Architektura MuratorProjektyAdaptacja browaru w Węgrowie

Adaptacja browaru w Węgrowie

Zabytkowe budynki browaru i manufaktury sukienniczej w Węgrowie czeka rewitalizacja. Konkurs na adaptację i modernizację obiektów wygrała Inicjatywa projektowa z Warszawy.

Adaptacja browaru w Węgrowie
Przebudowa zabytkowego browaru i manufaktury sukienniczej w Węgrowie, proj. Inicjatywa projektowa; sala wielofunkcyjna

Na tyłach klasztoru reformatów w Węgrowie zachowały się dwa obiekty stanowiące niegdyś jego zaplecze. To budynek tkalni z końcu XVIII wieku i browaru z 1824 roku. Oba znajdują się nieopodal realizowanego właśnie parku, władze miasta postanowiły więc wzbogacić jego funkcje i urządzić w obiektach nową przestrzeń usługowo-gastronomiczną. Na projekt adaptacji we współpracy z warszawskim SARP-em zorganizowały konkurs architektoniczny. Uczestnicy oprócz niewielkiej kawiarni mieli zaproponować rozplanowanie toalet, wypożyczalni sprzętu sportowo-rekreacyjnego oraz zaplecza dla teatru plenerowego. W jury pod przewodnictwem Krzysztofa Chwaliboga znaleźli się Jakub Wacławek, Kamil Miklaszewski i Małgorzata Sienkiewicz, a także Krystyna Ryczkowska, naczelnik Wydziału Gospodarki Przestrzennej i Nieruchomości Urzędu Miejskiego w Węgrowie oraz Tomasz Głażewski, naczelnik Wydziału Inwestycji i Ochrony Środowiska.

Pierwsze miejsce przyznano Inicjatywie projektowej (autorzy: Piotr Straszak, Mikołaj Zdanowski, Szymon Chwazik, Katarzyna Puchacz). Głównym założeniem architektów było połączenie obu budynków, tak aby tworzyły jeden obiekt, między nimi zaprojektowali więc szklany, dwukondygnacyjny łącznik. Z uwagi na konieczność dostosowania układu przestrzennego do nowych potrzeb zdecydowano o usunięciu wszystkich istniejących ścian działowych. Pozostawiono lub odtworzono jedynie ściany zewnętrzne, a także wewnętrzne elementy konstrukcyjne budynków i kominy – tłumaczą. Dawny browar zaadaptowali na kawiarnię, manufakturę sukna – na wypożyczalnię sprzętu i zaplecze dla obsługi parku z salą wielofunkcyjną, którą będzie można przeznaczać na cele wystawowe czy wykłady.

Z uwagi na zły stan budynków, konieczna będzie rozbiórka części ścian zewnętrznych, wzmocnienie fundamentów i odtworzenie konstrukcji dachów. Autorzy nie zdecydowali się jednak na rekonstrukcję, ale odbudowę ze współczesnych materiałów. W ich koncepcji pokrycie dachu stanowią na przykład szyby wielkotaflowe. Jako szklany, nowoczesny element zaprojektowany został także szczyt budynku manufaktury. Wszystkie ściany zewnętrzne zostaną ocieplone od wewnątrz z użyciem lekkich płyt oddychających i pomalowane na biało. Dla podkreślenia charakteru wnętrz, zdecydowano o nieotynkowaniu istniejącej ściany szczytowej manufaktury, która będzie stanowiła obudowę sali wielofunkcyjnej i pozostawieniu jej w cegle. Podobne rozwiązanie zastosowano w przypadku komina w budynku Browaru. Elementem odwołującym się do dawnego klimatu miejsca są kafle ceramiczne z pieców, które zostały wykorzystane w części barowej strefy gastronomicznej. Ściana za barem będzie wykonana z kafli białych, bar z kafli w kolorze butelkowej zieleni – czytamy w opisie autorskim. Powierzchnia użytkowa całego zespołu wyniesie 290 m2.