Architektura MuratorŻycie w ArchitekturzeSiedziba Pivexin Technology

Siedziba Pivexin Technology

Kluczowym elementem projektu jest wyrazista, ciemna fasada, zbudowana w oparciu o kontrast pomiędzy przeszklonymi i pełnymi elementami.

Siedziba Pivexin Technology
Siedziba Pivexin Technology, proj. MUS Architects; fot. Tomasz Zakrzewski/archifolio.pl
Siedziba Pivexin TechnologyBabice k. Raciborza
AutorzyMUS Architects, Adam Zwierzyński i Anna Porębska
KonstrukcjaMichał Hetman / Marek Czarnecki
Generalny wykonawcaC&Z Caputa i Zając
InwestorPivexin Technology
Powierzchnia całkowita3800.0 m²
Kubatura16789.0 m³
Projekt2015
Data realizacji (koniec)2018
Wykonawca ślusarki aluminiowejGral
System ściany osłonowej, drzwi przesuwnych, przeszklonych ścian i drzwi wewnętrznychREYNAERS ALUMINIUM

Zaprojektowany przez pracownię MUS Architects budynek firmy Pivexin Technology jest spójnym  i prostym, choć jednocześnie efektownym obiektem, łączącym różne funkcje i skalę. Kluczowym elementem projektu jest wyrazista, ciemna fasada, zbudowana w oparciu o kontrast pomiędzy przeszklonymi i pełnymi elementami.

Projekt głównej siedziby Pivexin Technology uwzględnia różne funkcje, wynikające ze zróżnicowanej aktywności przedsiębiorstwa. Część biurowa i magazynowa pełnią zupełnie inne role, jednak ze względu na sposób funkcjonowania firmy konieczne było ich ścisłe połączenie. Architektoniczne rozwiązania sprawiają, że całość tworzy jedną funkcjonalną bryłę.

Fasada jest czarna w obu częściach obiektu, ale dwie sekcje mimo jednolitego koloru różnią się wizualnie. Biurowa jest mocno przeszklona, otwarta i tak zaprojektowana, żeby stworzyć wrażenie trójwymiarowości. Pionowe pilastry i poziome gzymsy podkreślają reprezentacyjny charakter frontu budynku. Dla kontrastu, elewacja części przemysłowej jest bardziej zamknięta, prosta i skromna, tak by wyeksponować industrialny charakter i funkcję tej sekcji obiektu.

Wnętrza w części biurowej są minimalistyczne i pełne światła, m.in. dzięki zastosowaniu przeszklonych ścian i drzwi wewnętrznych. Szklane przegrody zapewniają transparentność, estetyczną konsekwencję i swobodny przepływ naturalnego światła wpadającego do budynku poprzez ogromne przeszklenia w zewnętrznej fasadzie i poprzez świetlik w centralnej części dachu.

Siedziba Pivexin Technology, spójna dzięki wyrazistej fasadzie, jest przykładem holistycznego podejścia do wyzwania projektowego. Łącząc dwa obiekty o różnych zadaniach i odmiennych wymaganiach, architekci stworzyli złożony organizm o funkcjonalnym, spójnym dizajnie.

belka zwa 2020
Budynki Varso 1 i 2 w Warszawie Obiekty Varso 1 i Varso 2 autorstwa biura HRA Architekci wraz z wieżą projektu Foster + Partners i ogólnodostępnymi pasażami tworzyć będą nową miastotwórczą przestrzeń w samym centrum stolicy.
Wejście w wielkim stylu, czyli drzwi pivotowe MasterLine 8 W pełni przeszklone drzwi wejściowe, chroniące przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi i zapewniające bezpieczeństwo? Funkcjonalne i wygodne? Zdecydowanie możliwe, jeśli wybierze się drzwi pivotowe MasterLine 8 Reynaers Aluminium. Poznajmy nowe rozwiązania, przyjrzyjmy się wariantowi XL i sprawdźmy konfigurację Landscape, która pozwala łączyć nieograniczoną liczbę otwieranych obrotowo skrzydeł.
Aluminium w służbie architektury Aluminium to jeden z najbardziej ekologicznych materiałów stosowanych w budownictwie. Wieżowce, konstruowane z użyciem szkła i aluminium, przybierają formy zaprzeczające grawitacji, a aluminiowe profile pozwalają budować obiekty wyższe niż kiedykolwiek wcześniej, bardziej energooszczędne i ze zmniejszoną emisją C02 – rozmowa z  Piotrem Jurewiczem, Dyrektorem Regionalnym ds. Projektów  w firmie Reynaers Aluminium.
Biurowiec The Nest w Warszawie Biurowiec The Nest przy skrzyżowaniu ulic Pięknej i Koszykowej to dynamiczna, nowoczesna i lekka bryła, perfekcyjnie dopasowana do objętego ochroną konserwatorską sąsiedztwa.
Siedziba Pivexin Technology koło Raciborza – nowa realizacja MUS Architects Zaprojektowany przez MUS Architects budynek firmy Pivexin Technology w Babicach koło Raciborza mieści przestrzeń biurową i magazynową, ale dzięki licznym przeszkleniom i charakterystycznym, rozrzeźbionym elewacjom to zróżnicowanie funkcji jest praktycznie niezauważalne.
Biurowiec Equator IV w Warszawie 14-kondygnacyjny Equator IV to ostatni z czterech budynków kompleksu Equator Office Park przy Alejach Jerozolimskich w Warszawie. Za projekt zespołu odpowiada pracownia APA Wojciechowski.