Architektura MuratorProjektyMedusa group szuka recepty na nowe centrum Wawra

Medusa group szuka recepty na nowe centrum Wawra

Na zlecenie Dom Development studio medusa group opracowuje projekt zagospodarowania poprzemysłowych terenów w centrum Wawra. Wstępna koncepcja, uwzględniająca możliwości przestrzenne tej części dzielnicy, zostanie poddana konsultacjom społecznym.

Medusa group szuka recepty na nowe centrum Wawra
Nowe zagospodarowanie terenów przy ul. Pożaryskiego w Wawrze, proj. medusa group
Nowe zagospodarowanie terenów przy ul. Pożaryskiego w Wawrze
Autorzymedusa group, Przemo Łukasik, Łukasz Zagała
Współpraca autorskaLeszek Fliciński, Natalia Gurak, Monika Muszyńska, Paulina Słocińska, Tomasz Majewski, Łukasz Chmiel, Miłka Niezgoda, Katarzyna Bobrowska, Jacek Pisarczyk, Patrycja Stołny-Sapko, Natalia Duczmal, Michał Sokołowski, Michał Laskowski, Tymoteusz Sapa, Krzysztof Weber, Mateusz Małecki
InwestorDom Development
Powierzchnia użytkowa26000.0 m²
Projekt2020
Projekt drogowyETC Polska

Wawer od lat przoduje w Warszawie pod względem liczby archaicznych pieców, zwanych też kopciuchami, które w dużej mierze odpowiadają za powstawanie smogu. Władze miasta robią jednak wiele, by rozwiązać problem. W ubiegłym roku Rada Warszawy przekazała dzielnicy 11,5 mln na likwidację „kopciuchów” komunalnych. Dzięki tym środkom mają zostać wykonane audyty energetyczne dla 43 budynków, przeprowadzona zostanie ich termomodernizacja, a 114 starych pieców zastąpią niskoemisyjne źródła ciepła. W przywracanie Wawrowi dawnego charakteru przyjaznej do życia osady na linii otwockiej zaangażowała się właśnie śląska pracownia medusa group. Na zlecenie spółki Na zlecenie Dom Development biuro opracowuje projekt kompleksowej rewitalizacji jednego z kwartałów na terenie osiedla Międzylesie

Lekiem dla zdewaluowanej części osiedla ma być ekologia, czytelna komunikacja i próba tworzenia wielopokoleniowej społeczności. W Wawrze medusa dostrzegła szansę na odwrócenie negatywnych skutków, wywołanych przez przemysł. Wymaga to jednak wnikliwego wywiadu i postawienia trafnej diagnozy. Dlatego w rozmowach z mieszkańcami przedstawią wkrótce swoje wstępne koncepcje i zderzą je z ich oczekiwaniami
– czytamy w informacji prasowej.

Czytaj też: Przemo Łukasik o osiedlu Bolko w Bytomiu |

Rewitalizacja Wawra objąć ma poprzemysłowe tereny przy ul. Pożaryskiego, zlokalizowane w bezpośrednim sąsiedztwie urzędu dzielnicy i centrum handlowego Ferio. Nowe centrum ma być zielonym sercem dzielnicy (powierzchnia biologicznie czynna ma stanowić aż 39% powierzchni projektowanego terenu). Przewidziano też czytelne strefowanie funkcji, handel i usługi w parterach budynków mieszkalnych, a także efektowne przestrzenia publiczne.

