Spis treści
- Klubopiekarnia Woda w Bydgoszczy
- Młyny Rothera, kompleks na Wyspie Młyńskiej
- Wnętrza: biuro Znamy się we współpracy z architektem Pawłem Tatarą
- Otwarta kuchnia w piekarni - klienci widzą, jak powstaje pieczywo
- Zobacz polski lokal z nagrodą Restaurant & Bar Design Award 2024
To kolejne miejsce w Bygdoszczy, które nawiązuje do wody - jest przecież Nowy Port w Bydgoszczy. Bo kiedy Bydgoszcz zwraca się do wody, jest efekt, gorzej, gdy powstaje tu coś takiego jak Stary Rynek w Bydgoszczy. Ale 'Woda" to kolejne miejsce, które warto tu zobaczyć. I które inspirowane było wodą.
Klubopiekarnia Woda w Bydgoszczy
Klubopiekarnia Woda | Bydgoszcz, ul. Mennica 10 |
Autorzy: | Znamy się oraz architekt Paweł Tatara |
Inwestor: | Klubopiekarnia Woda |
Powierzchnia: | 78 m² |
Realizacja: | 2022 |
Młyny Rothera, kompleks na Wyspie Młyńskiej
Młyny Rothera to zabytkowy kompleks na Wyspie Młyńskiej w Bydgoszczy, poddany modernizacji i oddany do użytku w 2022 roku. Należący do władz miasta zespół historycznych budynków wyremontowano i zaadaptowano do nowych funkcji według koncepcji wrocławskiej pracowni LS Projekt. Młyny Rothera mieszczą dziś m.in. wystawę opowiadającą o relacjach Bydgoszczy z wodą, przestrzenie warsztatowe i punkty gastronomiczne. Jednym z nich jest klubopiekarnia Woda, która znajduje się w dawnej kotłowni.
"Gdański Montmarte". Biskupia Górka po modernizacji
Bydgoszcz na dawnych pocztówkach
Wnętrza: biuro Znamy się we współpracy z architektem Pawłem Tatarą
Wystrój zaprojektowało biuro Znamy się we współpracy z architektem Pawłem Tatarem. Jak wskazuje nazwa lokalu, w aranżacji wnętrza dominują przede wszystkim odniesienia do wody.
- Zdecydowaliśmy się na totalny zabieg kolorystyczny. Posadzka, bar i wyposażenie w kolorze kobaltowym sprawiają, że woda dosłownie wlewa się do środka – opowiadają autorzy.
Dla kontrastu wprowadzili jednak kilka pomarańczowych akcentów; w tym kolorze jest m.in. dekoracyjne szkło stanowiące ściankę efektownej, kolistej półki na barze, blaty niektórych stolików czy donice na tarasie.
Otwarta kuchnia w piekarni - klienci widzą, jak powstaje pieczywo
Przestrzeń klubopiekarni podzielono na pół dużym barem, który przy okazji wyznacza kierunek poruszania się po wnętrzu. Za nim widoczna jest część technologiczna, ze stołami do przygotowywania dań i nowoczesnymi piecami.
- Skoro produkcja jest tak ważnym aspektem miejsca, nie sposób było nie wyróżnić jej w projekcie. Po wejściu do lokalu od razu widać wyraźny podział wnętrza na część dostępną dla klienta i część technologiczną – tłumaczą projektanci.
Oprócz otwartej kuchni i stalowych elementów nawiązujących do maszyn używanych w produkcji mąki, zaproponowali też wyraźne pionowe żłobienia w strukturze tynku, które przywodzić mają na myśl skojarzenia z kamieniem młyńskim. Klubopiekarnię Woda otwarto w maju tego roku. Jej gospodarzem jest właściciel popularnej restauracji Monka w Toruniu. W lokalu dostępne jest menu śniadaniowe oraz popołudniowe. Są oczywiście także desery oraz pieczywo własnego wypieku.
Zobacz polski lokal z nagrodą Restaurant & Bar Design Award 2024
