Architektura MuratorRealizacjeDom RB23 pod Warszawą projektu biura Pawel Lis Architekci

Dom RB23 pod Warszawą projektu biura Pawel Lis Architekci

Dom RB23 projektanci skomponowali z trzech prostopadłościanów obłożonych klinkierowymi płytkami. Każda z brył mieści inną funkcję.

Dom RB23 pod Warszawą projektu biura Pawel Lis Architekci
Dom RB23 pod Warszawą, proj. Pawel Lis Architekci; fot. Radek Gałczyński
Dom RB23
AutorzyPawel Lis Architekci, architekt Paweł Lis
Architektura wnętrzarchitekt Paweł Lis
KonstrukcjaDaniel Chmiel
Powierzchnia terenu1800.0 m²
Powierzchnia użytkowa285.0 m²
Data realizacji (koniec)2019

Dom RB23 powstał w leśnym otoczeniu jednej z podwarszawskich miejscowości. Dynamiczną kompozycję trzystumetrowej rezydencji autorzy z biura Pawel Lis Architekci stworzyli z trzech prostopadłościennych brył. Pierwsza, usytuowana równolegle do drogi, kryje w sobie strefę dzienną. Wejście zostało podkreślone poprzez szklaną zabudowę wiatrołapu. Idąc w jego kierunku, mijamy najdalej wysuniętą bryłę, w której został zlokalizowany dwustanowiskowy garaż z szerokim podjazdem. Trzeci prostopadłościan, stanowiący piętro budynku, został postawiony na bryłach parteru i jest najbardziej charakterystycznym elementem całego założenia. Od strony wejściowej jego elewacja została rozcięta długim wąskim oknem.

Po wejściu do domu widok otwiera się na przestronny salon z kominkiem i jadalnią. Obok mamy otwartą kuchnię z wyspą. Po drugiej stronie korytarza zaplanowano gabinet, pokój gościnny, dużą garderobę i toaletę. Obie strefy dzielą jednobiegowe schody swobodnie oparte na stropie piętra. Dzięki ażurowej konstrukcji biegu i szklanej barierce autorom udało się osiągnąć wrażenie ich dużej lekkości. W parterze panuje poczucie wolnej otwartej przestrzeni dzięki trzymetrowej wysokości pomieszczeń oraz braku betonowych podciągów nad dużymi otworami okiennymi. Dzięki temu okna „rozcinają” ścianę od podłogi do samego sufitu.

Dom RB23 pod Warszawą projektu biura Pawel Lis Architekci
Dom RB23 pod Warszawą, proj. Pawel Lis Architekci; fot. Radek Gałczyński

Z salonu poprzez rozsuwane duże okna można przejść na taras. Tutaj mieści się prawdziwa strefa relaksu. W cieniu pod nawisem balkonu ustawiono kanapy z widokiem na ogród. Zamiast dużego krytego basenu mamy podgrzewany moduł z jacuzzi. Całość została osadzona w podeście z drzewa egzotycznego. Obok zaprojektowano jeszcze zadaszony aneks, który pełni rolę letniej jadalni.

Piętro budynku to z kolei strefa przeznaczona wyłącznie dla domowników. Są tutaj dwa dziecięce pokoje z łazienką, sypialnia rodziców z łazienką i garderobą oraz pralnia.

W dom RB23 zaprojektowano rekuperację, ogrzewanie podłogowe oraz inteligentny system zarządzania światłem i dźwiękiem. Wielkoformatowe okna są wykonane w systemie ślusarki aluminiowej, elewacja została wykonana z płytek klinkierowych, a wykończenie podjazdu i chodników ułożono z płyt betonu architektonicznego.

Dom RB23 pod Warszawą projektu biura Pawel Lis Architekci
Dom RB23 pod Warszawą, proj. Pawel Lis Architekci; fot. Radek Gałczyński
Polska Zagroda: nowoczesne siedlisko według BXBstudio W miejscu pięciu dawnych budynków gospodarczych architekci z BXBstudio zaprojektowali pięć nowych, w typologii nowoczesnej stodoły. Połączone bryły tworzą współczesne siedlisko, które poprzez pomosty i kładkę na piętrze zintegrowano z otaczającą zielenią.
Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt Dom Graniczny z jednej strony zamyka wnętrza na hałas dobiegający z pobliskiej ulicy, z drugiej otwiera widoki na intymne patio i daleką perspektywę ogrodu. Prezentujemy najnowszą koncepcję pracowni Toprojekt.
Honay House w Dursztynie koło Nowego Targu Na szczycie góry Honaj w polskiej części Spisza stanął niewielki Honay House. Wakacyjny domek z prefabrykatów zaprojektowali architekci z polsko-chińskiego studia JANG.
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie W willowej okolicy na warszawskich Włochach stanął nowy dom jednorodzinny według projektu pracowni Kruszewski Architekci. Prosta, powściągliwa bryła kadruje widoki na pobliski park z zespołem malowniczych stawów.
Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch Dom w podwarszawskim Józefosławiu miał być pełen światła i pomieścić czteroosobową rodzinę. By zapewnić optymalne nasłonecznienie wnętrz, architekci skomponowali budynek z dwóch brył o nieco odmiennych rzutach.
Dom jednorodzinny The Sunny w Konstancinie The Sunny to kolejny po Kamiennej Rezydencji Steinhaus i Dworku w Lesie + dom jednorodzinny, który Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz realizuje w ścisłym centrum Konstancina.