Architektura MuratorProjektyPrzebudowa studenckiego Klubu Studio w Krakowie - wyniki konkursu architektonicznego

Przebudowa studenckiego Klubu Studio w Krakowie - wyniki konkursu architektonicznego

Prezentujemy wyniki konkursu architektonicznego na przebudowę Klubu Studio w Krakowie. Pierwszą nagrodę zdobyła pracownia Jasa Stożek Architekci. Zgodnie ze zwycięską koncepcją główna elewacja klubu studenckiego będzie reinterpretacją form urządzeń przetwarzających dźwięk: paneli wzmacniaczy, końcówek mocy, odtwarzaczy i equalizerów fonii

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt przebudowy Klubu Studio w Krakowie

Modernistyczny budynek Klubu Studio w Krakowie, którego elewacje ukryte są pod wielkoformatowymi reklamami, zostanie wkrótce przebudowany. Rozstrzygnięto konkurs architektoniczny na projekt przebudowy studenckiego klubu w Krakowie. Pierwszą nagrodę uzyskała pracownia Jasa Stożek Architekci, kolejne nagrody przypadły VIDE STUDIO i Autorskiej Pracowni Projektowej Jerzy Wowczak. Wyróżnienie przyznano pracowni architektonicznej WXCA.

Obszar objęty konkursem położony jest w otulinie Zespołu Jurajskich Parków Krajobrazowych na terenie Miasteczka Studenckiego Akademii Górniczo Hutniczej w Krakowie, w kwartale zabudowy pomiędzy ul. Witolda Budryka, ul. Nawojki oraz ul. Władysława Reymonta. Istniejący budynek Klubu Studio w Krakowie, zlokalizowany przy ul. Budryka 4 w sąsiedztwie domów studenckich AGH, powstał w 1967 roku jako dwukondygnacyjny obiekt na planie kwadratu.

I nagroda - projekt przebudowy Klubu Studio pracowni Jasa Stożek Architekci

Według zwycięskiej koncepcji parter Klubu Studio będzie łączył funkcje gastronomiczne, widowiskowe, administracyjne oraz związane z obsługą imprez o charakterze kulturalno-widowiskowym. Od strony zachodniej zaprojektowano reprezentacyjny hol organizujący funkcjonalnie przestrzeń parteru. Najważniejszym pomieszczeniem będzie tu sala koncertowo-widowiskowa. Z myślą o zapewnieniu maksymalnej przestrzeni dla publiczności i doskonałej widoczności sceny, zapewniono możliwość integracji sali koncertowo-widowiskowej z przestrzenią restauracji i baru. Na piętrze klubu przewidziano balkon dla publiczności ze stałą widownią dla 120 osób, samodzielne loże wraz z zapleczem sanitarnym, pomieszczenia techniczne oraz dodatkową przestrzeń z barem.

Budynek Klubu Studio zaprojektowany został jako kubiczna, horyzontalna forma nawiązująca do istniejącego budynku. Elewacja zachodnia (główna) budynku czerpie z estetyki urządzeń muzycznych pełniących funkcje przetwarzania dźwięku. Elewację północną zaprojektowano z wertykalnym rozcięciem w postaci „ekranu” (przeszklenia) stanowiącego formę ekspozycji elementów technologii browaru. Elewacje części rozbudowanej (północna, południowa oraz zachodnia) posiadają obudowę z blachy perforowanej w napis STUDIO.

Również w projektach pozostałych nagrodzonych pracowni widać nawiązania do istniejącej, horyzontalnej bryły Klubu Studio. Poniżej plansze przedstawiające wszystkie nagrodzone prace oraz wyróżnioną koncepcję pracowni architektonicznej WXCA. Wizualizacje dzięki uprzejmości Akademi Górniczo-Hutniczej w Krakowie.

Konkurs na projekt zagospodarowania placu Czerwonych Gitar w Gdańsku Plac przed kultowym Cristalem przy al. Grunwaldzkiej we Wrzeszczu od niedawna nosi imię Czerwonych Gitar. Władze miasta ogłosiły właśnie konkurs studialny na nowe zagospodarowanie tej przestrzeni.
Kolejny konkurs na oprawę pomnika Narutowicza w Warszawie Miasto st. Warszawa ogłosiło nowy konkurs na oprawę architektoniczno-rzeźbiarską pomnika Gabriela Narutowicza. Poprzedni, w którym zwyciężyła koncepcja firmy Granity Skwara Group, został unieważniony.
Park Aktywności Rodzinnej w Wawrze: wyniki konkursu Plany realizacji Parku Aktywności Rodzinnej w Wawrze budzą kontrowersje. Czy słusznie? Władze miasta właśnie rozstrzygnęły konkurs na zagospodarowanie czterohektarowej polany w sąsiedztwie tzw. Lasku Wawerskiego.
Będzie nowa siedziba Muzeum Okręgowego w Lesznie. Właśnie ogłoszono konkurs na jej projekt Nowa siedziba Muzeum Okręgowego w Lesznie powstać ma w wyniku adaptacji i rozbudowy tzw. Starej Octowni w samym centrum miasta. Poznański oddział Stowarzyszenia Architektów Polskich właśnie ogłosił konkurs na projekt obiektu.
Będzie konkurs architektoniczny na odbudowę Pałacu Saskiego Projekt odbudowy Pałacu Saskiego zostanie wyłoniony w konkursie architektonicznym. Powołana w celu realizacji inwestycji spółka Pałac Saski planuje go ogłosić na początku 2023 roku.
W poszukiwaniu uczciwych konkursów: rozmowa z Robertem Majkutem Są konkursy, które służą tylko do finansowania biznesu organizatorów. Red Dot Design Award pokazał światu, że można tak działać. Wątpliwą sprawą jest tu już niezliczona liczba bardzo wąskich kategorii, skonstruowanych celowo tak, by niemal każdy uczestnik mógł zwyciężyć w jednej z nich.