Architektura MuratorProjektyPolski kościółek zrębowy

Polski kościółek zrębowy

Punktem wyjścia dla projektu była konstrukcja stosowana w zabytkowych kościołach zrębowych. Za pomocą prostych zabiegów projektowych uzyskano nowoczesną formę nawiązującą do tradycyjnej drewnianej architektury. Projekt powstał w pracowni BXBStudio - Bogusław Barnaś.

Polski kościółek zrębowy
Model, BXBStudio - Bogusław Barnaś

Kościoły zrębowe występujące na terenie południowej Polski to cenne zabytki architektury drewnianej. Zaprojektowany przez pracownię BXBStudio - Bogusław Barnaś kościółek, to próba zastosowania elementów tradycyjnego budownictwa dla uzyskania nowoczesnej formy. Budynek opiera się na konstrukcji zrębowej obróconej o 90 stopni, przy czym odwrócono zarówno kierunki jak i materiały. Tradycyjny dach pokryty gontem stał się wielkimi wrotami, zapraszającymi wiernych na modlitwę do środka, a kamienna podmurówka - ołtarzem. Drewniane bale obróconej konstrukcji, łączone na zrąb, formują nie tylko boczne ściany obiektu, ale również podłogę i strop.

Poprzez przesunięcie wybranych bali uzyskano zróżnicowany poziom posadzki - schody wejściowe oraz podniesiony ołtarz. Z kolei przesuwając w dół wybrane belki stropu zapewniono dostęp światła dziennego od góry. Pozostałe dwie ściany kościółka - frontowa i tylna, zostały zaprojektowane z materiałów analogicznych do tych używanych historycznie. Wejściowe wrota wykonane z gontu pozwalają na całkowite otworcie wnętrza kościoła na krajobraz. Nad wejściem inspirowanym tradycyjnymi sobotami oraz strzelistymi dzwonnicami umieszczono geometryczny dzwon. Jedyny kamienny element - monumentalna ściana ołtarza z wyciętą szczeliną na kształt krzyża, przez które wpada światło, stwarza aurę mistycyzmu i intymności oraz skupia uwagę na najważniejszą część kościoła - prezbiterium.

Szklany dach i rozsuwana mechanicznie ściana zachodnia zostały tak zaprojektowane, aby nie konkurować z ciepłym, drewnianym wnętrzem. Ornament w nawie głównej zastąpiono światłem filtrowanym przez bez belki, które przebijając ściany boczne, tworzą geometryczny, abstrakcyjny motyw na zewnątrz.

Tagi:
Dom Symbiotyczny – powrót do przeszłości w nowoczesnym wydaniu Projekt Domu Symbiotycznego stanowi próbę nowej definicji zasad współżycia z naturą przy jednoczesnym zachowaniu komfortu użytkowników oraz wykorzystaniu najnowszych technologii. Koncepcję obiektu, w którym znalazło się miejsce zarówno na nowoczesny kurnik i stodołę, jak i basen czy szklarnię opracowały dwa biura: BXBstudio Bogusław Barnaś i Studio Projektowe Paweł Jarosz.
Stodoła Spotkań – centrum rekreacji w Ryglicach koło Tarnowa Na zlecenie władz Ryglic pracownia BXBstudio Bogusław Barnaś zaprojektowała niewielki pawilon inspirowany tradycyjną polską architekturą drewnianą. Oddany właśnie do użytku budynek pełnić ma funkcję centrum rekreacji i lokalnego miejsca spotkań.
BXBstudio projektuje kwartał zabudowy w Dżuddzie w Arabii Saudyjskiej Pracownia BXBstudio-Bogusław Barnaś opracowała projekt planu dla nowego założenia urbanistycznego we wschodniej części miasta Dżudda w Arabii Saudyjskiej.
Dom Eko pod Rzeszowem Rozwiązania architektoniczne oraz szereg technicznych instalacji sprawiają, że dom jest nie tylko ekologiczny, lecz przede wszystkim tani w eksploatacji. Obiekt powstał według projektu pracowni BXBstudio Bogusław Barnaś.
Małopolska Chata Podcieniowa od BXB Studio Projekt stanowi współczesne ujęcie drewnianej architektury podcieniowej, która niegdyś stanowiła charakterystyczny element krajobrazu polskich miasteczek.
Zespół mieszkalny dla miłośnika sportu i wody Ten nietypowy zespół mieszkalny został zaprojektowany dla miłośnika sportu i wody, która dzięki umieszczeniu transparentnego basenu ponad salonem, stała się integralną częścią domu. Za koncepcję odpowiada pracownia BXB Bogusław Barnaś.