Architektura MuratorProjektyPodwarszawski Dom W

Podwarszawski Dom W

Projekt domu jednorodzinnego opracowany został przez studio STOPROCENT Architekci. Naturalne ukształtowanie terenu i obszerny program użytkowy miały ważny wpływ na formę budynku.

Dom W
Fot.: STOPROCENT Architekci
Dom W
AutorzySTOPROCENT Architekci, Przemek Kaczkowski i Magda Morelewska
Współpraca autorskaAleksandra Wolffgram
Powierzchnia terenu15900.0 m²
Powierzchnia użytkowa370.0 m²
Projekt (data)2016

Obiekt zaprojektowano na dużej działce pod Warszawą, otoczonej sosnowym lasem. Ukształtowanie terenu jest nieregularne, wyniesione w kierunku południowym i północnym. Prosta forma budynku ma łagodnie wpisywać się w naturalne otoczenie i nie dominować nad tym terenem mimo dużego programu użytkowego. To zadanie osiągnięto przez podział bryły na kilka mniejszych elementów. Od strony ulicy mają one identyczną wysokość i proporcje, a skontrastowano je materiałem elewacyjnym. Jedna z kondygnacji jest natomiast ukryta w zboczu działki, widocznym od jej wnętrza.

Decyzje projektowe architekci tłumaczą następująco: Funkcjonalny podział domu jest ściśle powiązany z podziałem architektonicznym budynku. W czarnym domku, ulokowano część dzienną z kuchnią jadalnią i salonem. Przestrzeń nad salonem jest otwarta na dwie kondygnacje, aż do dachu, a nad kuchnią i jadalnią umieszczono małą antresolę z gabinetem. Biały domek mieści część techniczną z kotłownią i dwustanowiskowym garażem. Kondygnacja przyziemia mieści głównie funkcję sypialną przewidzianą dla licznych domowników.

Klatkę schodową łączącą oba poziomy zaprojektowano w niskim łączniku pomiędzy dwoma domkami. Tam też znajduje się główne wejście do budynku z wiatrołapem i garderobami.

Wokół domu, na różnych poziomach przewidziano dużą liczbę tarasów, które pozwolą mieszkańcom korzystać z wyjątkowo atrakcyjnego leśnego otoczenia.

Polska Zagroda: nowoczesne siedlisko według BXBstudio W miejscu pięciu dawnych budynków gospodarczych architekci z BXBstudio zaprojektowali pięć nowych, w typologii nowoczesnej stodoły. Połączone bryły tworzą współczesne siedlisko, które poprzez pomosty i kładkę na piętrze zintegrowano z otaczającą zielenią.
Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt Dom Graniczny z jednej strony zamyka wnętrza na hałas dobiegający z pobliskiej ulicy, z drugiej otwiera widoki na intymne patio i daleką perspektywę ogrodu. Prezentujemy najnowszą koncepcję pracowni Toprojekt.
Honay House w Dursztynie koło Nowego Targu Na szczycie góry Honaj w polskiej części Spisza stanął niewielki Honay House. Wakacyjny domek z prefabrykatów zaprojektowali architekci z polsko-chińskiego studia JANG.
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie W willowej okolicy na warszawskich Włochach stanął nowy dom jednorodzinny według projektu pracowni Kruszewski Architekci. Prosta, powściągliwa bryła kadruje widoki na pobliski park z zespołem malowniczych stawów.
Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch Dom w podwarszawskim Józefosławiu miał być pełen światła i pomieścić czteroosobową rodzinę. By zapewnić optymalne nasłonecznienie wnętrz, architekci skomponowali budynek z dwóch brył o nieco odmiennych rzutach.
Dom jednorodzinny The Sunny w Konstancinie The Sunny to kolejny po Kamiennej Rezydencji Steinhaus i Dworku w Lesie + dom jednorodzinny, który Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz realizuje w ścisłym centrum Konstancina.