Architektura MuratorProjektyZagospodarowanie placu Przyjaciół Sopotu

Zagospodarowanie placu Przyjaciół Sopotu

Plac Przyjaciół Sopotu w samym centrum tego wakacyjnego kurortu zyskuje nową aranżację według konkursowego projektu Wolski Architekci

Plac Przyjaciół Sopotu
Konstrukcja pawilonów będzie wykonana z drewna, a ażurowe ściany zostaną przeszklone.
Fot.: Wolski Architekci

Konkurs SARP na nową aranżację placu władze miasta ogłosiły w 2012 roku. Ponieważ żadna z nadesłanych prac nie spełniła oczekiwań, jury postanowiło nie przyznawać I nagrody (II otrzymało wówczas biuro Wolski Architekci). Do kolejnego konkursu urząd zaprosił wszystkich laureatów.

Zwycięska koncepcja zakłada realizację kilku pawilonów w formie ażurowych kubików, które pełniłyby funkcje pomocnicze dla znajdujących się tu restauracji lub kulturalne, mieszcząc na przykład punkt biblioteczny czy informacyjny. Ideą projektu jest nawiązanie do rysunku posadzki, który tworzą duże, kwadratowe pola. Zdaniem architektów podziały te powinny wyznaczać położenie i kształt elementów wyposażenia placu. Oprócz pawilonów zaproponowali więc niewielką fontannę o prostokątnej niecce i podobne w kształcie donice oraz kwadratowe parasole.

ZAKOŃCZENIE REALIZACJI: 2015

Plac Przyjaciół Sopotu
Plac Przyjaciół Sopotu, wizualizacja
Fot.: Wolski Architekci