Architektura MuratorRealizacjeCentrum Południe we Wrocławiu projektu APA Wojciechowski

Centrum Południe we Wrocławiu projektu APA Wojciechowski

Zakończono realizację I etapu kompleksu Centrum Południe we Wrocławiu według projektu warszawskiej pracowni APA Wojciechowski. Na terenie inwestycji zastosowany zostanie tzw. zielony beton.

Centrum Południe we Wrocławiu projektu APA Wojciechowski
Centrum Południe we Wrocławiu, proj. APA Wojciechowski Architekci; fot. dzięki uprzejmości Skanska
Zespół Centrum PołudnieWrocław, ul. Powstańców Śląskich 45-71
AutorzyAPA Wojciechowski Architekci
Generalny wykonawcaSkanska S.A.
InwestorSkanska Property Poland

W skład zespołu Centrum Południe we Wrocławiu docelowo wejdzie pięć budynków biurowo-usługowych o powierzchni 85 tys. m². Nowy kompleks usytuowano wzdłuż ul. Powstańców Śląskich, w bezpośrednim sąsiedztwie wieżowca Sky Tower. W ramach pierwszego etapu zrealizowano dwa budynki, piętnasto- i sześciokondygnacyjny, oferujące 27 600 m². Oba połączono łącznikiem na wysokości od trzeciego do piątego piętra, który tworzyć ma rodzaj bramy prowadzącej do wewnętrznego pasażu.

Centrum Południe z antysmogowym pasażem?

Wszystkie budynki wyposażone będą m.in. w systemy wykorzystujące zarówno wodę szarą, jak i deszczówkę. Zastosowana zostanie klimatyzacja oparta o tzw. belki chłodzące, a na dachach znajdą się przestrzenie zielone oraz elementy odbijające światło słoneczne. Inwestor, firma Skanska, zapowiada też stworzenie atrakcyjnej przestrzeni między budynkami, z elementami małej architektury i antysmogową posadzką, wykonaną ze specjalnego betonu opracowanego we współpracy z ekspertami z Wydziału Geologii Uniwersytetu Warszawskiego, Wydziału Inżynierii Lądowej Politechniki Warszawskiej, Instytutu Geofizyki PAN oraz firmy Górażdże Cement.

Czytaj też: Antysmogowe chodniki w Warszawie! |

Dzięki promieniom słonecznym na jego powierzchni dochodzi do redukcji niebezpiecznych dla zdrowia cząstek pochodzących z powietrza zanieczyszczonego smogiem – NOx. Rozkładane na neutralne związki azotu, wraz z wodą deszczową odprowadzane są do gleby. Antysmogowy chodnik realizowany w pierwszym etapie projektu będzie miał w sumie 1380 m² – czytamy w informacji prasowej. Centrum Południe to również pierwszy biurowiec we Wrocławiu, który będzie ubiegać się o certyfikat WELL, przyznawany przez International WELL Building Institute (IWBI).

Autor: Piotr Prus
Osiedle Riverview w Gdańsku Osiedle Riverview w Gdańsku to kolejna inwestycja zrealizowana nad Motławą. Apartamentowce z widokiem na rzekę i Stare Miasto zaprojektowała warszawska pracownia APA Wojciechowski.
The Park Kraków: nowy zespół biurowy projektu APA Wojciechowski Na krakowskim Podgórzu, przy skrzyżowaniu ulic Kuklińskiego i Saskiej, powstaje kompleks biurowy The Park Kraków. Przestrzeń między budynkami zostanie wyłączona z ruchu samochodowego i zagospodarowana w formie ogólnodostępnego parku miejskiego.
Elektrownia Powiśle: architektura i miasto według APA Wojciechowski Architekci Po dwunastu latach od rozpoczęcia prac projektowych Elektrownia Powiśle została udostępniona mieszkańcom. Po zmodernizowanym zespole oprowadzili nas projektanci z APA Wojciechowski Architekci [GALERIA].
Rozmowa z Szymonem Wojciechowskim, współautorem siedziby biura architektonicznego APA Wojciechowski Budynek jest piękny tylko wtedy, gdy żyje i jest wypełniony ludźmi. Architektura to tworzenie ram do życia – o projektowaniu dla zrównoważonego rozwoju, pracy w międzynarodowym zespole oraz kompromisach między ekologią, estetyką i ekonomią z Szymonem Wojciechowskim rozmawia Maja Mozga-Górecka.
Pracownia APA Wojciechowski w Warszawie Zespół zabudowań pofabrycznych Wytwórni Sprzętu Komunikacyjnego „Grochów” został zmodernizowany zgodnie z projektem APA Wojciechowski według wytycznych konserwatora. Na własną siedzibę architekci zaadaptowali budynek w północno-wschodnim narożniku, a pomieszczenia nazwali zgodnie z alfabetem fonetycznym NATO. To nawiązanie do obecnej funkcji sal, jak i do dawnego, militarnego przeznaczenia obiektu – pisze Maja Mozga-Górecka.
Biurowiec Equator IV w Warszawie 14-kondygnacyjny Equator IV to ostatni z czterech budynków kompleksu Equator Office Park przy Alejach Jerozolimskich w Warszawie. Za projekt zespołu odpowiada pracownia APA Wojciechowski.