Architektura MuratorProjektyMost - muzeum w Norwegii

Most - muzeum w Norwegii

Pracownia Bjarke Ingels Group zaprojektowała budynek łączący funkcje przestrzeni ekspozycyjnej i mostu. Obiekt powstanie w otoczeniu malowniczego krajobrazu na terenie parku rzeźby około 50 km na północ od Oslo.

Muzeum Kistefos projektu Bjarke Ingels Group
Wizualizacja. Dzięki uprzejmości Bjarke Ingels Group
Muzeum Kistefos
AutorzyBjarke Ingels Group Bjarke Ingels, David Zahle
Współpraca: AKT II, Max Fordham, Davis Langdon, GCAM, MIR
Kierownik projektu:Brian Yang
Zespół projektowyAlina Tamosiunaite, Christian Dahl, Ryohei Koike, Balaj Alin Iulian, Marcelina Kolasinska, David Tao, Jan Magasanik, Tiina Juuti, Kamilla Heskje, Eva Seo Andersen, Finn Nørkjær, Andreas Klok Pedersen
InwestorMuzeum Kistefos
Powierzchnia:1400 m²

Park rzeźby Kistefos został otwarty w 1999 roku na terenie otaczającym zabytkową papiernię, około 50 km na północ od Oslo. W jego kolekcji znajdują się prace takich artystów jak Anish Kapoor, Olafur Eliasson, Fernando Bottero i Elmgreen & Dragset, eksponowane w malowniczym otoczeniu rzeki Randsleva i jej gęsto zalesionych brzegów.

Wkrótce muzeum zostanie powiększone o budynek, którego projekt opracowała pracownia Bjarke Ingels Group. Nie będzie to jednak zwyczajny pawilon ekspozycyjny. Obiekt będzie pełnił funkcję dodatkowej przestrzeni wystawienniczej, a jednocześnie mostu łączącego tereny parku leżące na przeciwległych brzegach rzeki. Architekci zaprojektowali skręcony wokół własnej osi, rozpięty nad wodę prostopadłościan.

We wnętrzu, po stronie południowej znajdą się galerie obrazów, nowych mediów i rzeźb. Natomiast po stronie północnej zaplanowano horyzontalną, przeszkloną galerię z przeznaczeniem dla dużych instalacji, oferującą widoki na okolicę. Elewacja zostanie wykonana ze szczotkowanej stali nierdzewnej, a przeszklenie z dużych tafli szklanych z filtrem UV, zabezpieczających dzieła sztuki przed szkodliwym działaniem światła dziennego. Zintegrowane z fasadą osłony przeciwsłoneczne pozwolą na częściowe bądź całkowite wyciemnienie wnętrz.

Jesteśmy zafascynowani spektakularnym krajobrazem Kistefos – zakręcającą rzeką, jej zadrzewionymi brzegami i zróżnicowaniem wysokości terenu. (...) Muzeum ma być mostem, nie celem, a wystawa wewnątrz kontynuacją szlaku biegnącego przez park – powiedział Bjarke Ingels. Architekt podkreślił też, że Kistefos Muzeum będzie pierwszym w historii pracowni projektem polegającym na połączeniu funkcji obiektu publicznego i infrastrukturalnego w ramach jednego budynku.

Apartamentowiec The Silo w Kopenhadze Rewitalizacja terenów Portu Północnego w Kopenhadze jest obecnie największym projektem urbanistycznym w Skandynawii. Do roku 2025 planuje się tu realizację mieszkań dla 100 tys. osób. W ramach przedsięwzięcia na cele mieszkaniowe przebudowano m.in. silos zbożowy z lat 60. XX wieku. Dziś to dwunastokondygnacyjny apartamentowiec mieszczący na 17 poziomach 38 indywidualnych jednostek mieszkalnych o powierzchni od 106 do 401 m2 i wysokości dochodzącej do 7 m – pisze Maciej Lewandowski.
Norweskie tradycje - muzeum w Romsdal Romsdal Folk Museum to hołd dla tradycyjnej, norweskiej architektury. Inspiracją dla projektantów z pracowni Reiulf Ramstad Arkitekter były kościoły klepkowe, charakteryzujące się wysoką sylwetą, strzelistą wieżą i spadzistym dachem.
Nadmorskie schroniska w Danii Łącznie 50 drewnianych kabin oddano do użytku turystów odwiedzających południową Danię. Projekt powstał w pracowni LUMO Architects.
Zespół sportowy w Hellerup w Danii Ze względu na niewielką działkę, nowa sala gimnastyczna została zagłębiona cztery metry pod poziom terenu pośrodku szkolnego dziedzińca. Powierzchnia wielokrzywiznowego zadaszenia opartego na konstrukcji z sosnowego drewna klejonego stanowi dziś atrakcyjną przestrzeń spotkań dla uczniów. Umieszczono tu siedziska z blachy powlekanej, na których spodzie zamontowane zostały lampy LED, tworzące po zmierzchu efektywne oświetlenie placu.
Oranżeria w barokowym ogrodzie Obiekt jest połączeniem form wywiedzionych z historii architektury i współczesnych materiałów. Punktem wyjścia dla projektantów był rzymski kościół San Carlo alle Quattro Fontane Francesca Borrominiego.
Most "Motyl" w Kopenhadze Uniesione przęsła mostu tworzą charakterystyczną formę przypominającą skrzydła motyla. Za projekt odpowiada pracownia Dietmar Feichtinger Architectes.