Medusa group szuka recepty na nowe centrum Wawra
Nowe zagospodarowanie terenów przy ul. Pożaryskiego w Wawrze, proj. medusa group

Zielony Wawer według medusa group

Zaczynem nowego życia będą trzy budynki mieszkalne z ogólnodostępnymi zielonymi dziedzińcami i ogrodami deszczowymi. Kształtowana amfiteatralnie zabudowa miałaby trzy piętra od strony ul. Pożaryskiego, wzrastając do sześciu od strony fabryki ABB. Wstępne założenia przewidują zachowanie istniejącego drzewostanu wokół budynków i uzupełnienie go o trawiaste wydmy, zielone balkony i dachy ze szklarniami do uprawy warzyw i ziół. Do podobnych działań architekci chcą zachęcić sąsiadów. Liczą na to, że dobre przykłady na nowo zagospodarowanym terenie zaowocują współpracą m.in. z właścicielami fabryki ABB, której dachy mogłyby zmienić się w przyszłości w ogrody z panelami słonecznymi.

Kluczowym elementem nowego zagospodarowana terenu mają być przestrzenie wokół budynków, zielone kieszenie dziedzińców, na których powstanie infrastruktura do rekreacji i wypoczynku. Podstawą życia dzielnicy będzie plac miejski z wygodnymi drewnianymi meblami, trybuną i miejscem na targi śniadaniowe. W planie jest też rozbudowa pobliskiej szkoły podstawowej i połączenie jej ścieżką rowerową z centrum dzielnicy. Wstępna koncepcja projektowa, uwzględniająca możliwości przestrzenne tego obszaru Wawra, zostanie poddana konsultacjom społecznym.

Dom Origami / Toruń Obiekt inspirowany sztuką origami to wynik fascynacji inwestorów kulturą Japonii. Jest też rzeźbą ogrodową oglądaną z głównego domu. O nowej realizacji medusagroup pisze Monika Arczyńska.
Latarnia Bytom – projekt Przema Łukasika na 25-lecie „A-m” Z okazji jubileuszu „Architektury-murator” nieczynna elektrociepłownia Szombierki rozbłysła światłem! To symboliczny apel o ochronę postindustrialnego dziedzictwa Bytomia.
Klopsztanga w miastach przyszłości 2050: Przemo Łukasik o projektowaniu miast Jak będą wyglądały polskie miasta za 30 lat? Czy będzie w nich miejsce na klopsztangę? Wywiad z Przemo Łukasikiem z medusa group inauguruje nowy cykl rozmów o przyszłości polskich miast w 2050 roku.
Zespół.KTW w Katowicach Kompozycja przestrzenna budynków odpowiada lokalnemu kontekstowi. Forma przesuniętych bloków jest wynikiem wypiętrzającego się układu prostopadłościennych brył Muzeum Śląskiego i siedziby NOSPR. O wyzwaniach związanych z realizacją piszą Przemo Łukasik i Łukasz Zagała.
Nowy Rynek D w Poznaniu: nowa realizacja medusa group Kolejny budynek kompleksu Nowy Rynek w Poznaniu gotowy! Budynek D projektu śląskiej pracowni medusa group otrzymał właśnie pozwolenie na użytkowanie.
Osiedle Bolko w Bytomiu: budynki z ekonomicznych bloczków projektu medusa group Osiedle Bolko to pierwszy zespół mieszkaniowy realizowany przez pracownię medusa group w rodzinnym Bytomiu. Projektem na swojej stronie chwalą się nawet władze miasta.
Przemo Łukasik o osiedlu Bolko w Bytomiu To kolejna szansa na odczarowanie Bytomia, który wielu kojarzy się wciąż z poprzemysłowym zapadliskiem. Tymczasem to miejsce z ogromnym potencjałem, niczym dawny Berlin. Nowe osiedle, które zaprojektowaliśmy zaoferuje świetne warunki na start dla młodych ludzi – przekonuje Przemo Łukasik z medusa group.
Zespół biurowy Wave w Gdańsku projektu medusa group [NOWE ZDJĘCIA] Prezentujemy Wave projektu medusa group. Po odwołujących się do industrialnej przeszłości realizacjach w Katowicach, Bytomiu, Gliwicach i Łodzi, przyszła kolej na Gdańsk. Tym razem architekci zaprojektowali budynki inspirowane rytmiczną kompozycją portowych składów kontenerowych.