Architektura MuratorProjektyOaza przyszłości

Oaza przyszłości

Masdar Plaza jest próbą stworzenia wizjonerskiego miejsca, przy najwyższym poziomie wiedzy i kompetencji w dziedzinie nauki, technologii i metod budowy na całym świecie. Nietuzinkowe myślenie o architekturze pozostaje w równowadze ze zrównoważonym projektowaniem.

fotka z /zdjecia/Masdar_300dpi_Simon_04_11.jpg
Masdar Plaza Masdar, Zjednoczonye Emiraty Arabskie
AutorzyLaboratory for Visionary Architecture (LAVA)
Zespół projektowyChris Bosse, Tobias Wallisser, Alexander Rieck

 

LAVA
Laboratory for Visionary Architecture
Chris Bosse, Tobias Wallisser, Alexander Rieck
http://www.l-a-v-a.net/

Solarne parasole są jednym z aspektów wygranej w konkursie międznarodowej grupy Laboratory for Visionary Architecture (LAVA) dla centrum Masdar w Zjednoczonych Emiratach Arabskich (United Arab Emirates (UAE)) - na projekt ekomiasta.

Rzym, Ateny, Florencja, większość wielkich historycznych miast miały swoje place przy epicentrum, gdzie toczyło się życie społeczeństwa. Podobnie centrum Masdar w założeniu architeków musi być charakterystycznym miejscem, które przyciągnie uwagę całego świata w kierunku zrównoważonych technologii. Projekt koncentruje się na realizacji trzech kluczowych zagadnień, wykazania korzyści płynących ze zrównoważonej technologii, ich aktywacji zgodnie z potrzebami funkcjonalnymi oraz wchodzenie w interakcje z mieszkańcami w celu dalszego, dynamicznego rozwoju populacji Masdar.

Żywe siedlisko Oasis of the Future jest pomyślane jako otwarta przestrzeń, w której zlokalizowano wszystkie istotne funkcje, jak hotel, sale konferencyjne, sklepy. Plaza jest w stanie zmienić się na kino letnie czy pomieścić międzynarodowe imprezy, a nawet uroczystości państwowe. Elastyczne wykorzystanie przestrzeni, przy optymalnej wydajności. Obiekty użyteczności publicznej pozostają wrażliwe na temperaturę, a nowoczesna technologia aktywizuje niską intensywność oświetlenia w odpowiedzi na ruch pieszych. Budynki otaczające wąwozy Plaza wywołują mistyczne porównania z Grand Canyon i wejście do Petry.

Analizując ruch wewnątrz i na zewnątrz Plaza, architekci dążyli do podkreślenia układu "pętli", co umożliwia obiżenie kosztów energii przy najwyższym poziomie komfortu użytkownika w korelacji z przepływem pieszych. Zrównoważona inżynieria wynika z filozofii równowagi "wizji przyszłości" w powiązaniu z "faktem naukowym i dostępnością". Celem jest zapewnienie Abu Dhabi Energy Company najniższej emisji dwutlenku węgla. Specjaliści od inżynierii przeanalizowali każdy składnik potencjalnego wydatku energii i efektywności poszczególnych badanych w celu zmniejszenia CO2. Czujniki chłodzenia stwarzają możliwość wykorzystania ciepła podczas obciążenia szczytowego. Interaktywne, otwarte parasole zapewniają cień i przechwytują energię w ciągu dnia; składane w nocy - uwalniają przechowywane ciepło. Czujniki na fasadach reagują na kąt padania słońca i poziomu jego natężenia.

Almere 2030 Biuro MVRDV zostało włączone do pracy nad koncepcją na rzecz rozwoju nowego miasta, które stanie się piątym co do wielkości największym obszarem w zachodniej Holandii.