Architektura MuratorRealizacjeDomek dla klimatologów na Grenlandii

Domek dla klimatologów na Grenlandii

Na wyspie Qeqertarsuag u zachodnich wybrzeży Grenlandii powstała baza dla naukowców z Uniwersytetu Kopenhaskiego, którzy prowadzą tam badania nad zmianami klimatycznymi. Obiekt zaprojektowała firma Ariston we współpracy z LEAPFACTORY S.R.L. zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.

Domek dla klimatologów na Grenlandii

Wyspa Qeqertarsuag, znana szerzej pod nazwą Disko, leży u zachodnich wybrzeży Grenlandii. Panują na niej ekstremalnie niskie temperatury od -20 do -50 stopni Celsjusza. W tym miejscu naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego prowadzą badania nad zmianami klimatycznymi. Zespół pod przewodnictwem prof. Mortena Rascha z Instytutu Geonauki i Zarządzania Zasobami Naturalnymi potrzebował stabilnej bazy, w której można gromadzić wszystkie niezbędne dane, a jednocześnie mieszkać, niezależnie od ekstremalnych warunków pogodowych. W odpowiedzi na potrzeby klimatologów powstał budynek odporny na wyzwania polarnej zimy. Obiekt zaprojektowała firma Ariston, specjalizująca się w systemach grzewczych, we współpracy z LEAPFACTORY S.R.L., zajmującą się budownictwem w naturze zgodnie z filozofią zrównoważonego rozwoju. W minimalistycznie urządzonych wnętrzach znajduje się salon, łazienka i dwa pokoje techniczne. Podstawowym wyzwaniem było stworzenie konstrukcji budynku, nadającej się do użytku w trudnych warunkach atmosferycznych – przy dużych obciążeniach śniegiem, silnych wiatrach i bardzo niskich temperaturach.

Projektanci zdecydowali się na system modułowy, aby zmniejszyć koszty i zminimalizować wpływ na środowisko. Wszystkie stalowe elementy wykonano z użyciem specyficznego stopu odpornego na znaczne spadki temperatur. Zewnętrzną powłokę zaprojektowano z myślą o wysokiej efektywności energetycznej: redukcji zużycia energii i zachowaniu niezbędnej sztywności, chroniącej mieszkańców budynku. Dodatkowo obiekt został specjalnie wzmocniony w celu zabezpieczenia przed uderzaniami wiatru o dużej intensywności. Na konstrukcję składa się szkielet z drewna bukowego z certyfikowanych upraw, pokryty kompozytowymi panelami wykończonymi lakierowaną sklejką oraz płytami osb. Podłogę wewnątrz budynku wykonano z paneli wykończonych fibrocementem, izolowanych włóknem drzewnym, a pokryto je winylową wykładziną. W budynku zamontowano kocioł kondensacyjny Ariston Alteas ONE, który gwarantuje bardzo niską emisję zanieczyszczeń. Wszystkim pracom nad projektem od początku towarzyszyła idea zminimalizowania wpływu na otaczający ekosystem wyspy Disko. Obiekt jest ekologiczny i zgodny z zasadami zrównoważonego rozwoju. Jego zewnętrzną powłokę zaprojektowano z naciskiem na wydajność energetyczną, dbałość o komfort i redukcję zużycia energii. Budowa bazy zajęła 20 dni.