Forum 76

Główne założenie kompozycyjne budynku oparte jest na zasadzie kontrastu twardych zdefiniowanych form ze swobodnie kształtowanymi, płynnymi liniami elewacji. (Autorzy: Pracownia Archidea Spp)

fotka z /zdjecia/wizualizacja_big(2).jpg
Kompleks biurowy Forum 76al. Piłsudzkiego 76, Łódź
AutorzyPracownia Archidea Spp
Generalny wykonawcaCondite
InwestorVirako
Powierzchnia całkowita12005.0 m²
Projekt (data)2007

Załóżenia projektowe
Główne założenie kompozycyjne budynku FORUM 76 to kontrast twardych, wyrazistych form ze swobodnie ukształtowanymi, płynnymi liniami elewacji. Sześcienna bryła dawnego sklepu firmowego Polmosu, zyskała nową, zieloną szatę. W ten sposób powstał bardzo charakterystyczny element kompozycji. Postanowiliśmy powtórzyć sześcienny kształt w południowo-zachodnim narożniku budynku, przy skrzyżowaniu al. Piłsudskiego i ul. Kopcińskiego, w formie zawieszonego ponad czwartą kondygnacją wykusza, stanowiącego łatwo rozpoznawalną w mieście dominantę. Dla skontrastowania sztywnej geometrii wyniesionego sześcianu, jego cokół, czyli zachodnią i południową elewację, zaprojektowano swobodnie, w formie przypominającej żagiel lub wygiętą kartkę papieru. Kontrast sztywnych i miękkich form, stanowiący podstawę kompozycji architektonicznej budynku, znalazł swe odzwierciedlenie w użytych materiałach wykończeniowych. Ulotne, przezroczyste szkło posłużyło do wyznaczenia sztywnych geometrycznych sześcianów, a twardy, ciężki kamień wykorzystano w miękkich, lekkich formach cokołów.

Ł u k a s z K r ó l i ko w s k i & K r z y s z t o f W i c h l i ń s k i
A u t o r z y  p r o j e k t u  a r c h i t e k t o n i c z n e g o
Fo r u m 7 6 . B u s i n e s s C e n t r e

Kompleks biurowy FORUM 76 składa się z budynków wykonanych według najwyższych standardów (klasa A). Oryginalna forma i zastosowanie najwyższej jakości materiałów wykończeniowych tworzy nową jakość architektoniczną w otaczającej biurowiec przestrzeni. Wysokość budynku oraz dogodna lokalizacja zapewniają mu doskonałą ekspozycję ze wszystkich kierunków: od strony al. Piłsudskiego, al. Śmigłego-Rydza i ul. Kopcińskiego – głównych tras tranzytowych w Łodzi. Centralnie zlokalizowany hol wejściowy zaprojektowany jest jako dwukondygnacyjne patio z przeszklonymi ścianami łączące siedmiokondygnacyjny budynek biurowy z czterokondygnacyjnym usługowo-biurowym. Przestronne i przeszklone atrium budynku, bezpośrednio połączone z dużą salą konferencyjną i restauracją, umożliwia zorganizowanie stoisk wystawienniczych towarzyszących konferencjom i spotkaniom biznesowym. Budynek posiada udogodnienia tworzące przyjazne środowisko pracy oraz miejsca relaksu i wypoczynku. Rozbudowane zaplecze, restauracja i zielony ogród na dachu dają możliwość zregenerowania się zarówno w trakcie, jak i po pracy. Ogród na dachu zaprojektowano nad czterokondygnacyjną częścią budynku biurowego. Zaaranżowano w nim miejsca odpoczynku, osłonięte od hałasu sąsiednich ulic zielonymi kurtynami akustycznymi. Dzięki tej oazie spokoju, usytuowanej 20 metrów nad ziemią, można choć na chwilę oderwać się od codziennych obowiązków i spojrzeć na wszystko z innej perspektywy. Centralna lokalizacja ogrodu zapewnia łatwy dostęp wszystkim użytkownikom budynku. Kompleks biurowy wyposażony jest w systemy i technologie zapewniające wysoki komfort pracy, bezpieczeństwo i ochronę. Zgodnie z najnowszymi tendencjami, w budynku zastosowano proekologiczne rozwiązania pozwalające na oszczędność energii potrzebnej do funkcjonowania budynku.

Parking
Na terenie kompleksu znajduje się garaż wielopoziomowy dla 100 samochodów oraz parking wewnętrzny z 40 miejscami postojowymi. Przewidziano także 15 miejsc parkingowych w zatoczce przy ulicy Wydawniczej. Współczynnik miejsc parkingowych dla wynajmowanej powierzchni wynosi 1/60m kw.

Recepcja
Recepcja zlokalizowana w holu głównym budynku zapewnia profesjonalną i przyjazną obsługę zarówno pracowników biur, jak i ich gości oraz klientów. Przy wejściu do budynku znajduje się jasne, przeszklone atrium, w którym można wygodnie usiąść w oczekiwaniu na umówione spotkanie.

Sala konferencyjna
Budynek został wyposażony w wielofunkcyjną salę konferencyjną mieszczącą 200 osób. Przewidziano możliwość podziału sali ściankami akustycznymi na trzy mniejsze pomieszczenia dla 50 osób, wyposażone w niezależne wejścia, klimatyzację oraz najnowsze systemy audiowizualne i komunikacyjne. Sala konferencyjna posiada własny hol, zaplecze cateringowe i sanitarne oraz szatnie. Można też skorzystać z restauracji znajdującej się w bezpośrednim sąsiedztwie.

Restauracja
Restauracja została zlokalizowana na parterze i jest dostępna bezpośrednio z holu głównego. Dodatkowo posiada niezależne wejście z dziedzińca. Lokal może pomieścić ok. 50 osób. Przy restauracji zaprojektowano salonik prasowy.

Taras na dachu
Ogród zaaranżowano nad czterokondygnacyjną częścią budynku biurowego. Jest to miejsce odpoczynku, osłonięte od hałasu ulic zielonymi kurtynami akustycznymi. 20 metrów nad ziemią, w samym centrum świata biznesu, powstała pełna zieleni oaza spokoju. Pozwala ona na szybkie zregenerowanie sił i bardziej efektywną pracę w dalszej części dnia. Centralna lokalizacja ogrodu zapewnia łatwy dostęp wszystkim użytkownikom budynku.

KOMPLEKS BIUROWY FORUM 76

Lokalizacja: al. Piłsudzkiego 76, Łódź
Autor: Pracownia Archidea Spp
Inwestor: Virako Sp. z.o.o. dawniej Faktoria Sp. z o.o.
Generalny wykonawca: spółka Condite z grupy Kolporter
Powierzchnia całkowita: 12 005 m2
Powierzchnia jednej kondygnacji: 900-1 200 m2
Projekt: 2007
Realizacja: maj 2009
Koszt: Budowę sfinansował BRE Bank Hipoteczny SA oraz BRE Bank SA.