Architektura MuratorRealizacjeDom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch

Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch

Dom w podwarszawskim Józefosławiu miał być pełen światła i pomieścić czteroosobową rodzinę. By zapewnić optymalne nasłonecznienie wnętrz, architekci skomponowali budynek z dwóch brył o nieco odmiennych rzutach.

Inter-Arch Architekci
Dom w Józefosławiu, proj. Inter-Arch Architekci; fot. Marcin Czechowicz
Dom w Józefosławiu
AutorzyInter-Arch Architekci
Powierzchnia użytkowa220.0 m²

Właścicielom zależało, aby budynek wpisywał się zieloną okolicę Lasu Kabackiego, a jednocześnie był nowoczesny i pełen światła. Pracę nad projektem architekci z biura Inter-Arch rozpoczęli więc od analizy nasłonecznienia działki. Aby naturalne światło mogło wpadać do środka o każdej porze dnia, bryłę potraktowali niczym kostkę Rubika. Podzieliliśmy ją na dwie części, a następnie obróciliśmy tak, żeby każda była w jak największym stopniu nasłoneczniona. Zależało nam też na zaprojektowaniu jak najlepszej przestrzeni widokowej – tłumaczy architektka Agnieszka Buczkowska-Korlińska, właścicielka pracowni Inter-Arch.

Dom ma powierzchnię ponad 220 m². Część dzienna zwrócona jest na zachód i południe. Usytuowany tu salon, o wysokości aż 7 metrów, dużymi przeszkleniami otwiera się na ogród. Okna wykonała firma Internorm, nie pierwszy raz współpracująca z biurem Inter-Arch. Dzięki właściwościom termoizolacyjnym doskonale chronią wnętrza przed przegrzaniem.

Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch
Dom w Józefosławiu, proj. Inter-Arch Architekci; fot. Marcin Czechowicz

Parter budynku stanowi centrum życia rodzinnego inwestorów. Kuchnia z jadalnią jest otwarta na salon. Zastosowano tu układ w kształcie litery „L”, pozwalający osobom przebywającym w kuchni i w części wypoczynkowej na zachowanie ciągłego kontaktu. Na część salonową wychodzi także klatka schodowa prowadząca na piętro.

Górna część domu pokrywa się z linią zabudowy ulicy. Urządzono tam główną sypialnię i łazienkę oraz dwa pokoje dla dzieci. Przestrzeń na antresoli zaplanowano jako miejsce do zabawy, które pozostaje w zasięgu wzroku dorosłych przebywających na parterze. W przyszłości antresola może zostać przearanżowana na dodatkowy pokój.

Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch
Dom w Józefosławiu, proj. Inter-Arch Architekci; fot. Marcin Czechowicz

Zabieg obrócenia bryły domu sprawił, że w dolnej części budynku powstała dodatkowa otwarta przestrzeń – placyk manewrowy przed wejściem do budynku i wjazdem do garażu. Jego zadaszenie przerobiono na obszerny taras, na który można wyjść bezpośrednio z sypialni na piętrze.

Właścicielom zależało na zaprojektowaniu domu w zgodzie z otaczającą go przyrodą. Na działce usytuowanej w pobliżu Lasu Kabackiego, w zielonej i spokojnej okolicy, udało się zachować cały zastany drzewostan. Zamiłowanie inwestorów do natury podkreślił też wybór materiałów do wykonania elewacji. Architekci postawili na drewniane panele i naturalny kamień, którym został obłożony komin. Biały tynk podkreślił zaś prostą, nowoczesną formę budynku.

Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch
Dom w Józefosławiu, proj. Inter-Arch Architekci; fot. Marcin Czechowicz
Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch
Dom w Józefosławiu, proj. Inter-Arch Architekci; fot. Marcin Czechowicz
Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch
Dom w Józefosławiu, proj. Inter-Arch Architekci; fot. Marcin Czechowicz
Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch
Dom w Józefosławiu, proj. Inter-Arch Architekci; fot. Marcin Czechowicz
Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch
Dom w Józefosławiu, proj. Inter-Arch Architekci; fot. Marcin Czechowicz
Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch
Dom w Józefosławiu, proj. Inter-Arch Architekci; fot. Marcin Czechowicz
Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch
Dom w Józefosławiu, proj. Inter-Arch Architekci; fot. Marcin Czechowicz
Polska Zagroda: nowoczesne siedlisko według BXBstudio W miejscu pięciu dawnych budynków gospodarczych architekci z BXBstudio zaprojektowali pięć nowych, w typologii nowoczesnej stodoły. Połączone bryły tworzą współczesne siedlisko, które poprzez pomosty i kładkę na piętrze zintegrowano z otaczającą zielenią.
Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt Dom Graniczny z jednej strony zamyka wnętrza na hałas dobiegający z pobliskiej ulicy, z drugiej otwiera widoki na intymne patio i daleką perspektywę ogrodu. Prezentujemy najnowszą koncepcję pracowni Toprojekt.
Honay House w Dursztynie koło Nowego Targu Na szczycie góry Honaj w polskiej części Spisza stanął niewielki Honay House. Wakacyjny domek z prefabrykatów zaprojektowali architekci z polsko-chińskiego studia JANG.
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie W willowej okolicy na warszawskich Włochach stanął nowy dom jednorodzinny według projektu pracowni Kruszewski Architekci. Prosta, powściągliwa bryła kadruje widoki na pobliski park z zespołem malowniczych stawów.
Dom jednorodzinny The Sunny w Konstancinie The Sunny to kolejny po Kamiennej Rezydencji Steinhaus i Dworku w Lesie + dom jednorodzinny, który Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz realizuje w ścisłym centrum Konstancina.
Dom w Mławie Autorzy wykorzystali żelazną architektoniczną logikę do stworzenia pozornie przypadkowej kompozycji, nawiązującej do zastanego kontekstu. O realizacji biura James & Mau Arquitectura pisze Marcin Kwietowicz.