Architektura MuratorProjektyKaplica Dźwięku w Chinach

Kaplica Dźwięku w Chinach

W górskiej dolinie na północ od Pekinu powstaje sala koncertowa. Inspiracją do jej formy stały się właściwości przestrzeni rezonacyjnych muszli, drewnianych instrumentów, a nawet ludzkiego ucha. Za projekt odpowiada pracownia OPEN.

Kaplica Dźwięku w Chinach
Chapel of Sound, proj. OPEN Architecture
Chapel of SoundChengde, China
Zespół projektowyZhou Tingting, Fang Kuanyin, Lin Bihong, Kuo Chunchen, Hu Boji, Yang Ling, Li Li, Chen Yang
InwestorAranya
Powierzchnia całkowita790.0 m²
Data realizacji (początek)2017
Data realizacji (koniec)2019

W jednej z dolin w górach Yan Shan, na północ od Pekinu, powstaje Kaplica Dźwięku – na wpół odkryta sala koncertowa wyglądająca jak prehistoryczny głaz. Wykonano ją w całości z betonu zmieszanego ze skruszonymi lokalnymi skałami. Bryła w kształcie odwróconego stożka mieści amfiteatr, scenę plenerową, platformy widokowe i pomieszczenia pomocnicze. Aby budynek zapewniał jak najpełniejsze doświadczenie dźwięku, jego forma została podyktowana akustyką. Inspiracją do jej kształtowania stały się właściwości przestrzeni rezonacyjnych muszli, drewnianych instrumentów, a nawet ludzkiego ucha. Otwory na górze i po bokach konstrukcji działają jak obszary pochłaniające dźwięk, aby uniknąć niepożądanych pogłosów, jednocześnie pozwalając na dostrzeżenie widoków i usłyszenie dźwięków natury otaczającej górskiej doliny. Kaplica ma być więc miejscem kontemplacji nie tylko muzyki tworzonej przez człowieka, lecz także przez przyrodę – śpiew ptaków, odgłosy deszczu czy wiatru również tworzą swoiste kompozycje.

Pomysł ten stworzył zespół projektowy z interdyscyplinarnej pracowni OPEN, którą założyli Li Hu i Huang Wenjing w Nowym Jorku. Kaplica Dźwięku dostała nagrodę Progressive Architecture, będącą jednym z najważniejszych wyróżnień za twórczą praktykę w Ameryce Północnej, które przyznaje się projektom innowacyjnym, promującym nowe myślenie w dziedzinie architektury. Zaprojektowana w harmonii z otaczającą doliną i ukształtowana przez naturalne właściwości dźwięku, kaplica oferuje nie tylko wyjątkową wizję miejsca koncertowego, ale także na nowo definiuje koncepcję samego koncertu.

Zakończenie realizacji zaplanowano na jesień 2019 roku.

Miasto postpandemiczne. Jak powinny wyglądać samowystarczalne jednostki miejskie po pandemii? Xiong'an ma być pierwszym miastem postpandemicznym. To urbanistyczna odpowiedź m.in. na obecny światowy kryzys związany z pandemią COVID-19.
Park krajobrazowy w Xingyi Międzynarodowe konsorcjum, w którego skład wchodzą trzy młode biura architektoniczne z Warszawy, Lublina i Poznania, zwyciężyło w konkursie na projekt parku krajobrazowego w Xingyi w południowo-zachodniej części Chin.
Polska architektura w Chinach Przygotowana przez „A-m” i MSZ podróżująca wystawa Polska. Architecture tym razem odwiedziła 30-milionowe Chongqing w centralnej części Chin. Otwarciu ekspozycji towarzyszyło polsko-chińskie forum architektów zorganizowane przez Konsulat RP w Czengdu we współpracy z Chongqing Survey & Designing Association, w którym ze strony polskiej wzięli udział m.in. Piotr Kuczyński z Kuryłowicz & Associates, Jan Belina-Brzozowski i Wojciech Kotecki z BBGK Architekci, Wojciech Młynarczyk z Młynarczyk Architekt oraz Marcin Szczelina – relacja Beaty Tylec-Skórki.
Centrum kulturalne w Szanghaju Wielofunkcyjny zespół Bund Finance Center zaprojektowany wspólnie przez pracownie Foster + Partners oraz Heatherwick Studio stanowi element rewitalizacji nabrzeża rzeki Huangpu w historycznej części Szanghaju. Głównym elementem założenia jest budynek centrum kulturalnego – siedziba Fundacji Fosun z charakterystyczną ruchomą elewacją. Składa się ona z trzech przesuwnych zasłon, zbudowanych łącznie z 675 metalowych rur o długości od 2 do 16 metrów, podwieszonych do automatycznie sterowanych prowadnic – pisze Maciej Lewandowski.
Biblioteka w Tiencinie Bibliotekę zlokalizowano na granicy miejskiego parku, w zespole pięciu budynków o funkcji kulturalnej zaprojektowanych przez takie pracownie jak Bernard Tschumi Architects i GMP. Geometria pięciokondygnacyjnego gmachu zmienia się od typowej, prostokreślnej bryły, do krzywoliniowej sali głównego atrium, której ściany są wielopiętrowymi regałami na książki, wyposażonymi w drabiny i chodniki umożliwiające użytkownikom dostęp na poszczególne poziomy. Górną obudowę atrium stanowią stropy zbudowane z belek stalowych podwieszonych do przestrzennych, stalowych kratownic – pisze Maciej Lewandowski.
Zespół biurowo-mieszkaniowy Chaoyang Park Plaza w Pekinie W skład zespołu wchodzi dziesięć budynków o charakterystycznej, krzywoliniowej formie: dwie bliźniacze, asymetryczne wieże biurowe, wyraźnie mniejsze obiekty handlowo-usługowe oraz dwa budynki wielorodzinne. Metalowe żebra artykułujące przeszklone elewacje biurowców są elementem systemu wymiany powietrza i zostały zaprojektowane specjalnie dla tego założenia. Cyrkulujące w nich powietrze jest zasysane znad powierzchni wody wypełniającej baseny w przyziemiu budynków, co powoduje jego wstępne schłodzenie i nawilżenie – pisze Maciej Lewandowski.