Łodź) oraz Tomasz Marciniewicz, Zuzanna Szpocińska i Aleksandra Boniecka (Warszawa). Osobne wyróżnienie przyznali także internauci. W głosowaniu przeprowadzonym na stronie organizatora konkursu najwięcej głosów otrzymała praca Bartosza Młynarskiego i Dariusza Michałkowskiego.

Prace oceniało jury pod przewodnictwem prof. Ewy Kuryłowicz z pracowni Kuryłowicz & Associates.

Akcja reanimacja – modelowa łazienka szkolna na warszawskiej Woli Dwunastu wolontariuszy ze Szwajcarii, Niemiec i Austrii wraz z architektem i kierownikiem technicznym wzięło udział w pracach remontowych w jednej z warszawskich szkół. Przeprowadzono gruntowny remont wszystkich pomieszczeń sanitarnych, przebudowano szkolne szatnie oraz doposażono modelarnię.
Nowa kawiarnia nad Słupią. Wyniki konkursu Łazienka KOŁO 2018 Rozstrzygnięto 20. edycję konkursu KOŁO na projekt budynku z funkcją toalety publicznej – obiekt zaplanowano nad rzeką Słupią w centrum Słupska, w ramach zakrojonego na szeroką skalę programu rewitalizacji śródmieścia.
Prezentacja zwycięskiej pracy – Koło 2017 Tematem tegorocznej edycji konkursu Koło był zaprojektowanie toalety publicznej w północnej części starego koryta Warty w Poznaniu. Za najlepszą uznano pracę Anny i Ewy Grządki, studentek Politechniki Wrocławskiej i Politechniki Warszawskiej, ale jury przyznało również pięć wyróżnień.
Tak może wyglądać nowa toaleta publiczna w Poznaniu. Wyniki konkursu KOŁO na projekt łazienki Rozstrzygnięto 19. edycję konkursu KOŁO na projekt łazienki z funkcją toalety publicznej. Grand Prix otrzymał projekt surowej bryły z kinetyczną elewacją, nawiązującą do rozedrganej tafli wody. Jego autorkami są Anna i Ewa Grządka, studentki Politechniki Wrocławskiej i Politechniki Warszawskiej.
Prawie 300 projektów toalety publicznej dla Poznania. Wybierz najlepszy! Trwa konkurs na projekt budynku z funkcją toalety publicznej w Starym Korycie Warty w Poznaniu. Jeszcze do 15 czerwca na stronie konkurskolo.pl można oddać głos na wybraną koncepcję. Pracy, która uzyska największą liczbę głosów, zostanie przyznane wyróżnienie Internautów oraz nagroda pieniężna.
Projekt toalety publicznej w Parku Zachodnim we Wrocławiu Projekt przewiduje wzniesienie pawilonu na planie koła, wokół włączonego do wnętrza drzewa. Koncepcja zdobyła I nagrodę w konkursie KOŁO "Projekt Łazienki 2015". Jej autorkami są Aleksandra Zalewska, Anna Siwiec i Joanna Ejzler z Wrocławia.