Architektura MuratorRealizacjeDom w Krostoszowicach

Dom w Krostoszowicach

Dom jednorodzinny we wsi Krostoszowice to enigmatyczny budynek, który odwraca się od swojego chaotycznego otoczenia. Obiekt powstał według projektu pracowni RS+ Robert Skitek.

Dom w Krostoszowicach
Fot. Tomasz Zakrzewski, dzięki uprzejmości pracowni RS+ Robert Skitek
Dom w KrostoszowicachKrostoszowice, województwo śląskie
AutorzyRS+ Robert Skitek
Zespół projektowyRobert Skitek, Jakub Zygmunt
Powierzchnia:305 m²
Data realizacji (koniec)2016

Dom powstał we wsi Krostoszowice w województwie śląskim, na dużej działce o znacznym spadku po stronie wschodniej. Budynek usytuowano w najwyższym punkcie terenu, w pobliżu drogi, w północno-zachodnim narożniku działki.

Bardziej niż mało interesujący kontekst zabudowy, zainteresował nas otaczający krajobraz. Pagórkowaty teren oraz horyzont zamknięty linią lasu w tle, stał się głównym punktem odniesienia. – czytamy w założeniach autorskich.

Budynek wpisuje się w zastaną topografię, otwiera na widoki i koresponduje z krajobrazem, jednocześnie odwracając się od pobliskiej zabudowy, zdominowanej przez budynki z lat 60. i 70. Od strony ulicy obiekt sprawia wrażenie budynku parterowego. Część mieszkalną oddzielono od części garażowej przeszklonym wiatrołapem. Geometrycznie ukształtowane bryły w całości pokryte łupkiem posiadają skośne, opadające do wewnątrz dachy. Dom obiega kontrastujący z ciemną elewacją murek z jasnego betonu. Dopiero od strony ogrodu staje się widoczne, że stanowi on część obiegającej budynek platformy, która mieści strefę wejściową z podjazdem oraz tworzy zawieszony nad terenem taras.

Strefa nocna mieści się w części niewidocznej od strony ulicy i zagłębionej w terenie. Pod górnym tarasem, na poziomie gruntu znajduje się drugi, całkowicie zadaszony taras. Oba tarasy połączone są wspornikowym biegiem schodowym. We wnętrzach dominuje biel ścian, którą dopełniają podłogi ze szlifowanego betonu i naturalnego drewna, szkło, drewniane schody oraz ciemne dodatki. Na górnym poziomie znajduje się otwarta przestrzeń dzienna. W białym prostopadłościanie ukryto spiżarnię, gabinet, toaletę oraz całą zabudowę kuchni. Powyżej zaprojektowano otwartą antresolę z biblioteczką. Drewniane schody są eksponowanym elementem wnętrza. Po zejściu na dolny poziom możemy wyjść bezpośrednio na dolny taras. Na tej kondygnacji znajdują się dwa pokoje, sypialnia główna z garderobą, łazienka, pomieszczenie techniczne z pralnią oraz bulderownia (ściana wspinaczkowa) do ćwiczeń. Pod garażem umieszczony jest dostępny z zewnątrz schowek gospodarczy.

Circle Wood House: nowa realizacja Mobius Architekci Na skraju Kampinoskiego Parku Narodowego stanął Circle Wood House – dom atrialny, którego bryła inspirowana była ściętym pniem drzewa. Za projekt obiektu odpowiada warszawska pracownia Mobius Architekci.
Refugium / Podlasie Artyści Teresa Starzec i Andrzej Jan Bielawski stworzyli prywatną mikroosadę wkomponowaną w podlaski, nadnarwiański krajobraz. o realizacji Studia A pisze Iwona Ławecka-Marczewska.
POZ_4: Dom Rozcięty w Poznaniu projektu PL.architekci Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom inwestorów, architekci zaproponowali szeroki świetlik biegnący przez całą bryłę budynku. Dzięki temu udało im się zapewnić światło dzienne na każdej kondygnacji mieszkalnej. Dom Rozcięty w Poznaniu projektu pracowni PL.architekci zdobył ostatnio Nagrodę Roku SARP w kategorii budynek mieszkalny jednorodzinny.
Dom w Bratysławie projektu pracowni Rado Rick Często bywa tak, że początkowo niewielkie zlecenie ostatecznie staje się projektem na dużą skalę. Szybko przekonali się o tym właściciele domu w Bratysławie. Proste odświeżenie pojedynczego pokoju w mgnieniu oka przerodziło się w pełną kompleksową przebudowę wnętrz z użyciem solid surface HI-MACS®. W rezultacie niepozorny budynek z lat 80. XX wieku przeobraził się w stylowy, nowoczesny dom marzeń.
Dom Przy Lesie_1 projektu TOYA DESIGN W tym budynku wnętrze zostało otwarte na otaczający działkę las, a zieleń przenika zarówno do przestrzeni parteru, jak i górnej kondygnacji. Prezentujemy Dom Przy Lesie_1 − nowy projekt pracowni TOYA DESIGN.
Peryskop od MUS Architects − dom jednorodzinny nad Jeziorem Żywieckim Jednym z najważniejszych założeń projektowych była chęć uzyskania widoku na jezioro ponad biegnącym wzdłuż jego brzegu wałem ziemnym. W tym celu projektanci nawiązali do formy peryskopu, pozwalającego – jak mówią − spojrzeć dalej i zobaczyć więcej. Prezentujemy nowy projekt pracowni MUS Architects.