Architektura MuratorRealizacjeMateriały kompozytowe i robotyka we współczesnej architekturze. Eksperymentalny pawilon w Stuttgarcie

Materiały kompozytowe i robotyka we współczesnej architekturze. Eksperymentalny pawilon w Stuttgarcie

Tymczasowy, eksperymentalny pawilon jest wynikiem półtorarocznej pracy interdyscyplinarnego zespołu studentów i naukowców z Uniwersytetu w Stuttgarcie. Lekka struktura została wykonana z robotycznie wyprodukowanych materiałów kompozytowych, a jej geometrię wywiedziono z budowy skrzydeł chrząszcza  

Materiały kompozytowe we współczesnej architekturze
Tymczasowy pawilon eksperymentalny Uniwersytetu w Stuttgarcie wpisuje się w przestrzeń publiczną placu przed uczelnią. Dzięki uprzejmości ICD (Institut für Computerbasiertes Entwerfen) oraz ITKE (Institut für Tragkonstruktionen und Konstruktives Entwerfen), © ICD/ITKE Universität Stuttgart
Pawilon eksperymentalny Uniwersytetu w StuttgarcieKeplerstr. 11-17, 70174 Stuttgart
Powierzchnia zabudowy50.0 m²
Kubatura122.0 m³
Data realizacji (koniec)2014

Pawilon eksperymentalny w Stuttgarcie powstał w wyniku współpracy dwóch instytutów tamtejszego uniwersytetu: Institut für Computerbasiertes Entwerfen (ICD) oraz Institut für Tragkonstruktionen und Konstruktives Entwerfen (ITKE). Nad projektem pracowała interdyscyplinarna grupa, w której skład weszli architekci, inżynierowie, biolodzy i paleontolodzy. Prace trwały półtora roku. Lekka struktura, która stanęła w pobliżu uczelni wpisuje się w serię tymczasowych pawilonów, które ukazują możliwości nowego projektowania, technik symulacyjnych i produkcyjnych we współczesnej architekturze. W poprzednich latach powstały już pawilony z drewna oraz kompozytów z włókien węglowych i szklanych.

W centrum zainteresowań naukowców znajdował się z jednej strony robotyczny proces produkcji materiałów kompozytowych wzmacnianych włóknem, a z drugiej biologiczne zasady budowy naturalnych struktur włóknistych. Eksperymentalny pawilon składa się łącznie z 36 elementów, których geometrię wywiedziono z obserwacji zewnętrznych skrzydeł chrząszcza. Każdy z elementów posiada indywidualny rozkład włókien. Największy mierzy 2,6 metra średnicy i waży 21,4 kg. Waga całego pawilonu to około 593 kg.

Pawilon eksperymentalny Uniwersytetu w Stuttgarcie
Zespół:
prof. Achim Menges, Institut für Computerbasiertes Entwerfen (ICD)
prof. Jan Knippers, Institut für Tragkonstruktionen und Konstruktives Entwerfen (ITKE)

Research i zarządzenie projektem
Moritz Dörstelmann, Vassilios Kirtzakis, Stefana Parascho, Marshall Prado, Tobias Schwinn

Koncepcja
Leyla Yunis

System i realizacja
WiSe 2012 – SoSe2013: Desislava Angelova, Hans-Christian Bäcker, Maximilian Fichter, Eugen Grass, Michael Herrick, Nam Hoang, Alejandro Jaramillo, Norbert Jundt, Taichi Kuma, Ondrej Kyjánek, Sophia Leistner, Luca Menghini, Claire Milnes, Martin Nautrup, Gergana Rusenova, Petar Trassiev , Sascha Vallon, Shiyu Wie WiSe 2013:Hassan Abbasi, Yassmin Al-Khasawneh, Desislava Angelova, Yuliya Baranovskaya, Marta Besalu, Giulio Brugnaro, Elena Chiridnik, Eva Espuny, Matthias Helmreich, Julian Höll, Shim Karmin, Georgi Kazlachev, Sebastian Kröner, Vangel Kukov, David Leon, Stephen Maher, Amanda Moore, Paul Poinet, Roland Sandoval, Emily Scoones, Djordje Stanojevic, Andrei Stoiculescu, Kenryo Takahashi, Maria Yablonina przy wsparciu Michaela Preisacka

Nad jeziorem Paprocany w Tychach stanie nowy pawilon projektu biura RS+ Robert Skitek Już w przyszłym roku może zacząć działać nowy pawilon gastronomiczny nad jeziorem Paprocany. Projekt obiektu z tarasem na dachu i charakterystycznymi elewacjami z modrzewiowych listew opracowało studio RS+ Robert Skitek.
Agora Valencia: pawilon ze światła i cienia W 2022 roku Walencja dzierży tytuł Światowej Stolicy Designu. Z tej okazji na jednym z głównych placów miasta stanął ażurowy pawilon, oferujący mieszkańcom zacienione miejsce spotkań.
Pawilon Novartis w Bazylei Fasada multimedialna zbudowana z paneli fotowoltaicznych zintegrowanych z oświetleniem LED zużywa tylko tyle energii, ile sama jest w stanie wytworzyć. O realizacji pracowni AMDL Circle pisze Wiktor Kowalski.
Airbubble: pierwszy w Polsce biotechnologiczny plac zabaw Jeszcze do 31 października można korzystać z biotechnologicznego placu zabaw przy Centrum Nauki Kopernik. Airbubble to pierwsze taka przestrzeń w Polsce wykorzystująca oczyszczające właściwości alg. Za projektem tego miejskiego eksperymentu stoi ecoLogicStudio.
Pawilon livMatS / Fryburg Pawilon to pierwszy budynek o konstrukcji nośnej wykonanej w całości z włókna lnianego, materiału w pełni odnawialnego i biodegradowalnego. O realizacji architektów i inżynierów z Uniwersytetu w Stuttgarcie oraz biologów z Uniwersytetu we Fryburgu pisze Wiktor Kowalski.
Decentralizacja architektury – rozmowa z Natalią Grabowską, kuratorką Serpentine Pavilion Każda kolumna, schodek czy inny element w pawilonie odpowiada konkretnemu miejscu. Sumayya Vally przeanalizowała około 60 lokalizacji na terenie Londynu, które historycznie przyczyniły się do tworzenia wspólnot. Na tej liście są pierwsze meczety, pierwsze synagogi, ale także bardzo nieformalne przestrzenie, jak pierwszy klub jazzowy w Anglii, w którym grano muzykę tworzoną przez osoby czarnoskóre czy miejsca związane z działalnością osób  LGBTQ+ – mówi Natalia Grabowska, kuratorka tegorocznego Serpentine Pavilion w Londynie.