Architektura MuratorRealizacjeDom kultury... fizycznej w Frederiksbergu

Dom kultury... fizycznej w Frederiksbergu

Projektanci z MVRDV i ADEPT stworzyli nowy typ budynku. To połączenie lokalnego centrum kultury, hali sportowej i toru przeszkód. Struktura obiektu pozwala użytkownikom samodzielnie eksplorować przestrzeń i za każdym razem odkrywać ją na nowo.

Dom kultury... fizycznej w Frederiksberg
Ku.Be w Frederiksbergu, fot. Adam Mork, dzięki uprzejmości ADEPT
Centrum kultury i ruchu Ku.Be Frederiksberg
AutorzyADEPT i MVRDV
Architektura krajobrazuSLA
KonstrukcjaSoeren Jensen Engineers
InstalacjeMax Fordham LLP
InwestorRealdania i LOA (Lokale- & Anlægsfonden)
Powierzchnia użytkowa4000.0 m²
Data realizacji (koniec)2016

Duńczycy od lat królują w rankingu najszczęśliwszych narodów świata. W tegorocznym raporcie ONZ World Happiness Index po raz kolejny zajęli pierwsze miejsce. Według ekspertów jednym z powodów ich pozytywnego stosunku do rzeczywistości jest aktywny i zdrowy styl życia. Przykład płynie tam jednak z góry. Duński następca tronu, książę Fryderyk, jest zapalonym maratończykiem, pasjonatem żeglarstwa i piłki nożnej, a także honorowym członkiem wielu organizacji sportowych. 2 września tego roku książę Danii osobiście dokonał otwarcia sali sportowej Ku.Be w Frederiksbergu. To najnowszy projekt holenderskiej pracowni MVRDV i duńskiego studia ADEPT, które na 4000 m2 stworzyły skomplikowany labirynt oferujący użytkownikom różne aktywności, zależnie od ich kondycji i... wyobraźni. W budynku znalazły się bowiem zarówno sale o z góry zdefiniowanym programie, jak i przestrzenie pozostawione w założeniu bez określonej funkcji. Goście mogą korzystać z nich według własnego uznania i odkrywać różne możliwości wykorzystania poszczególnych stref. Większe pomieszczenia dostosowane są do organizowania spektakli i publicznych spotkań, w mniejszych mogą odbywać się wystawy lub debaty. Są też pokoje „szybkiego tempa”, idealne do tańca czy parkouru, oraz specjalne pokoje do medytacji czy uprawiania jogi, jednak prawdziwa zabawa będzie odbywać się w przestrzeniach między nimi, gdzie wprowadziliśmy co prawda pewne podpowiedzi wykorzystywania, ale to użytkownicy będą definiować ich przeznaczenie – tłumaczy współzałożyciel pracowni ADEPT Martin Krogh. Komunikacja w budynku ma zachęcać do alternatywnych form aktywności. Między kondygnacjami można poruszać się na różne sposoby, używając zjeżdżalni, wspinając się po elastycznej siatce lub opuszczając po słupie strażackim. Chodzenie po budynku to w tym przypadku nieustanne poszukiwania i odkrycia. Tutaj to ty określasz drogę i sposób, w jaki chcesz ją pokonać, czy będzie to wspinanie, wciąganie czy czołganie – wyjaśnia Jacob van Rijs, jeden ze współzałożycieli MVRDV.

Future Living w Gdyni Do 19 stycznia w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym w Gdyni można oglądać wystawę „Future Living. Duńskie miasta przyszłości”, prezentująca różnego rodzaju rozwiązania współczesnych problemów cywilizacyjnych, jakie udało się dotąd wdrożyć Skandynawom.
Apartamentowiec The Silo w Kopenhadze Rewitalizacja terenów Portu Północnego w Kopenhadze jest obecnie największym projektem urbanistycznym w Skandynawii. Do roku 2025 planuje się tu realizację mieszkań dla 100 tys. osób. W ramach przedsięwzięcia na cele mieszkaniowe przebudowano m.in. silos zbożowy z lat 60. XX wieku. Dziś to dwunastokondygnacyjny apartamentowiec mieszczący na 17 poziomach 38 indywidualnych jednostek mieszkalnych o powierzchni od 106 do 401 m2 i wysokości dochodzącej do 7 m – pisze Maciej Lewandowski.
Miasto dzieci - przedszkole w Kopenhadze Dania od lat króluje w Europie pod względem liczby miejsc w przedszkolach i żłobkach. Słynie też z najbardziej niekonwencjonalnych placówek i metod wychowawczych, stawiając na naukę przez eksperymentowanie i eksplorowanie przyrody, niezależnie od warunków panujących na zewnątrz. Do takich aktywności zachęca między innymi oddane niedawno do użytku największe publiczne przedszkole we Frederiksbergu, dzielnicy Kopenhagi.
Rzeźba w krajobrazie - Centrum Morza Wattowego w Danii Pracownia Dorte Mandrup Arkitekter zaprojektowała rozbudowę Centrum Morza Wattowego w Danii. Powstał oszczędny w formie budynek nawiązujący do lokalnych tradycji budowlanych.
Kampus UCN. Edukacja w trzech wymiarach Prosta bryła nowego kampusu duńskiego uniwersytetu UCN skrywa trójwymiarowe atrium, które stanowi centrum studenckiego życia. Projekt budynku opracowała kopenhaska pracownia ADEPT.
Nowy most w kopenhaskim porcie Most Inderhavnen powstał według koncepcji londyńskiej pracowni Studio Bednarski Ltd., tej samej, która wygrała konkurs na projekt obrotowej kładki w Gdańsku.