Architektura MuratorRealizacjeDom handlowy Lewis i multipleks Cineplex

Dom handlowy Lewis i multipleks Cineplex

Dom handlowy firmy John Lewis oraz multipleks Cineplex autorstwa biura Foreign Office Architects, powstały w centrum angielskiego miasta Leicester w ramach programu urbanistycznej regeneracji śródmieścia. Ich elewacje odbiegają od schematu typowego dla budynków o podobnej funkcji.

Dom handlowy Lewis
Dom handlowy Lewis i multipleks Cineplex (John Lewis Department Store and Cineplex)Leicester, Wielka Brytania
KonstrukcjaAdams Kara Taylor
Generalny wykonawcaSir Robert McAlpine
InwestorShires GP Limited: Hammerson plc./ Hermes plc
Powierzchnia całkowita34000.0 m²
Projekt (data)2000
Data realizacji (koniec)2008
Koszt inwestycji44 000 000 GBP

Ze względów estetycznych, termicznych i akustycznych elewację domu handlowego zaprojektowano jako dwuwarstwową przeszkloną konstrukcję ze szkła pokrytego nadrukiem (nanoszony na szkło spiek ceramiczny o powierzchni lustrzanej lub matowej). Zapewnia ona swobodną penetrację światła słonecznego, jednocześnie uniemożliwiając wgląd do środka. Wewnętrzną warstwę elewacji zbudowano z typowych zestawów ze szkleniem podwójnym montowanych do stropów kolejnych kondygnacji. Warstwa zewnętrzna stanowiła poważniejsze wyzwanie techniczne, ponieważ architekci postawili wymóg, aby była ona możliwie gładka, bez widocznych połączeń między elementami. Zastosowano więc zestawy szklane o wysokości pełnej kondygnacji.

Elewacja multipleksu ze względów funkcjonalnych jest nieprzezroczysta, jednak nawiązuje estetyką do przeszklonej obudowy domu handlowego.
Budynek został obłożony panelami z polerowanej blachy nierdzewnej tworzącymi pofałdowaną powierzchnię, rozbijającą jego masywną elewację.

Obudowaną, przeszkloną kładkę o szerokości 4 m i długości 36 m przerzucono ponad sześciopasmową ulicą, pomiędzy domem handlowym a parkingiem wielopoziomowym. Główną wytyczną projektową było stworzenie konstrukcji wizualnie lekkiej i przezroczystej. Ze względu na rzędne kondygnacji budynków oraz skrajnię drogi – których nie można było zmienić – możliwość kształtowania geometrii kładki była bardzo zawężona, a grubość jej płyty podłogowej została ograniczona do 53 cm.

Współczesna architektura Wielkiej Brytanii: Uniwersytet w Coventry Nowoczesny gmach Wydziału Inżynierii i Informatyki (Faculty of Engineering and Computing) Uniwersytetu w Coventry zaprojektowali architekci z Arup Associates. Na uwagę zasługuje efektowna elewacja budynku.
Dom na wodzie? Pływająca wioska? Centrum obsługi ruchu turystycznego w rezerwacie Brockholes Pracownia Adam Khan Architects zrealizowała projekt centrum obsługi ruchu turystycznego w rezerwacie Brockholes (Brockholes Nature Reserve & Visitor Centre). Obiekt znalazł się wśród 34 najlepszych obiektów współczesnej architektury europejskiej, wskazanych przez jury Mies van der Rohe Award 2013