Architektura MuratorProjektyNowe punkty wejść do Tatrzańskiego Parku Narodowego

Nowe punkty wejść do Tatrzańskiego Parku Narodowego

Rozstrzygnięto konkurs na projekt nowych punktów wejść do Tatrzańskiego Parku Narodowego. Pierwszą nagrodę otrzymała pracownia 2pm, znana m.in. z Pawilonu Polski na Expo 2015 w Mediolanie. Zwycięska propozycja to nowoczesne ujęcie koliby - drewnianego, górskiego szałasu.

Nowe punkty wejść do Tatrzańskiego Parku Narodowego
Źródło: 2pm

Punkty wejścia do Parku to miejsca położone w sąsiedztwie parkingów lub przystanków komunikacji, gdzie turyści rozpoczynają wędrówkę po terenie Tatrzańskiego Parku Narodowego. W ich obrębie znajdują się m.in. kasy, punkty informacji turystycznej i sprzedaży wydawnictw, tablice informacyjne, ciągi komunikacyjne, miejsca odpoczynku i toalety. Istniejące obiekty to kilkunastoletnie budynki, zbudowane w nawiązaniu do stylu zakopiańskiego, które nie spełniają już wymogów obsługi ruchu turystycznego. Na terenie TPN znajduje się 17 takich punktów, o różnych gabarytach.

Ogłoszony przez Tatrzański Park Narodowy konkurs zalecał prostą formę, nie naśladującą stylu zakopiańskiego, użycie współczesnych rozwiązań konstrukcyjno-materiałowych i wykorzystanie drewna jako przeważającego materiału elewacyjnego. Na konkurs wpłynęło 27 prac. Zwyciężyła koncepcja zespółu w składzie Michał Adamczyk, Piotr Bylka, Piotr Musiałowski, Krzysztof Nowotka. Drugie miejsce zajęła pracownia APP Wojciech Marciniak, a trzecie EMA STUDIO – Ewelina Siestrzewitowska, Mateusz Gierszon i Antoni Surowiak.

To kolejny sukces pracowni 2pm, odpowiedzialnej za projekt Pawilonu Polski na Expo 2015 w Mediolanie. W 2015 roku architekci zdobyli też pierwszą nagrodę w konkursie na projekt tężni w Busku Zdroju oraz szereg innych nagród i wyróżnień (m.in. drugą nagrodę w konkursie na stadion w Olsztynie oraz wyróżnienie w konkursie na zadaszenie dziedzińca Muzeum Warszawy).

Punktem wyjścia dla projektu nowych punków wejścia do TPN była konstrukcja koliby, kształt i detal jej dwuspadowego dachu oraz skojarzenia związane z szarym, wysrebrzonym słońcem i deszczem drewnem. Aby uniknąć bezpośrednich nawiązań historycznych, bryła szałasu została zgeometryzowana, co dodatkowo podkreśla prostopadły układ desek pokryciowych (dranic) oraz detal przeciągnięcia jednej płaszczyzny dachu nad drugą, stosowany pierwotnie w szałasach. Kalenica dachu, równoległa do płaszczyzny terenu, biegnie jednak po przekątnej w stosunku do rzutu poziomego.

Pokrycie dachu i trzech ścian kasy TPN stanowi srebrzysto-szare drewno. Czwarta ściana obiektu - otwierająca się na ciąg komunikacyjny, stanowiący wejście na teren parku, jest niejako "wydrążona" w bryle. W kontraście do naturalnie starzonej faktury dachu, impregnowana sklejka stanowi cieplejszy optycznie akcent. Przeszklone witryny zapewniają dobrą widoczność strefy wejścia a umieszczony na szybie motyw parzenicy jest propozycją rozwiązania komunikacji głosowej.

W zwycięskiej pracy zawarto koncepcję dwóch, położonych w Dolinie Białego (mniejszy) oraz Dolinie Kościeliskiej (o wysokiej przepustowości) z możliwością adaptacji na pozostałe. W wariancie małym zespół obiektów składa się z pawilonu o dwóch stanowiskach. W wariancie większym pawilon został powiększony o dodatkowe stanowiska kasowe, a punkt informacyjny jest umieszczony w osobnym budynku. Na bazie zaproponowanych modułów, istnieje możliwość wygenerowania różnych układów przestrzennych. We wszystkich wejściach TPN, pawilony położone są po obu stronach drogi, tworząc symboliczną bramę i wyznaczając granicę parku, co dodatkowo podkreślają wpuszczone w posadzkę elementy blaszane z nazwą lokalizacji.

 

Tagi:
2PM
Tężnia solankowa w Busku-Zdroju Architektura tężni jest ramą dla ruchu odbywającego się wewnątrz niej. Tworzy przestrzenny kontekst dla uzdrawiania tam ciała i zmysłów. O nowej realizacji biura 2pm architekci pisze Janusz Sepioł.
Pawilony w Tatrach Na terenie Tatrzańskiego Parku Narodowego powstaną nowe pawilony wejściowe. Konkurs na ich projekt wygrała warszawska pracownia 2pm.
Tajemniczy ogród – o projekcie polskiego pawilonu na Expo pisze Piotr Musiałowski Plan pawilonu prowadzi przez symboliczny tajemniczy ogród z ciągnącymi się w nieskończoność szpalerami drzew. Jego obraz nie ukazuje się zwiedzającym od razu. Najpierw należy pokonać długą, zmieniającą kierunek i poziom drogę. Istotą wywoływanego odczucia jest kontrast pomiędzy wąską i wysoką przestrzenią szczeliny wejścia a horyzontalną przestrzenią ogrodu – pisze współautor projektu Piotr Musiałowski.
Projekt tężni z kompleksem uzdrowiskowym w Busku-Zdroju W parku zdrojowym "Za Maskalisem" Busku Zdroju powstanie nowy kompleks uzdrowiskowy. Obejmie on tężnię i pawilon ogrodowy kryjący pijalnię wód i oranżerię. Autorem koncepcji nagrodzonej w konkursie architektonicznym organizowanym przez kielecki oddział SARP jest warszawska pracownia 2PM.
Pawilon Polski na Expo 2015 w Mediolanie [ZDJĘCIA] Od początku maja można odwiedzać Pawilon Polski na Expo 2015 w Mediolanie. Za ażurową elewacją ukryto labirynt prowadzący do ogrodu symbolizującego owocowy sad. Aby uzyskać efekt bezkresnej, zielonej przestrzeni ściany wokół zostały wyłożone lustrzanymi powierzchniami. Prezentujemy zdjęcia pawilonu zaprojektowanego przez warszawską pracownię 2PM.
Projekt pawilonu Polski na EXPO 2015: Polska po drugiej stronie lustra Pawilon Polski na EXPO 2015 w Mediolanie - wiemy już jak będzie wyglądał. Zobacz nagrodzone projekty i prace nadesłane na konkurs [GALERIA] Wystawa pokonkursowa odbyła się w dniach 7-8 czerwca w Warszawie