Dom muzyki

Plan urbanistyczny dla filharmonii w Aalborg autorstwa Coop Himmelb(l)au zakłada transformację otwartego nabrzeża w kierunku kulturalnej promenady miasta.

fotka z /zdjecia/P_0701_R09_SR_a.jpg
House of MusicDania
AutorzyCOOP HIMMELB(L)AU, Wolf D. Prix / W. Dreibholz & Partner ZT GmbH
Współpraca autorskaMichael Volk, Marcelo Bernardi
Architektura wnętrzEva Wolf
Architektura krajobrazuJeppe Andersen, Helsingør, Denmark
KonstrukcjaRambøll, Aalborg, Denmark B+G Ingenieure, Bollinger und Grohmann GmbH, Frankfurt, Germany
Generalny wykonawcaNorth Jutland House of Music Foundation, Aalborg, Denmark
Powierzchnia całkowita17744.0 m²
Projekt2003
Data realizacji (koniec)2008

Coop Himbelb(l)au ujawnił nowy projekt dla House of Music przy Utzon Center w Aalborg, Dania. Wydarzeniu towarzyszy ekspozycja House of Music Design Process - Creativity, Art, Music, która jest przeglądem wizualizacji, zdjęć, modeli i ukazuje tok myślenia na kolejnych etapach procesu projektowego. Wystawa zostanie pokazana w szerszym kontekście nordyckiej architektury w renomowanym kulturalnym ośrodku w Utzon Centrum w Aalborg, otwartym w 2008 roku.

Nową miejską typologię dla Aalborg oparto na idei wtopienia się pomniejszonej tkanki miejskiej w istniejącą skalę, na którą sładają się dawne przemysłowe struktury portu. W rezultacie hybryda i budynek typu mixed use wraz z zapleczem kulturalnym są wspólną propozycją dla House of Music. Wokół rozciąga się skwer z rynkiem Kvaetorvet.
Zamiarem architektów było żywe połączenie wschodniego brzegu filharmonii i poszerzenie ‘zielonego klinu’ pejzażowego od parku Tivoli do promenady portowej. Założenie urbanistyczne jest wynikiem negocjacji pomiędzy istniejącą wysokością - niewielką skalą miasta na zachód, a dużą i średnią skalą terenów dawnego przemysłu i dzielnic mieszkaniowych na południowy-wschód. Ośrodek muzyczny rozbito na niewielkie części poprzez cykl dziedzińców i uzasadnionych odstępów pomiędzy sąsiadującymi elementami zabudowy. Propozycja łączy kulturalne i edukacyjne funkcje z obszarami publicznymi i infrastrukturą w otwartym systemie umożliwiającym synergię pomiędzy wspólną hybrydową przestrzenią. Symfoniczna sala koncertowa na 1300 miejsc stanowi rdzeń funkcjonalnie urządzonego bloku wokół którego uplasowały się trzy sale o różnych wielkościach przylegające do holu. Projekt zaplanowano jako część większego planu miejskiego, gdzie gmach filharmonii pełni kluczową rolę. Widownia głównej sali koncertowej to zmodyfikowana skrzynka, zaprojektowana dla optymalnej akustyki. Przestrzeń umożliwia interakcję między wewnętrznymi działaniami a zewnętrzem. Z holu sala koncertowa jawi się jako monolityczna, organiczna forma, która - przełożona na język architektury - zmienia się w płynną, krzywoliniową geometrię, skąpaną w kolorze sztucznego światła. Nadaje to przestrzeni szczególnie teatralną atmosferę. Aby zoptymalizować poziom hałasu sala koncertowa jest usytuowana na parterze jako całkowicie oddzielna struktura w kształcie litery ‘U’. Projekt jest naturalnym przedłużeniem miasta, pozostaje w koegzystencji z pieszymi i organizacją ruchu drogowego. Zielone obszary, niewielka skala miejskich dziedzińców, ukierunkowanie na wodę wywołują współzależny cykl i podkreślają kulturową naturę Aalborg.

House of Music

Autorzy: COOP HIMMELB(L)AU, Wolf D. Prix / W. Dreibholz & Partner ZT GmbH
Główny architekt: Wolf D. Prix
Współpraca: Michael Volk, Marcelo Bernardi
Design: Luzie Giencke
Koordynator projektu: Ronny Böser
Architektura wnętrz: Eva Wolf
Zespół projektowy: Robin Heather, Bo Stjerne Thomsen, Benjamin Schmidt, Michiel van Loon, Markus Baumann, Ariane Marx, Anna Wasserthal, Marcus Ehrhardt, Talya Kozminsky, Blaine Lepp, Jan-Ruben Fischer
Wizualizacje 3D: Armin Hess/ Isochrom, Vienna, Silkroad, Beijing, China
Zdjęcia: Markus Pillhofer
Inwestor: North Jutland House of Music Foundation, Aalborg, Denmark
Lokalni architekci: Friis & Moltke, Aalborg, Denmark
Architktura krajobrazu: Jeppe Andersen, Helsingør, Denmark
Konstrukcje: Rambøll, Aalborg, Denmark B+G Ingenieure, Bollinger und Grohmann GmbH, Frankfurt, Germany
Inżynieria: Nirás, Aalborg, Denmark
Akustyka: Artec Consultants Inc, New York, USA
Powierzchnia: 17 744 m²
Projekt: 2003
Realizacja: 2008


Informacje: Utzon Center, Auditorium, Slotspladsen 4, 9000 Aalborg, Denmark, http://www.utzoncenter.org/, http://www.coop-himmelblau.at/

Autor: Mm
Wolf D. Prix w cyklu Mistrzowie Architektury Już 25 czerwca w cyklu Mistrzowie Architektury odbędzie się spotkanie on-line z Wolfem D. Priksem, założycielem wiedeńskiej pracowni Coop Himmelb(l)au.
Muzeum Historii Naturalnej w Lyonie Budynek zlokalizowano w wyjątkowo eksponowanym miejscu – na cyplu u zbiegu Rodanu i Saony. W formie architektonicznej wyraźny jest kompozycyjny i konstrukcyjny podział na "żelbetowy piedestał”, "stalową chmurę” i "szklano-stalowy kryształ”. Pod względem technicznym do najbardziej skomplikowanych prac należało wykorzystanie szkła giętego dwukrzywiznowo na nieregularnej powierzchni zadaszenia foyer i obudowie kładki wijącej się w przestrzeni holu głównego, realizacja stalowej konstrukcji elewacji i wspornika o wysięgu 21 m.
Centrum kongresowe w Dalian projektu Coop Himmelb(l)au. Zastosowanie aluminium perforowanego W projekcie centrum kongresowe w chińskim mieście portowym Dalian, zrealizowanym według projektu pracowni Coop Himmelb(l)au, uwagę przyciąga zastosowanie aluminium perforowanego w przeciwsłonecznych żaluzjach, rozmieszczonych na elewacjach w zależności od ich usytuowania względem stron świata
Szkoła nr 9 w Los Angeles Ukośna wieża otoczona spiralną rampą ma stać się nowym symbolem miejskiej sceny artystycznej. Autorzy: Coop Himmelb(l)au.