Architektura MuratorProjektyTeatr Muzyczny w Poznaniu według Jemsów

Teatr Muzyczny w Poznaniu według Jemsów

Wyniki konkursu na nową siedzibę Teatru Muzycznego w Poznaniu wzbudziły wyjątkowo gorące dyskusje. Dziś prezentujemy pracę biura JEMS Architekci, które zdobyło w nim drugą nagrodę.

Teatr Muzyczny w Poznaniu według Jemsów

Nowy budynek Teatru Muzycznego zaplanowano na niezagospodarowanej dotąd działce u zbiegu ul. Święty Marcin i Skośnej, tuż obok Akademii Muzycznej. Miał pomieścić główną salę widowiskową na 1200 miejsc, kameralną dla 300 widzów i dodatkową przestrzeń na ok. 150-200 osób. W dwuetapowym konkursie na projekt gmachu zwyciężyło Atelier Loegler. Architekci zaproponowali wyrazisty obiekt zamykający i wydzielający tereny kolejowe od zabudowy miejskiej. Jak czytamy w założeniach, intencją autorów było nie tylko nadanie zadanym funkcjom teatru precyzyjnej architektonicznej formy, ale też wprowadzenie w urbanistyczną scenerię ul. Św. Marcin nowego aktora. Image Teatru jest rezultatem wektora widoków zachodniej strony miasta zdominowanej biurowcem Bałtyk, targowymi terenami wystawowymi i bryłą głównego budynku Akademii Muzycznej – tłumaczą.

W podobny sposób zadany temat potraktowała pracownia JEMS Architekci, posługując się jednak zupełnie innym językiem formalnym. Szczególne położenie Teatru, przy ul. Św. Marcin, tuż obok dzielnicy cesarskiej i jednocześnie w krajobrazowym kontekście terenu kolejowego z jego zabytkową zabudową wymaga wyrazistej obecności. W tym miejscu ani nadmierna powściągliwość, ani krzyk formy, nie wydały nam się właściwe, a dla obiektu wystarczające. Dynamiczna bryła podąża za geometryczną typologią form i dachów zabudowy historycznej, dla której „nieskrywana” sznurownia stanowi klasyczną dominantę. Plac wejściowy oraz otwarcie sceny kameralnej na zielony amfiteatr w terenie umożliwia użytkową integrację przestrzeni publicznych zewnętrznych i wnętrza teatralnego – wyjaśniają warszawscy projektanci.

Według Jemsów, architektura teatru muzycznego powinna zapewniać jak najlepsze warunki do pracy reżyserowi i aktorom, a zarazem właściwe tło jak najintensywniejszego przeżycia wszystkim widzom. Zaproponowali surowe wnętrza, które dają różne możliwości kształtowania nastroju. Kameralność sali głównej wyraża się tu przez bliskość widza i aktora (16 m od ostatniego rzędu parteru do proscenium) oraz amfiteatralne ugięcie skrzydeł widowni, pozwalające na bliższy kontakt i poczucie wspólnotowego przeżycia wśród odbiorców. Obszerne foyer, dzielone „pryzmatycznie” przeszklonymi, pogrążonymi dziedzińcami, tworzy układ z wieloma centrami – w percepcji widza to nakładające się transparentne plany z obecnymi w nich obrazami życia. Obniżenie tego poziomu kieruje otwarcia widokowe skośnie, ku górze – na wieżę Zamku Cesarskiego, na wejście do Akademii Muzycznej, na zieloną dolinę traktu kolejowego – co izoluje od nadmiernego zgiełku i bezpośredniego obrazu ulicy – tłumaczą architekci.

Teatr Muzyczny w Poznaniu według Jemsów
Teatr Muzyczny w Poznaniu według Jemsów
Teatr Muzyczny w Poznaniu według Jemsów
Teatr Muzyczny w Poznaniu według Jemsów
Teatr Muzyczny w Poznaniu według Jemsów
Gmach Banku Gospodarstwa Krajowego w Warszawie: modernizacja według JEMS Architekci Budynek Banku Gospodarstwa Krajowego w Warszawie powstał w latach 30. według projektu Rudolfa Świerczyńskiego. Z okazji 100-lecia powołania placówki przejdzie gruntowną modernizację. Nad jej koncepcją pracuje biuro JEMS Architekci.
Półwysep Drewnica: ruszają konsultacje zagospodarowania nabrzeża według JEMS Architekci Spółka Stocznia Centrum Gdańsk, do której należy część terenów postoczniowych na półwyspie Drewnica, zaprasza do dyskusji na temat zagospodarowania tego miejsca. Konsultacje dotyczyć będą projektu opracowanego przez biuro JEMS Architekci, a przeprowadzi je niezależne stowarzyszenie Inicjatywa Miasto.
LPP Fashion Lab / Gdańsk Charakter architektury nawiązuje do przemysłowej przeszłości tej części gdańskiego Dolnego Miasta i wywodzi się z zabudowy typu halowego – o nowej realizacji JEMS Architekci pisze Piotr Śmierzewski.
Nowy Rynek w Poznaniu z dominantą projektu Jemsów Trwa realizacja kolejnego budynku wielofunkcyjnego kompleksu Nowy Rynek w Poznaniu. Nowy obiekt według projektu biura JEMS Architekci będzie głównym elementem identyfikującym cały zespół w przestrzeni miasta.
Perfumiarnia w Poznaniu: zespół mieszkaniowy projektu Jemsów W miejscu dawnej fabryki perfum na poznańskim Łazarzu powstaje nowe wielofunkcyjne założenie. Kompleks pod nazwą Perfumiarnia pomieści nie tylko mieszkania i biura, ale także aparthotel i przestrzeń wystawienniczo-konferencyjną. Za projekt zabudowy wielorodzinnej odpowiada pracownia JEMS Architekci.
Siedziba Transportowego Dozoru Techniczneg w Warszawie Budynek biurowo-hotelowy dzięki zdyscyplinowanej i lapidarnej formie oraz lokalizacji jest ważnym znakiem w przestrzeni warszawskiego Mokotowa. O realizacji JEMS Architekci pisze Jerzy S. Majewski.