Nazwa obiektu | Café Sausalito |
Adres obiektu | 201 Tai Nan St, Sham Shui Po, Hong Kong SAR |
Autorzy | Natasza Minasiewicz |
Współpraca autorska | Jennifer Hu (NNEE Studio) |
Konstrukcja | Chung Shing Contracting |
Generalny wykonawca | Chung Shing Contracting |
Inwestor | Michael Tam |
Powierzchnia użytkowa | 65.0 m² |
Kubatura | 305.0 m³ |
Projekt | 2020 |
Data realizacji (koniec) | 2020 |
Gdy popularny magazyn „TimeOut” ogłosił Sham Shui Po – jedną z najgęściej zabudowanych dzielnic Hongkongu – trzecią w kolejności „najbardziej cool dzielnicą” na świecie, wiele osób przewróciło oczyma. To, że ta robotnicza dzielnica potrzebuje „młodych kreatywnych”, brzmiało w najlepszym przypadku humorystycznie, w najgorszym protekcjonalnie. Deweloperzy niedawno zaczęli sprzedaż mieszkań w nowo wzniesionych zespołach mieszkaniowych mających uzdrowić rynek nieruchomości w Hongkongu. Jednak to, co istotne dla Sham Shui Po, to nie „nowa energia”, ale mniej pretensjonalnych projektów, właśnie takich jak nowo przeprojektowana kawiarnia Sausalito istniejąca przy ulicy Tai Nan od 2014 roku. Pomysł zaaranżowania jej na nowo pojawił się u właściciela Michaela Tama, gdy w 2020 roku Savannah College of Art and Design – amerykańska szkoła dizajnu, w której prowadzona była filia kawiarni – ogłosił, że zamyka kampus w Sham Shui Po. Wówczas Michael Tam zwrócił się do Nataszy Minasiewicz, profesorki SCAD, która skończyła Architekturę i Urbanistykę na Politechnice Wrocławskiej i zaraz po studiach wyjechała do Azji, by pomogła mu, przy niewielkich nakładach finansowych, przeprojektować lokal przy ulicy Tai Nan.
To artykuł, do którego dostęp mają prenumeratorzy cyfrowej „Architektury-murator”.Chcesz dalej czytać ten tekst?