Architektura MuratorRealizacjeFUTU SUSHI w nowym wydaniu – realizacja pracowni 74studio

FUTU SUSHI w nowym wydaniu – realizacja pracowni 74studio

Restauracja FUTU SUSHI funkcjonuje w Białymstoku już od dziesięciu lat. Jej wykonane ponad dekadę temu wnętrze zostało zmodernizowane według projektu pracowni 74studio.

FUTU SUSHI w nowym wydaniu – realizacja pracowni 74studio
Restauracja FUTU SUSHI, proj. 74studio; fot. Paulina Angielczyk

FUTU SUSHI znajduje się w kamienicy z lat 60. przy Lipowej 12. I choć jest to jedna z najbardziej atrakcyjnych ulic miasta, wnętrze restauracji nie zachęcało klientów do wizyt czy dłuższego pozostawania w lokalu.

Od liftingu do metamorfozy

Początkowo projekt miał obejmować trochę mocniejszy lifting przestrzeni, który przygotowałby restaurację do funkcjonowania przez kolejne dziesięć lat. Lokal był wizualnie przestarzały, na ścianach zastosowane były panele 3D, królowały biele i szarości. Podłogę szpeciła drewnopodobna płytka o dziwnym, czerwonobrązowym kolorze. Wysokość lokalu ograniczał sufit wykonany przed laty w zabudowie gipsowo-kartonowej – mówią autorzy projektu, Damian Kozłowski i Katarzyna Fiedorczuk z pracowni 74studio.

Wnętrze mimo dobrego doświetlenia wydawało się ciemne i nieprzyjemne. Jak zwracają uwagę projektanci, miało też niewiele wspólnego z filozofią kuchni japońskiej.

Głównym celem architektów było odzyskanie pierwotnej wysokości lokalu, postanowili więc zdemontować sufity podwieszane. – Był to zabieg, który nie tylko pozwolił nam złapać wewnątrz więcej oddechu, ale przyczynił się również do tego, że wnętrze zyskało szlachetności i charakteru, który był spójny z zabudową budynku, w którym się znajduje – mówią projektanci.

Czytaj też: Wyszywane wnętrza |

Nowy zen w mieście

Kolejnym zadaniem było zapewnienie atmosfery zen we wnętrzu. W tym celu projektanci zastosowali naturalne drewno, które dopełnili bielą w różnym wykończeniu. – Postawiliśmy na światłocień, który tworzą różne struktury na ścianach – od paneli ściennych tworzących trójkątny lamel, po baranek, który przełamuje ascetyczne wykończenia – wyjaśniają autorzy projektu.

Całości dopełnia naturalne drewno dębowe w różnych formach – drewnianego lamelu na barze, drewnianych krzeseł oraz stołów. Dominantę we wnętrzu stanowią zaś ażurowe konstrukcje wykonane z dębiny oraz plecionki wiedeńskiej. To nawiązanie do trendów, które wpisują się w charakter filozofii zen. „Nowy zen w mieście” – tak właściciele lubią nazywać nowe wnętrze restauracji.

Kopuła z plecionki nad barem wyznacza podziały analogicznie do podłogi i zastosowanego na niej materiału – lastryko w bielach i szarościach. W tej samej formie zostały zaprojektowane również parawan oddzielający wejście oraz stanowisko kelnerskie.

Efekt portalu

By przełamać wrażenie ascetyczności, projektanci postanowili zastosować zabieg świetlny w postaci neonów, które umieszczone zostały w części komunikacji i toalecie dla gości. Kolor neonu nawiązuje do identyfikacji wizualnej restauracji. Korytarz został podkreślony bramą, która kształtem nawiązuje do form modernistycznych. Całość tworzy efekt portalu, który wypełniony jest światłem i przyciąga wzrok z najdalszych zakątków ulicy.

– Potraktowaliśmy ten zabieg również jako formę reklamy, coś zaskakującego w tym białym wnętrzu, coś, co zainteresuje przechodniów i zachęci ich do zajrzenia do środka. W podobnej formie zaprojektowany został regał za barem z miejscem na alkohole. Kształty dopełniają się wzajemnie i przełamują proste kąty, które pojawiają się w dominujących formach. W efekcie powstało wnętrze, które budzi zachwyt właścicieli, gości, a także nas – projektantów – podsumowują Damian Kozłowski i Katarzyna Fiedorczuk.

Autor: Ala Rudnicka
Architekt Wnętrz – pobierz nowe wydanie! W najnowszym wydaniu magazynu „Architekt Wnętrz” m.in. prezentacja niecodziennej adaptacji XIV-wiecznego kościoła w Gironelli, rozmowa z projektantką Mają Ganszyniec, trendy w projektowaniu przestrzeni komercyjnych.
Szkoła dla ukraińskich dzieci projektu xystudio Szkoła dla dzieci z Ukrainy urządzona w biurowcu myhive Mokotów Two według projektu xystudio funkcjonuje już ponad miesiąc. Prezentujemy pierwsze zdjęcia realizacji.
Wnętrze Roku SAW 2022: startuje II edycja konkursu na najlepsze projekty wnętrzarskie Rusza II edycja konkursu Wnętrze Roku SAW. Jurorzy wyłonią najlepsze wnętrza prywatne i publiczne z lat 2019-2022. „Architektura-murator” po raz kolejny jest patronem medialnym konkursu.
Projekt WYWIAD: Roland Stańczyk o istocie zawodu architekta wnętrz Rolą architekta jest stworzenie ramy, którą mieszkańcy będą wypełniać swoimi pragnieniami, swoją osobowością, swoimi zainteresowaniami. Jeżeli podejmuje się decyzje za innych, trzeba to robić niezwykle odpowiedzialnie – przestrzega Roland Stańczyk. Prezentujemy nowy odcinek z realizowanego przez Stowarzyszenie Architektów Wnętrz cyklu „Projekt WYWIAD”. Tym razem bohaterem materiału jest architekt Roland Stańczyk, założyciel pracowni RS Studio Projektowe.
Pierogarnia Syrena Irena: nowa realizacja biura Projekt Praga Syrena Irena to nowy warszawski lokal z pierogami i... wódką. Ton eklektycznym wnętrzom nadają minimalistyczne grafiki od Mamastudio. Ta nawiązująca do stylistyki lat 60. identyfikacja stała się inspiracją dla architektów z pracowni Projekt Praga.
Mieszkanie Kos w Poznaniu: apartament z przestrzenią do pracy Apartament zlokalizowany na trzecim piętrze budynku w centrum Poznania powstał w wyniku połączenia dwóch mieszkań. Projekt zakładał zaprojektowanie wnętrza w taki sposób, by możliwe było połączenie funkcji mieszkalnej z przestrzenią do pracy.